طرحهایی كه در چند سال اخیر اعتراضهای فراوان دوستداران و كارشناسان محیط زیست كشور را به دنبال داشته، پروژههای سدسازی و انتقال آب از كارون و سرشاخههای آن به فلات مركزی ایران است. پروژهای كه بهگفته مسئولان سازمان محیط زیست تیشه به ریشه محیط زیست كشور میزند. در این میان نیز قوهقضاییه با برخورد سلیقهای همكاری لازم با سازمان محیطزیست برای توقیف پروژههایی كه مجوز سازمان را ندارند نمیكند.
سد میسازند درحالیكه سدهای دیگر خالی هستند
براساس آمار منتشر شده دولت در خوزستان پهناهای آبی خوزستان به یك سوم رسیده؛ درحال حاضر كانون تولید گرد و غبار تنها تالابهای خشكشده نیستند در حدود 2 میلیون هكتار از اراضی كشاورزی بهدلیل كاهش منابع آبی بایر تبدیل به كانون تولید گرد و غبار شدهاند. از سوی دیگر وزارت نیرو در اقدامی جالب احداث 16 سد روی كارون بزرگ را در دست مطالعه و اجرا دارد، این درحالیاست كه 5 سد موجود روی كارون درحال حاضر خالی هستند. بهگفته كارشناسان احداث سد روی سرشاخههای اصلی كارون در استانهایی مانند چهارمحال وبختیاری تیر خلاصی بر كارون بزرگ است.
علاقه وافر وزارت نیرو به سدسازی
رتبه 132 مدیریت منابع آب ایران در بین 133كشور دنیا در رتبهبندی جهانی خود گواه روشنی بر مسئله بحران آب است. براساس استانداردهای جهانی هر کشوری که بیش از 40 درصد منابع آب تجدیدشونده را استفاده کند، وارد بحران آب میشود، در حالی که در ایران حدود 72 درصد از منابع آب تجدید شونده مورد استفاده قرار میگیرد. در قوانین و برنامه چهارم و پنجم توسعه حکم شده که وزارت نیرو باید میزان آب از دسترفته در آبهای زیرزمینی را تا حداکثر 25 درصد احیا کند و برگرداند، ولی بهنظر میرسد وزارت نیرو تنها به اجرای کارهای سختافزاری مثل سدسازی علاقهمند است. نكته جالب توجه اینجاست كه سدسازی تكنولوژی منسوخ شدهای است كه یكی از دلایل اصلی كاهش منابع آبی و بحران آب در دنیا شناخته شده است.
سدسازی با لابیهای سیاسی
هومان خاكپور، كارشناس محیط زیست دراینباره به «قانون» میگوید: براساس قانون و مصوبه شورایعالی محیط زیست تمامی پروژههای عمرانی كه مشمول ارزیابی سازمان محیط زیست میشوند باید در زمان مكانیابی و امكانسنجی از این سازمان مجوز اخذ كنند، یعنی قبل از آغاز پروژه، چراكه تامین ردیف اعتباری منوط به اخذ این مجوزها ست اما مشكل اینجاست كه دستگاه متولی كه وزارت نیرو است بدون گرفتن این مجوزها تحت فشارها و لابیهای سیاسی كار را شروع میكنند. با این روش كار، سازمان محیطزیست را در عمل انجام شده قرار میدهند.
او با اشاره به اینكه تمامی پروژههای اجرا شده و یا در حال اجرا فاقد مجوز از سازمان محیط زیست هستند، میگوید: تمامی این اتفاقها در شرایطی رخ میدهد كه وزارت نیرو بهعنوان متولی منابع آبی در كشور از تمامی مشكلات، محدودیتها و چالشهای حوزه آبی در كشور اطلاع دارد. وقتی وزارت نیرو به قانون پایبند نیست چگونه میتوانیم انتظار داشته باشیم كشاورزان به قانون پایبند باشند. عملكرد وزارت نیرو مردم را به بیقانونی ترغیب میكند.
محیطزیست قربانی صنعت
خاكپور میگوید: برخی از مسئولان در چهارمحالو بختیاری اعلام میكنند اگر پروژه انتقال آب سبزكوه انجام نشود بخشی از صنعت استان با مشكل مواجه میشود و این مسئله درست است اما مسئله مهمتر كه آنها به آن توجه نمیكنند این است كه تا چه زمانی محیطزیست باید قربانی صنعت شود و توسعه صنایع در منطقه از ابتدا اشتباه بود. چراكه سرریز صنایعی مانند فولاد كه در اصفهان مشكلات زیستمحیطی فراوانی ایجاد كرده در منطقه از چهارمحال و بختیاری نیز همین مشكلات را بهدنبال خواهد داشت.
این كارشناسان محیط زیست میافزاید: در استان میانگین بارندگی 600 میلیمتربوده كه به استاندارد جهانی نزدیك است اما در منطقهای كه توسعه صنایع در آن شكل گرفته كمترین میزان بارندگی را داریم. متاسفانه صنایع را در كمآبترین منطقه استان مستقر كردهاند و اصرار زیادی به توسعه آن دارند. در ابتدا چاه آب حفر كردند و بعداز آنكه منطقه خشك و به دشت بایر تبدیل شد، درحال حاضر میخواهند با انتقال آب مشكل صنایع را حل كنند.
بحران محیطزیست در نبود آمایش سرزمینی
خاكپور با اشاره بهنبود سند آمایش سرزمینی میگوید: مشكلات زیستمحیطی كشور بهدلیل نبود سند آمایش سرزمینی است چراكه براساس داشته و ظرفیتها برنامهریزی و توسعه انجام نمیشود و متاسفانه نمایندگان و استانداران ایجاد و توسعه صنایع را بدون در نظر گرفتن ظرفیتهای استانشان میخواهند.
سدخرسان 3 بدون مجوز محیطزیست در حال ساخت است
او درباره سد خرسان 3 میگوید: این سد یكی از مطالبات جدی نماینده منطقه از خانم ابتكار در سفرشان به استان چهارمحال و بختیاری بود. مدیر سازمان محیط زیست نیز در پاسخ به این درخواست گفتند كه هنوز مجوز ارزیابی صادر نشده و درحال دریافت اطلاعات از وزارت نیرو هستیمو سعی میكنیم كه نظر سازمان را بهزودی اعلام كنیم. خاكپور یادآور میشود: سد خرسان 3 از سال 89 بدون داشتن مجوز ارزیابی سازمان محیطزیست كلنگزنی و شروع بهكار كرد و مسئله مهم این است كه بخشی از این سد در منطقه حفاظت شده دنا قرار دارد.
ضعف بخش حقوقی سازمان محیطزیست
او درباره مشكلات حقوقی سازمان محیطزیست میگوید: متاسفانه قوهقضاییه همكاری لازم را با سازمان محیط زیست ندارد. بهعنوان مثال سازمان محیط زیست در یك شكایت درخواست توقیف عملیات را داده ولی قوهقضاییه اعلام كرده كه این پروژه شامل پروژههای غیرقانونی و تصرف عدوانی عرصههای ملی نیست چراكه بخشی از دولت به آن مجوز داده است. این درحالی است كه كه براساس قوانین بالا دستی و قانون اساسی دادستان بهعنوان مدعیالعموم باید به این پروندهها ورود كند. از سوی دیگر قوهقضاییه اعلام میكند كه سازمان محیطزیست برای توقف پروژههایی كه مجوز از این سازمان ندارند باید مبالغ هنگفت چند میلیارد تومانی را تحت عنوان خسارت احتمالی واریز كند تا دستور توقف عملیات را صادر كنند. نكته جالب توجه اینجاست كه سازمان محیطزیست هیچگاه توان پرداخت این مبالغ هنگفت را ندارد و بههمین دلیل بسیاری از پروژههایی كه مجوز این سازمان را ندارند بهراحتی به كار خود ادامه میدهند. درصورتی كه این قانون نباید برای سازمان محیطزیست اجرا شود. ولی درنهایت شاهد اجرای سلیقهای قانون و عدم همكاری با سازمان هستیم.
قوهقضاییه با سازمان همكاری نمیكند
خاكپور میگوید: بخش حقوقی سازمان از بضاعت لازم برخوردار نیست و بسیار ضعیف است حتی در پروندههایی مانند درگیری محیطبانان و شكارچیها همیشه بازنده محیط زیست بوده. باتوجه بهوجود بحران در مسائل محیطزیستی كشور میتوان خیلی راحت مسئله را در سطح مدیران سازمان و قوهقضاییه برای یك بار حل كرد اما همچنان شاهد اجرای سلیقهای قانون در پروژههای زیستمحیطی هستیم.
منبع: روزنامه قانون 11 مهر 94