به گزارش سرویس اقتصادی عصرپرس از پاون، محمدرضا طهراني با اعلام این خبر افزود: يكي از خسارتهاي مهمي كه در زمان بروز زلزله به شبكههاي برق وارد ميشود، سقوط ترانسها از روي چرخ و ريل و آسيب جدي به مجموع هسته و سيم پيچهاي مربوطه است و نمونه آن آسيب به ترانسها در زلزله سرپل ذهاب بود كه خسارتهايي به ترانسها در آن منطقه وارد شد و باعث ايجاد وقفه در برقرساني به مشتركان در زمان بسيار سخت بحران شده و هزينههاي گزافي به صنعت برق كشور تحميل کرد.
وي ادامه داد: بنابراين از اواخر سال 97 و با هدف پايدارسازي ترانسهاي بر روي چرخ و ريل و جلوگيري از خسارت به آنها در زمان وقوع زلزله، پايدارسازي آنها شامل اصلاح و تقويت فونداسيون فعلي و بركناري چرخ و ريل آنها و نصب ترانس بروي فونداسيون جديد، در دستور كار قرار گرفت.
مجری طرح اصلاح و بهینه سازی شرکت برق منطقه ای باختر خاطرنشان کرد: از مجموع 278 دستگاه ترانس موجود در پستهاي برق باختر تعداد 180 دستگاه بروي فونداسيون نصب بوده و بنابراين نياز به بركناري چرخ و ريل 97 ترانس باقيمانده است كه از اين تعداد در سال97 ترانس شماره 1 پست پالايشگاه تقويت شده و پس از بركناري از روي چرخ بر روي فونداسيون مستقر شده است.
طهرانی اظهارداشت: همچنين در سال 98 تعداد 14 دستگاه شامل ترانس دو پست نهاوند یک، ترانس دو پست خمين دو، ترانس یک و دو پست بروجرد سه، ترانس دو پست لابن، ترانس یک و دو پست ايبك آباد، ترانس یک و دو پست اراك چهار، ترانس یک و دو پست اراك پنج ، ترانس دو پست پلدختر یک و ترانس یک و دو پست همدان چهار تقويت فونداسيون شده و بر روي فونداسيون قرار گرفتهاند.
مجری طرح اصلاح و بهینهسازی برق باختر گفت: در سه ماه دوم سال جاری پایدارسازی مجموعه تعداد ۲۶ دستگاه ترانس و راکتور تا پایان امسال برنامه ریزی شده و در حال انجام بوده که تا پایان آذرماه انجام خواهد شد.
وی در پايان یادآور شد: با احتساب موارد مجموعا تعداد 226 دستگاه ترانس در حوزه برق منطقهاي باختر بر روي فونداسيون مستقر شده كه 81 درصد از كل ترانسها است و تنها 42 دستگاه ترانس بر روي چرخ و ريل باقي مانده كه قرار است طي سالهاي 1400 و 1401 پايدارسازي شوند.
این گزارش میافزاید، از ابتداي اين طرح در سال 97 تاكنون مجموعا تعداد 52 دستگاه ترانس پايدار سازي شده اند .