سرویس سیاسی عصرپرس: روابط ایران و سوریه همواره نزدیک و استراتژیک و دوستانه بوده است و میتوان آن را دیرپاترین رابطه نظامی-استتراژیک ایران با یک کشور خاورمیانه دانست. جدا از فاکتور مهم مذهب، عامل تهدید دائمی اسرائیل و سایه آن بر سر سوریه این روابط را عمق بیشتری بخشیده است. سوریه به خصوص در زمان حافظ اسد و جنگ تمامعیار عراق و غرب و کشورهای عرب منطقه علیه ایران از مهمترین حامیان ایران بود.
بشار اسد در گفتگو با فصلنامه «مطالعات سیاست خارجی تهران» به این عوامل اشاره میکند. او در مورد روابطش با مردم و رهبر ایران میگوید:
«در سطح شخصی علاقه زیادی بین من و حضرت امام خامنهای وجود دارد که ارتباطی به سیاست ندارد. این مسئله ماهیت شخصی دارد و ناشی از تواضع ایشان و احترام ایشان است.
این ویژگی ها موجب میشود شما ایشان را دوست داشته باشید و روابط شخصی با او برقرار کنید حتی اگر شما و ایشان خارج از عرصه سیاست باشید. از سوی دیگر در چارچوب سیاسی، ایشان شخصی قدرشناس است و قدرشناسی ایران را از موضع سوریه بیان کرد، زمانی که سوریه از معدود کشورهایی بود که در دهه 1980 در کنار ایران ایستاد. ملت ایران قدرشناس بود و حضرت امام خامنهای این قدرشناسی را به طور مستقیم در چندین مناسبت بیان کرد.
ولی بحران سوریه این همبستگی و این دیدگاه را عمیق تر کرد زیرا این رنج ها، قدرشناسی را به شکل بهتری نشان می دهد. ایشان در این زمینه شفاف بود.
ایشان شخصیت راهبردی بزرگی است و بحران سوریه ثابت کرد ایشان از همان ابتدا مسئله را با همان دقتی می دید که من میدیدم در حالی که من در سوریه زندگی می کردم و ایشان در سوریه نبود. ایشان اطلاعاتش را از دستگاه های دولتی میگرفت و من اینجا در کنار شهروندان سوری زندگی می کردم.
با این حال، در همان هفته های نخست ایشان کاملا می دانست که چه می گذرد. من کسی را مدح نمی کنم ولی باید مسائل را همان گونه بگوییم که در تاریخ می آید. ایشان مسائل را به این شکل می دید.
زمانی که به مسائل از دیدگاه شخصی و از دیدگاه راهبردی نگاه کنید می توانید بگویید که این شخص جایگاه والایی در تاریخ این منطقه برای خود ثبت کرده است.»
پایان/