به گزارش سرویس اجتماعی عصرپرس، علیرضا سلیمی روز چهارشنبه در نشست خبری که به مناسبت فرارسیدن 16 اکتبر(25 مهر ماه) روز ملی و جهانی بیهوشی به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، افزود: میزان ابتلای متخصصان بیهوشی به ویروس کرونا بسیار بالاست. تنها آمار نسبتا دقیقی که در اختیار ما قرار دارد، شهادت ۱۳ نفر از متخصصان بیهوشی است. این عدد تنها به دلیل ابتلا به ویروس کرونا بسیار بالاست. هر ماه شاهد از دست دادن ۲ یا ۳ نفر از متخصصان بیهوشی هستیم.
وی ادامه داد: برخی تخصص بیهوشی را با کار در اتاق عمل میشناسند، ولی این تخصص عمدتا در اورژانس و بخشهای مراقبتهای ویژه و جاهایی که بیمار بسیار بدحال وجود دارد، استفاده میشود. بعد از شیوع ویروس کرونا نیز بیماران مبتلا به این ویروس توسط همکاران بیهوشی مراقبت میشوند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی بیان کرد: امسال مراسمی را برای بزرگداشت شهدا همزمان با روز جهانی بیهوشی برگزار کردیم. روز گذشته در سازمان نظام پزشکی به یاد شهدای متخصص بیهوشی، تمبر یادبود اختصاصی چاپ شد که هر کدام از تمبرها مزین به عکس یکی از ۱۳ شهید متخصص بیهوشی بود.
بررسي دلیل فوت متخصصان بیهوشی به علت کرونا
سلیمی اظهار کرد: همچنین کمیتهای تشکیل شد تا علت مرگ بالای متخصصان بیهوشی را بررسی کند. این گام مهمی در کنار بزرگداشت و زحمات این متخصصان است و امیدواریم کاری کنیم که میزان درگیری همکاران و به ویژه متخصصان بیهوشی کم شود.
استقبال كم دانشجويان از رشته بيهوشي
رییس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور گفت: در ایران به علت پایین بودن درآمد این گروه تخصصی و کار بسیار سخت آنها، میزان تمایل همکاران ما برای ورود به این رشته کم است. همین روزها، دستیاران سال اول نام نویسی میکنند. آماری از شهرستانها گرفتیم و نگران این بودند که شاید تعداد کمی وارد این رشته شوند. امیدواریم مسئولان مربوطه در این زمینه تمهیداتی در نظر بگیرند، زیرا در آینده دچار مشکل جدی در این رشته خواهیم بود.
همه بیماران خدمات دریافت می کنند
وی بیان کرد: متخصصان بیهوشی و مراقبتهای ویژه وظیفه تیمار و نگهداری بیماران بدحال را در بخشهای مراقبتهای ویژه بر عهده دارند و در نتیجه بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار میگیرند. تا این لحظه توانستیم پوشش بخش مراقبتهای ویژه را به تمام بیماران ارائه بدهیم. هیچ تبعیضی برای هیچ بیماری انجام نشده است. این به قیمت کار ۱۲۰ درصدی اتفاق افتاده است. کار پرسنل باید به شکلی تقسیم شود که اگر پرسنل بیمار شد، از افراد ذخیره استفاده کنیم. در ماههای اخیر همکاران ما کار بیشتری انجام دادهاند که منجر به فرسودگی و خستگی بیش از حد شده است. این نوع کار کردن میتواند در لحظاتی مشکل ایجاد کند. مشکل اصلی ما، نیروی انسانی است. فشار و خستگی برای همه همکاران حوزه سلامت ایجاد شده و برای نیروی انسانی نیازمند بازنگری و حمایت همه جانبه هستیم.
سلیمی افزود: حداقلهای مالی که انتظار میرفت نیز برای گروهی که در خط مقدم مشغول مبارزه با ویروس کرونا هستند، تامین نشده است. هرچند به نسبت بسیاری از کشورها، درمان مناسبی ارائه دادیم، اما منابع نیز نامحدود نیست و باید چاره اندیشی کرده و به فکر روزهای آینده باشیم.
مردم از سفرهای غیرضروری اجتناب کنند
رییس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور گفت: هر اتفاقی مثل تعطیلی طولانی یا سفر رفتن تا دو هفته بعد بازتاب خواهد داشت. ما از ظرفیت بالایی استفاده میکنیم و اگر ظرفیت ما ۱۰۰ درصد باشد، در حال ارائه ۱۲۰ درصد ظرفیت هستیم. از همه مردم میخواهیم که این بحث را جدی بگیرند و اجازه ندهند که همه گیری کووید ۱۹ در ذهنها عادی شود. متاسفانه اخبار و مرگ و میر که روزانه اعلام میشود، در ذهن جای عادی پیدا کرده است. در حالیکه روزانه تعداد زیادی از هموطنان خود را از دست میدهیم. عادی شدن شرایط باعث میشود که میزان حساسیت و حفاظت کم شود. مردم از سفرهای غیرضروری اجتناب کنند.
نسبت مرگ و میر به بستری کرونا در ایران
وی اظهار کرد: اگر آمار رسمی کرونا را ملاک قرار بدهیم، نسبت مرگ و میر در ایران جزو کشورهای با آمار بالا محسوب میشود. نسبت مرگ و میر همکاران در حوزه سلامت نیز جزو چند کشور بالاست. کمیتهای در سازمان نظام پزشکی تشکیل شده تا علت و چرایی مرگ و میر بالا متخصصان بیهوشی را بررسی کند و امیدواریم این کار در حوزههای دیگر نیز انجام شود.
سلیمی افزود: متاسفانه میزان مرگ و میر نسبت به ابتلا به کرونا در کشور ما بالاست. تستها درصدی خطا دارند و شاید انجام یک دور تست، ثابت کننده این نباشد که فرد مبتلا به کرونا نیست. در این چند ماه، بیماران بسیار بدحال در بیمارستانها مشاهده میکنیم و در زمان بستری، میزان مرگ و میر نسبت به جاهای دیگر ممکن است که بیشتر باشد.
رییس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور ادامه داد: پیشگیری اهمیت زیادی دارد و هرچقدر ابتلا کم شود، مرگ و میر نیز کاهش خواهد یافت. بسیاری از کشورها روی پیشگیری سرمایه گذاری کردهاند. وقتی بیماری ایجاد میشود، سیر آن گاهی غیر قابل پیش بینی است.
وی بیان کرد: همه بیماران از هر مذهب و ملیتی در حال دریافت خدمات هستند، اما این انرژی و وقت زیادی میگیرد و گاهی برای پیدا کردن تخت خالی باید هماهنگیهایی انجام داده و حتی تخت اضافه بگذاریم. شاید در ظاهر تخت را فراهم میکنیم، اما با زحمت و تلاش بسیار زیادی این کار انجام میشود. اگر شرایط به همین شکل باشد، ممکن است که این سیستم پاسخگو نباشد.
تمهیدات لازم بیهوشی در زمان همه گیری کرونا انجام مي شود
سلیمی گفت: بیهوشی در زمان همه گیری کووید ۱۹ تمهیدات خاص خود را دارد که هم بحث حفاظت کادر پزشکی و هم حفاظت از بیماران مطرح است. در حال حاضر دستورالعملهای واضحی داریم که چه کارهایی باید در زمان همه گیری کووید ۱۹ انجام شود که خطر اعمال جراحی و بیهوشی به حداقل برسد. در حال حاضر اتاقهای عمل بیمارستانها برای انجام اعمال جراحی ضروری آمادگی دارند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان نظام پزشکی بیان کرد: سازمان نظام پزشکی همواره اعلام کرده در هر سطحی میتواند در کنار وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا قرار بگیرد. البته هیچ وقت منتظر سوال کردن نمیمانیم و به طور مستقل نیز موضع گیری شفاف کردهایم. به طور مثال در مورد بازگشایی مدارس و واکسن آنفلوآنزا و سایر موارد موضع گیریهایی از طرف سازمان نظام پزشکی انجام شده است.
کیفیت مراقبتها در بخش مراقبتهای ویژه
رییس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور درباره کیفیت مراقبتها در بخش مراقبتهای ویژه اظهار کرد: بالا بودن میزان مرگ و میر قطعا دلایل مختلفی دارد. یکی از دلایل این است که بیمارانی که به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند، بیماران بدحال هستند و در نتیجه طبیعی است که میزان مرگ و میر در این بیماران بدحال بیشتر خواهد بود.
وی افزود: وقتی از تجهیزات آی سی یو بیش از اندازه استفاده شود، طبیعی است که توجه و کیفیت درمان تحت تاثیر قرار میگیرد.
داروهای بیهوشی مورد تایید است
سلیمی گفت: نظارت مناسبی روی داروهای بیهوشی وجود دارد و با وسواس خریداری میشوند. به ندرت مشاهده شده که یک برند دارو چالش داشته باشد. معمولا داروهای بیهوشی مورد تایید انجمن بیهوشی است و مشکلی در این زمینه مشاهده نکردیم.