به گزارش عصرپرس از روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در مراسم انتشار اوراق صکوک مرابحه ارزی فولاد مبارکه با اشاره به نامگذاری سال جاری از طرف مقام معظم رهبری به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید، گفت: در این زمینه نهادهای تامین کننده مالی از جمله بانکها، صندوق توسعه ملی، بازار سرمایه و... نقش اساسی دارند. به همین دلیل سرمایهگذاری ارزی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در برنامه بانک مرکزی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: از این میزان، ۲ میلیارد دلار از طریق عرضه اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران صورت خواهد گرفت. 2 میلیارد دلار نیز از طریق سپرده گذاری ارزی بانک مرکزی در بانکها خواهد بود. همچنین بخشی نیز از طریق پیشفروش ارز است که طرحی جدید است و در دستور کار قرار گرفته و بخش دیگر نیز تأمین مالی پروژهها از طریق کشورهای عضو بریکس صورت می گیرد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه فروش اوراق صکوک از قبل آغاز شده، خاطرنشان کرد: تاکنون ۲۶۰ میلیون یورو از این اوراق به فروش رفته که بخش عمده آن برای تامین مالی پروژه بیدبلند بوده است. ضمانت این اوراق با صندوق توسعه ملی است که این صندوق یکی از صندوق های بزرگ دنیا از منظر دارایی ها است. با وجود جذابیت این اوراق، صندوق توسعه ملی خرید این اوراق تا 90 درصد را تعهد کرده است.
فرزین گفت: این اوراق، چهار ساله، یورویی و با نرخ سود ۶ درصد هستند و برای پروژههای مهم و سودآور طراحی شدهاند. عرضه این اوراق 200 میلیون یورویی در دو مرحله صورت میگیرد؛ در مرحله نخست، 110 میلیون یورو و در مرحله دوم، ۹۰ میلیون یورو عرضه خواهد شد و در نهایت فروش ما در پایان سال جاری به ۴۶۰ میلیون یورو برای این پروژه خواهد رسید.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: ما آمادگی داریم تا سقف ۲ میلیارد یورو پروژههای واجد شرایط را پذیرفته و از طریق انتشار اوراق ارزی، تأمین مالی کنیم. امید است که این اوراق با استقبال ایرانیان خارج از کشور مواجه شود؛ بهویژه آن دسته از هممیهنانی که دارای درآمدهای ارزی هستند و میتوانند نقش مهمی در تأمین مالی پروژههای کلان و سودآور کشور ایفا کنند.
وی افزود: نکته دیگری که باید به آن اشاره شود، ورود به بازارهای بینالمللی سرمایه است. مذاکراتی با بورس روسیه انجام شده و امید است بتوانیم عرضه اوراق را در آن بازار نیز آغاز کنیم. اگرچه نرخ فعلی این اوراق ۶ درصد است، اما در آینده نزدیک با توجه به شرایط بازار، اوراق جدیدی برای سایر پروژهها برای سرمایه گذاران نیز عرضه خواهد شد.
رئیس هیات عالی بانک مرکزی تأمین مالی را یکی از محورهای اصلی برنامههای این بانک در سال جاری برشمرد و گفت: بر آنیم تا از روشهای متنوع و نوین برای تحقق این هدف استفاده کنیم. همانگونه که مطلع هستید، اوراق ارزی ابزاری مالی است که علاوه بر ایران، در کشورهایی نظیر ترکیه، مالزی، عربستان سعودی و حتی کشورهای غیر اسلامی مانند انگلستان، آلمان و هنگکنگ نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار از پشتوانهای جهانی برخوردار بوده و تجربههای موفقی در بازارهای بینالمللی به ثبت رسانده است. ما نیز در نظر داریم از این ظرفیت برای توسعه و پیشرفت کشور بهرهبرداری لازم را به عمل آوریم.