خبرنگار-پروین مرادی
به گزارش خبرنگار سرویس اقتصادی عصرپرس ، محمد اسماعيل كفايتي رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به ماهیت اصلی پارک علم و فناوری صنعت نفت، گفت: پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت از سال 1398 کلید خورد وسال 1400 افتتاح و همچنان در حال تکمیل و راه اندازی بخش ها و زیرساخت های لازم است.
کفایتی در ادامه با اشاره به تعامل این پارک با مجموع های صنعت نفت، گفت: پارك نقشي مكمل در ظرفيتهاي موجود در زيرساخت علم و فناوري كشور در حوزههاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايفا كرده و زمينهساز توسعه تعاملات سازنده بين نقشآفرينان زيستبوم نوآوري و فناوري در اين حوزهها است و تلاش دارد تعامل و همکاری خوبی با شرکت های تابع صنعت نفت و شرکت های دولتی، خصوصی و شرکت های دانش بنیان داشته باشد.
تاکید بر اجرای طرح های پیشران صنعت نفت و بهینه سازی
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در ادامه تاکید بر اجرای طرح های پیشران صنعت نفت و بهینه سازی در این صنعت، گفت: یک سری فعالیت هایی که تحت عنوان نوآوری باز مطرح است تا از ظرفیت بیرونی و دانش بنیان های توانمند استفاده کنیم و در ادامه فعالیت این پارک نشست ها ، رویداد ها و همایش های برای تشکیل اتاق فکر و مسئله شناسی راه اندازی خواهد شد تا با آشنا سازی بخش های مختلف، هم رسانی مجموعه های توانمند صنعت نفت را در بر داشته باشد.
اقدامات پارک علم و فناوری بعنوان یک نهاد پویا در راستای موضوعات مختلف
وی در ادامه، مهم ترین اقدام پارک را ترویج، فرهنگ سازی و ارائه کاملی از نقش آن دانست و گفت: با توجه به اینکه تفاوت فراوانی بین پارک، دانشگاه ، پژوهشگاه و مدیریت تحقیق و توسعه هست، پارک بعنوان یک نهاد پویا در راستای موضوعات مختلف اقدام کرده وخوشبختانه سرعت رشد ما خوب بوده و توانسته ایم با مجموعه های نخبگان ، شرکت های دانش بنیان ، دانشگاه ها، مناطق نقت خیر و پژوهشگاه ارتباط خوبی برقرار کنیم.
کفایتی با تاکید بر تجاری سازی فناوری های نوین صنعت نفت، گفت: مهم تر از فناوری بحث نوآوری است که در پیوست فعالیت ها لحاظ شود و در ارزیابی ها گنجانده شود.
نتواستیم به عنوان لایسنسورعمل کرده و سهمی از دانش داشته ایم
وی در ادامه با بیان اینکه نحوه ی جذب فناوری از طرق مختلف امکان پذیر است، گفت: در گذشته تنها به تامین و جذب تجهیزات و دستگاه های فناوری توجه شده و نگاه صرفا مالی، اقتصادی و ابزاری بدون توجه به نقش تکنولوژی بوده است.
وی افزود: ما نتواستیم به عنوان لایسنسور عمل کنیم و به تبع آن سهم قابل توجه از دانش داشته باشیم و متاسفانه در برخی از هلدینگ ها این نگاه دیده نمی شود.
کفایتی با تاکید براینکه به دلیل نرسیدن به تکنولوژی های مختلف در صنعت نفت با چالش های زیادی مواجه هستیم، گفت: ما می توانستیم از مزایای فنی مهندسی و دانشی بهره مند شده و کشور رابه عنوان یک لایسنسور معرفی کنیم اما متاسفانه وابستگی همچنان وجود دارد.
رئیس پارک علم و فناوری در ادامه گفت: وقتی که بعنوان نمونه لایسنس واحد پتروشيمي در دست ما نباشد از مشخصات قطعات و کاتالیست ها گرفته تا حتی استاندارد پیچ و م مهره نیز توسط آنها تعیین و تامین می گردد وگرنه گارانتی انجام نمی شود و عملا دست بهره بردار بسته است.
خلاء پروتکل های تعمیر و نگهداری در صنعت نفت
وی با بیان اینکه در بحث بالا دستی نیز بعضی محدودیت ها وجود دارد و سیستم براساس سیستم تعویضی طراحی شده در حالی که قابلیت تعمیر دارد، گفت: باید پروتکل های تعمیر و نگهداری تدوین شود چراکه خلاء آن احساس می شود و این مجرایی برای دانش بنیان شدن است.
کفایتی گفت: یکی از راه حل های دانش بنیان شدن این است که درحال حاضر متاسفانه مجموعه های نفت سهمی از پتنت ندارند، در حالی که می توانست مجموعه های مختلف صنعت نفت متقاضی فناوری شده و با سرمایه گذاری در فناوریهای شکل گرفته توسط شرکت های فناور و نواور در شکل گیری و اقتصاد پتنت و مالکیت فکری حاصل سهیم باشند و در خرید تجهیزات و فرایند علاقمند شده چرا که خود آنها در خلق فناوری تاثیر گذار بوده اند.
باید به جای خام فروشی دانش را عرضه کنیم
وی در ادامه با تاکید براینکه ما در بحث فناوری خوب عمل نکرده ایم، گفت: باید ما در مرحله ای قرار داشتیم که به جای خام فروشی دانش را عرضه می کردیم ضمن اینکه دانش قابلیت ارتقاء دارد و مانند تجهیزات و مواد نیست که رو به اتمام باشد ما قابلیت ارائه خدمات فنی مهندسی در لایه های عمیق را نداریم در حالی که می توانیم طراح و فناور باشیم.
رئیس پارک علم و فناوری صنعت نفت در ادامه با اشاره به تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری با روسیه، گفت: این تفاهم نامه شرایط را فراهم می کندتا با سرمایه گذاری لازم بتوانیم در فناوری نقش داشته و در ادامه ی قراردادها پیوست فناوری و نوآوری داشته باشد.
پارک علم و فناوری بعنوان پل ارتباطی نخبگان و صنعت نفت است
کفایتی از دیگر اقدامات مهم پارک را آموزش و جذب نخبگان دانست و گفت: طرح احیاء چاه های کم بازده و بسته فرصتی مهم است که تاکنون انجام نشده بود و این امکان فراهم شده که نخبگان توانمندی خود را به منصه ظهور رسانده و تجاری سازی صورت گیرد، که در اینجا پارک علم و فناوری بعنوان پل ارتباطی نخبگان و صنعت نفت عمل می کند.
وی خاطرنشان ساخت: در راستای حمایت از شرکت های دانش بنیان تسهیلات از محل صندوق نوآوری پرداخت می شود.
شکوفایی صعنت نفت با مشارکت دانش بنیان ها
کفایتی تصریح کرد: با توجه به ظرفیت نخبگان و فارغ التحصیلانی که در حوزه نفت داریم باید به اول منطقه و حتی آسیا برسیم، امیدوارم درادامه راه به مجموعه ی دانش بنیان در صنعت نفت تبدیل شویم.
وی ادامه داد: آرمکو با هزاران پتنت و جذب بسیاری از نخبگان و نوآوران مقیاس خوبی برای هدفگذاری است که ما از آن جلوتر حرکت کنیم و شرایط را برای نخبگان داخلی فراهم کنیم تا شاهد شکوفایی صعنت نفت با مشارکت دانش بنیان ها باشیم.
رئیس پارک علم و فناوری صنعت نفت با تاکید براینکه نخبگان باید در ادامه برای رسیدن به هدف صبر داشته باشند، گفت: انتقال فناوری به صورت کلید در دست لازم است اما کافی نیست بلکه باید به روش های بهتری به سمت فناوری در لایه های عمیق و پایه ایحرکت کنیم.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه پتانسیل ها در این صنعت بالاست و این امکان وجود دارد که به زودی پیشتاز صنعت نفت باشیم، گفت: ما باید نفتی را که اکنون به ازای هر بشکه ی آن را زیر ۱۰۰ دلارمی فروشیم ، با تکمیل زنجیره ارزش با سود بیشتری به بازار عرضه کنیم.
باید دانش را در زنجیره ارزش پیاده سازی کنیم
کفایتی با تاکید براینکه باید دانش را در زنجیره ی ارزش پیاده سازی کنیم، اظهار داشت: باید از قِبل ارزش افزوده دانش را به فروش برسانیم.
وی گفت: زمانی مسئله ی اول کشور بی سوادی و نهضت سوادآموزی بود اما در حال حاضر مهم ترین موضوع باسواد ها و ایجاد شغل است که بهترین راه حل آن کارآفرینی در عرصه های دانش بنیان است چراکه شرایط کشور به سمت افراد با تحصیلات تکمیلی در حال رشد است.
خبرنگار: پروین مرادی