
خبرنگار: وجیهه مرادی
به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی عصرپرس، محسن زهرایی رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت در نشست خبری با خبرنگاران، با اشاره به اینکه باید تعداد افراد آسیب دیده را کاهش دهیم، گفت: واکسیناسیون در سالمندان که مرگ و میر بیشتری داشتند و سیستم ایمنی ضعیف تری هم داشتند، موثر واقع شد، البته از ابتدا عنوان نشد هرکسی که واکسن بزند مرگ و میرش صفر میشود. اگر واکسیناسیون انجام نمیشد شرایط سختتر بود و مجموعا نشان میدهد واکسن در سلامت جامعه موثر است.
زهرایی ادامه داد: بحث چرخش ویروس با افزایش واکسیناسیون تغییر کرده است و اگر واکسیناسیون انجام نمیشد روند بیماری افزایش مییافت.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با تاکید براینکه باید اثرگذاری تزریق واکسن را به مردم نشان دهیم و باید همه مردم جامعه واکسینه کنیم، گفت: واکسن سهم و حق مردم است و اگر کسی تزریق نکند از سهم خود گذشته است، ممکن است برخی بگویند تنها راه مقابله با بیماری واکسن نیست، درست است اگر خود را در خانه قرنطینه کامل کنند مبتلا نمیشوند اما آیا این کار میسر است؟ نمیشود جامعه را تعطیل کرد و واکسیناسیون انجام نداد.
در ۲۰ درصد مبتلایان کرونا حوادث تروما آمبولی گزارش شده
زهرایی درباره آمبولی یا سکته پس از دریافت واکسن ، گفت: درمورد آمبولی ریه یا سکته مغزی پس از دریافت واکسن باید دید با چه شرایطی مواجه هستیم. در ۲۰ درصد مبتلایان کرونا حوادث تروما آمبولی گزارش شده است.
وی افزود: مقایسه این افراد با بروز حوادث آمبولی در افرادی که واکسن آدنوویروسی تزریق کردند میبینیم که در گروه سنی بالای ۵۰ سال این عوارض یک نفر در ۱۰۰ هزارنفر و در گروه سنی پایین تر یک نفر در هر ۵۰ هزارنفر است. عارضه صفر نیست بلکه در مقام مقایسه باید دید در صورت واکسن نزدن چه عوارضی داریم که با تزریق واکسن میتوان جلوی آن را گرفت.
وی گفت: واکسن به دلیل تحریک سیستم ایمنی تا ۷۲ ساعت اول میتواند عوارض جزئی داشته باشد اما اگر فردی ۴ یا ۵ روز بعد دچار سر درد یا ورم و درد پا شد باید به مراکز درمانی مراجعه کند. زیرا اصلا ممکن است در دوره نهفتگی بیماری بوده باشند و کرونا گرفته باشند.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تاکید کرد: در مطالعات بینالمللی هم مشخص شده است اکثر افرادی که به دنبال تزریق واکسن دچار آمبولی میشوند قابل درمان هستند.
۸۵ درصد از مردم کشور واکسنه شده اند
زهرایی با تاکید براینکه تقریبا ۸۵ درصد مردم واکسن زدند و ۱۵ درصد هنوز اقدام به زدن واکسن نکرده اند، اظهار داشت: برنامه ریزی وزارت بهداشت برای واکسیناسیون جمعیت هدف یعنی ۱۰۰ درصد گروه هدف است که فعلا بالای ۱۲ سال است.
وی با اشاره به اینکه واکسن مورد نیاز تا پایان سال تامین شده است، گفت: تا امروز سینوفارم ۱۳۱ میلیون دز، اسپوتنیک ۴ میلیون دز، واکسن کووکسین بهارات یک میلیون و ۱۲۵ هزار دز، آسترازنکا ۱۲ میلیون دز، برکت ۱۱.۵ میلیون دز و پاستوکووک یک میلیون و ۷۰۰ هزار دز و پاستوکووک پلاس ۲۰۰ هزار دز دریافت کردیم. زهرایی ادامه داد: واکسن اسپایکوژن هم در دو محموله نزدیک ۶ میلیون واحد مصرف دریافت کردیم. از واکسن فخراوَک و کووپارس هنوز چیزی تحویل ندادند.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره سرنوشت سایر واکسنهای تولید داخل گفت: تولید داخلی از نقاط قوت کشور است اما اگر قرار باشد همه چیز به این امر گره بزنیم با توجه به زمان بر بودن مسئله ممکن است خیلی زمان از دست دهیم.
دریافت ۱۷ میلیون دز واکسن تولید داخل
زهرایی افزود: جمع واکسنهای داخلی که تاکنون به ما تحویل شده است حدود ۱۷ میلیون دز است که کفاف نیاز ما را نمیداد و نیاز به واردات داشتیم. برای ادامه کار، واکسن داخلی استفاده میشود ولی در حال حاضر نمی توانیم صبر کنیم تا واکسن داخلی تولید شود.
وی درباره تزریق دز یادآور نیز گفت: برای کارکنان نظام سلامت، کارکنان مراکز نگهداری معلولین جسمی و ذهنی، جانبازان بالای ۵۰ درصد و... باید بعد از ۶ ماه از تزریق دز دوم واکسن یادآور دریافت کنند همچنین کسانی که واکسنهای غیر فعال مثل سینوفارم، برکت و بهارات دریافت کردند نوبت سوم را پس از ۴ ماه تزریق کنند.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت ادامه داد: بر مبنای این نیاز در مجموع نزدیک ۱۶۷ میلیون دز تامین شده که پاسخگوی نیاز برآورد شده فعلی ما است. برای ۱۴۰۱ هم احتمالا نیاز باشد همه مردم را یک نوبت دز یادآور تزریق کنیمکه با ظرفیت تولید داخل پیش بینی میکنیم نیازی به واردات نباشد.
خبرنگار: وجیهه مرادی