اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۵۰۹۵
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۲۷ شهريور ۱۳۹۶ - 18 September 2017
صالحی

توسعه نیروگاه اتمی بوشهر با همکاری آژانس ادامه دارد

رییس سازمان انرژی اتمی در سخنانی در نشست سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: تمام فعالیت‌های نیروگاه بوشهر تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد و طرح‌ها برای توسعه این نیروگاه با همکاری آژانس ادامه دارد.
صالحی: اطمینان داریم آژانس و مدیرکل در برابر خواست‌های غیرقابل قبول مقاومت می‌کندبه گزارش سرویس بین الملل عصرپرس به نقل از ایسنا، صالحی گفت: با افتخار اعلام می‌کنم که به تمام مفاد لازم برای نظارت و امنیت عمومی نیروگاه بوشهر و تمام تاسیسات هسته‌ای که به تصویب دولت رسیده است عمل شده است و مفاد ایمنی هسته‌ای با توجه به فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ادامه دارد و تمام فعالیت‌ها بر اساس آن انجام شده است.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: ما توانسته‌ایم به وسیله برجام و آژانس منطقه عاری از سلاح هسته‌ای فراهم کنیم و لازم است چنین موضوعی با همکاری کشورهای عضو ادامه پیدا کند و در همین چارچوب رژیم صهیونیستی را مجاب به پیوستن و عضویت در آژانس کنند.

متن کامل سخنان علی‌اکبر صالحی در آژانس به شرح زیر است:

"خانم رئیس، عالیجنابان، خانم‌ها و آقایان؛

شرکت در شصت و یکمین نشست کنفرانس عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ـ اجلاس سبز ـ  به عنوان ایده‌ای بزرگ، به موقع، عملی و رو به آینده؛ مایه خوشوقتی است. در آغاز سخن مایلم از این فرصت استفاده کرده و انتخاب شایسته سرکار خانم ماریا کولینسون را به عنوان رئیس این کنفرانس تبریک بگویم.

همچنین، انتخاب مجدد آقای یوکیا آمانو مدیرکل محترم آژانس برای دوره جدید رهبری آژانس مایه خوشوقتی است. برای ایشان آروزی موفقیت داریم و در دوره جدید همانند گذشته برای همکاری کامل با ایشان به منظور انجام موثر وظایف و مسوولیت‌های سنگین، سخت و چالش انگیزشان آمادگی داریم.

همچنین مایلم از عضویت گرانادا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استقبال کنم.

خانم رئیس؛

کنفرانس عمومی، بعنوان بالاترین نهاد سیاست گذاری آژانس، هر ساله برای همه اعضای جامعه بین‌المللی فرصتی فراهم می‌سازد تا به تسریع و گسترش انرژی اتمی برای صلح ، سلامتی و سعادت در سراسر جهان مساعدت کنند. در این چارچوب و تصویر کلی فعالیت و برنامه‌های اصلی آژانس، مایلم دیدگاه و فعالیت‌های کشورمان در برخی زمینه‌های منتخب را به کنفرانس عمومی ارایه کنم.

جمهوری اسلامی ایران، در چارچوب پیگیری برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود، بر زیرساخت‌ها و فن آوری در حال توسعه و همچنین نیروی انسانی جوان و بسیار مستعد خود در جهت تولید برق و نیز سایر کاربردهای صلح آمیز شامل سلامت و کشاورزی تکیه کرده است. با عرضه برق هسته‌ای در سبد انرژی کشور از طریق بهره برداری از اولین واحد نیروگاه برق بوشهر، برنامه‌هایی برای افزایش سهم آن از طریق ساخت واحدهای دوم و سوم در دست اجرا بوده و همچنین گام مهمی به سوی کاهش گازهای گلخانه‌ای در سطح ملی برداشته شده است. با عرضه انرژی هسته‌ای در مجموعه انرژی کشور و با بهره‌برداری کامل از واحد نخست نیروگاه اتمی بوشهر، برنامه‌هایی در جریان است تا از طریق ساخت دومین و سومین واحدهای نیروگاه سهم‌مان افزایش بیابد و همچنین در صدد هستیم تا گام مهمی نیز در برابر کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در سطح ملی برداریم. علاوه بر آن محصولات رادیو دارویی در سال‌های اخیر به کشورهای همسایه و دور صادر می‌گردد. ایران در نتیجه مبارزه جدی علیه معضل سرطان دستاوردهای بسیار ارزشمندی را به لطف همکاری فنی با آژانس داشته است. کشور من در انتظار یک همکاری موثر در این زمینه است.

علاوه بر آن دستاوردهای مربوط به پیشرفت‌های مهم کشورم در زمینه‌های مختلف فن آوری شکافت و گداخت اساس لازم را برای ورود به همکاریهای مثمر ثمر متقابل و سه جانبه با کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته در سطح بین المللی و در چارچوب برنامه‌های همکاری فنی آژانس ایجاد کرده است.

خانم رئیس؛

یکی از مهمترین جنبه‌های همه فعالیت‌های ما به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مربوط می‌شود که از اوایل سال 2016 میلادی اجرایی شد. همان‌طور که در گزارشات دوره‌ای آژانس تایید شده است، ایران صادقانه و با حسن نیت تمام تعهدات خود را مطابق برجام انجام داده است. شایان ذکر است که فعالیت‌های هسته‌ای کشورم در نهایت شفافیت شامل بازرسی‌های متعدد و دسترسی تکمیلی به سایت‌های هسته‌ای کشور انجام می‌گیرد. از آنجا که فرصت ورود به تحلیل مفصل درباره مشکلات و موانع غیر قابل قبول ایجاد شده از سوی یکی از طرف‌های توافق در خصوص اجرای کامل برجام در دسترس نیست، صرفاً به این نکته اکتفا و توجه شما را به این حقیقت جلب می‌کنم که همه طرف‌های توافق هسته‌ای باید انسجام آن را حفظ کرده و به آن متعهد باشند. همه طرف‌ها بدون استثنا، باید در این زمینه پاسخگو بوده و هر یک از طرف‌ها باید صادقانه به تعهدات خود پایبند باشد تا این توافق، بی‌عیب، در مسیر درست و عملیاتی باقی بماند.

صالحی تاکید کرد: هر عمل یا اقدامی که مفاد توافق هسته‌ای را به هر بهانه یا انگیزه‌های سیاسی و فردی تضعیف یا خنثی کند، قطعاً این دستاورد تاریخی را نه تنها به ضرر طرف‌های آن بلکه در واقع به زیان همه جامعه بین‌الملل سست ساخته و به خطر می‌اندازد.

وی ادامه داد: همچنین به نظرم ضرورت دارد، ولو به اختصار، به تحرک جدید آمریکا در آژانس که با درخواست‌های عجیب و غیرقابل توجیه در مورد راستی‌آزمایی برنامه‌ صرفا" صلح‌آمیز کشور، فراتر از توافق برجام و مذاکرات جمعی آن و مفاد دقیقا" تعریف شده‌اش مطرح شده است، اشاره‌ای داشته باشم. نگرش آشکارا خصمانه دولت آمریکا و نیز سیاست‌های تخریبی و اقداماتی که با هدف تضعیف توافق هسته‌ای و جلوگیری از منافع مشروع ایران از اجرای کامل و بدون محدودیت آن صورت می‌پذیرد، مخالف متن و روح برجام است. اطمینان داریم که آژانس و همچنین مدیرکل آن، در مقابل چنین درخواست‌های غیر قابل قبولی مقاومت خواهند کرد و به اجرای نقش نظارتی فنی آژانس به صورتی عینی، عادلانه و بی‌طرفانه شامل حفاظت از اطلاعات حساس فنی و صنعتی حاصله از بازرسی‌ها ادامه خواهند داد. موفقیت آژانس در این چالش مهم و حیاتی به نفع همگان خواهد بود و موجب افزایش اعتبار بین‌المللی این نهاد خواهد شد. همکاری جدی و فعال سایر طرفین توافق و در مقیاس وسیع تر اعضای آژانس در واقع مساعدتی مثبت به این هدف خواهد بود.

همکاران محترم؛

موفقیت در دستیابی به امنیت هسته‌ای جهانی، در درجه نخست نیازمند پایبندی موثر کشورهای دارنده سلاح‌های هسته‌ای به تعهداتشان بر اساس ان پی تی شامل خودداری از سیاست‌ها و رهیافت‌های تبعیض‌آمیز است. ما همواره به صورتی اصولی معتقد بوده ایم که ارتقاء معنادار صلح و ثبات منطقه‌ای و جهانی از جمله منوط به تقویت رژیم عدم اشاعه است. به منظور انجام این وظیفه، ضرورت ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه، بیش از هر زمان دیگری منوط به کمپین منطقه‌ای و جهانی اعمال فشار بر رژیم اسرائیل به منظور خاتمه بخشیدن به برنامه سلاح‌های هسته‌ای غیرمشروع آن و پیوستن به ان پی تی موثر خواهد بود.   

عالیجنابان؛

اینک اجازه دهید به موضوع ایمنی هسته‌ای بپردازم که همواره برای ما از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و بر این باوریم که تقویت استانداردهای ایمنی مرتبط، در اولویت بالایی قرار داشته و بسیار ضروری است. در این خصوص، ما به پیشرفتهای قابل ملاحظه ای دست یافته ایم. نیروگاه اتمی ما در بوشهر در ارزیابی ایمنی اتحادیه جهانی بهره برداران اتمی ارتقا یافته است. ما هم اکنون در حال اجرای پروژه تقویت توانمندی‌های نظام ایمنی هسته‌ای ایران از جمله ایجاد مرکز ایمنی هسته‌ای در ایران با همکاری جامعه بین‌المللی هستیم و برنام‌هایی برای توسعه یک قطب قابل اعتماد برای همکاری‌های    منطقه‌ای در این حوزه در دست اجراست.

به علاوه، با خرسندی اعلام می‌کنم که به تازگی لایحه قانونی الحاق به کنوانسیون مشترک ایمنی مدیریت سوخت مصرف شده و ایمنی مدیریت پسماند رادیواکتیو از سوی دولت برای تصویب به مجلس ارائه شده است.

در خصوص موضوع امنیت هسته‌ای، دیدگاه ما این است که اقدامات برای تقویت امنیت هسته‌ای نباید مانع همکاری‌های بین‌المللی در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای و استفاده‌های صلح‌آمیز ترویجی از انرژی از جمله برنامه همکاری‌های فنی شود. در این ضمن، ما به عنوان قربانی حملات تروریستی سایبری علیه تاسیسات هسته ای خود، معتقدیم که موثرترین سازوکار برای مقابله با این تهدیدات تروریستی تقویت همکاری بین‌المللی است. ما در موضوع امنیت هسته‌ای نگران پیامدهای تهدیدات تروریستی نیز هستیم. لذا ضروری است که سازوکارها و اقدامات موجود در سطوح ملی و بین‌المللی تقویت شوند. در کنار حق مسلم کشورهای عضو، تقویت نقش آژانس باید با حصول اطمینان از اجرای مسوولیت‌های امنیت هسته‌ای ملی که به طور کامل بر عهده خود کشور است، مورد تاکید باشد.

در خاتمه مایلم از کار ارزشمند آژانس در کمک به رفاه، شکوفایی و توسعه جامعه بشری قدردانی کنم. ما منتظر روزی هستیم که شعار "استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای برای همه و استفاده از سلاح هسته‌ای برای هیچ کس" در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده و به واقعیت بدل شود."

علی‌اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی که در راس هیاتی عالی به وین سفر کرده است ضمن شرکت و سخنرانی در شصت و یکمین نشست سالیانه عمومی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که با حضور وزیران انرژی و اتمی کشورهای عضو به مدت یک هفته برگزار می‌شود در دیدارهایی جداگانه با همتایان خود در کشورهای روسیه، چین و غیره دیدار می‌کند.

صالحی قرار است عصر روز دوشنبه نیز با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیدار کند.