به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی عصرپرس، علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، گفت: ویروس کرونا ضعیف نشده و از بین نرفته و با همان قدرت به کار خود ادامه میدهد. اگر اطمینانی در مورد مدیریت بیماری حاصل شده، به خاطر رعایت مردم است و اگر این نکات بهداشتی رعایت نشود، ویروس حتی در استانهایی که کنترل شده نیز بر میگردد. مردم تاکنون بسیار خوب همکاری کردهاند و اگر نسبت به برخی کشورها پیشرو هستیم، به خاطر همکاری مردم است.
عادی سازی کرونا خطرناک تر از ویروس کرونا است
معاون بهداشت وزیر بهداشت، گفت: مردم به سمت عادی شدن کرونا رفتهاند و بزرگترین ترس ما عادی شدن کرونا است که بسیار خطرناک تر از خود ویروس محسوب میشود.
وی ادامه داد: 82درصد در کشور تا سه هفته پیش پروتکلها را رعایت میکردند و بدترین شهر، تهران بود. کمترین استانی که پروتکلها را رعایت میکردند در جنوب نیز، استان خوزستان بود.
رئیسی ادامه داد: اگر میخواهیم از مترو استفاده کنیم، در صورتی که فرد ماسک نداشته باشد حتما در خطر است. بنابراین باید حساب شده پیش برویم. ولی دنیا هم به سمت بازگشایی رفته است. در کره جنوبی که خیلی خوب عمل کرده نیز چند روز قبل به سمت بستن دوباره مدرسهها رفت.
وی افزود:در انگلستان هم به این نتیجه رسیدند که طرح غربالگری را شروع کنند. در سوئد، هیچ کدام از این مدلها اجرا نشد و از ابتدا همه مکانها باز بود، اما توصیه شد که افراد در معرض خطر و مسن در جمعها حاضر نشوند.بعد از انگلستان، سوئد در رتبه دوم به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت قرار گرفته است. با وجود بازگشاییها در کشور، آمارها نشان میدهد که مرگ و میر افزایش پیدا نکرده، اما موارد مثبت سرپایی رو به افزایش است.
تشدید نظارت بر اجرای پروتکلها
وی درباره نظارت بر اجرای پروتکلها اظهار کرد: به دنبال تشدید نظارت بر اجرای پروتکلها هستیم. اصنافی که بازگشایی شدهاند، کیو آر کد دارند که باید پشت شیشه نصب شود و افراد میتوانند با اسکن کردن این کد، به چهار سوال پاسخ داده و در نظارت به ما کمک کنند.
نقش وزارت بهداشت در ستاد ملی مقابله با کرونا
معاون بهداشت وزیر بهداشت درباره نقش وزارت بهداشت در ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: قبل از اینکه موضوعی در ستاد مطرح شود، بحثهای کارشناسی در وزارت بهداشت انجام میشود و سپس کمیتهای در وزارت کشور هست که اکثر سازمانها در آن حضور دارند و از جنبههای مختلف به موضوع رسیدگی شده و پیشنهادها در ستاد ملی مورد بحث قرار میگیرد. قبل از ستاد ملی، رییس کمیتهها در جلسهای با رییس جمهوری مباحث را رسیدگی میکنند.
وی ادامه داد: کرونا فقط بحث سلامت ندارد. این بیماری را نباید فقط از جنبه سلامت جسمی نگاه کرد. حتما از نظر اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و سایر عوارض نیز قابل بررسی است. در کشوری مثل آمریکا، 114میلیارد دلار برای این بیماری اعتبار گذاشته شده است. در انگلستان حدود 220میلیارد پوند هزینه شده است. ما در کشوری زندگی میکنیم که تحت شرایط ظالمانه تحریمها هستیم و فشارهای زیادی به کشور وارد شده است و حتی در گرفتن برخی تجهیزات مشکل داریم و با تکیه بر کادر درمان و تولید داخلی توانستیم مدیریت آبرومندی داشته باشیم.
رییسی افزود: اگر از زاویه دید سلامت نگاه کنیم، میگوییم همه چیز باید تعطیل باشد. ولی این موضوع را تا چه زمانی میتوان ادامه داد که حمایت اقتصادی از افراد انجام شود. گاهی مجبوریم در کنار اینکه کسب و کارها را باز کنیم، پروتکلهای بهداشتی را هم رعایت کنیم. در کنار سلامت باید بحث فرهنگ و دین و مذهب و عبادت را هم لحاظ کنیم. این ویروس قرار نیست فعلا با ما خداحافظی کند و فعلا همراه ما هست. در نتیجه همه چیز را با هم باید در نظر بگیریم.
وی اظهار کرد: اختلاف نظرهایی در ستاد ملی مقابله با کرونا وجود دارد، چون همه مباحث از جنبههای مختلف بررسی میشود. نقش وزارت بهداشت در ستاد ملی مقابله با کرونا بسیار کلیدی است. ولی اینکه آیا همه حرفهای وزارت بهداشت اجرا میشود، این طور نیست.
شایعههای جدید درباره کرونا
رییسی در پاسخ به سوالی درباره شایعههای مطرح شده در فضای مجازی مبنی بر سوق پیدا کردن رفتار ویروس کرونا به سمت مشکلات عروقی اظهار کرد: ویروس کرونا رفتار و علائم ناشناختهای دارد. اینکه ویروس کرونا دیگر درگیری تنفسی ایجاد نمیکند، این طور نیست. تنگی نفس و نارسایی ریه به وسیله این ویروس ایجاد میشود. اگر به صورت دقیق بگوییم، ایندوتلیوم لایه پوششی درون عروق است که ویروس باعث التهاب این لایه میشود. درگیری عروق باعث سکته مغزی و حتی قلبی میشود. وقتی عروق درگیر شود، این اتفاق میافتد. عکسهایی از اطفال یا کودکان منتشر میشد که شبیه کاوازکی بود. به طور کلی، بدن ما چون از عروق تشکیل شده و درون همه سرخرگها و مویرگها ایندوتلیوم وجود دارد، میتواند درگیر شود.
رییسی ادامه داد: در این متن گفته شده که سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که از بیماران نمونه برداری نشود که این صحیح نیست. چون درگیری عروق وجود دارد و خون لخته میشود، این لختهها درون رگ میماند و خون نمیرسد و سکته اتفاق میافتد. به همین دلیل یکی از درمانهای توصیه شده، استفاده از ضد انعقاد است که انجام میشود.
انجام 200هزار تستهای سرپایی کرونا
معاون وزیر بهداشت درباره افزایش تعداد مبتلایان گفت: قدرت بیماری زایی این ویروس کم نشده و در حال گردش است. در کشور ما، تستهای سرپایی به شدت افزایش یافته و حدود 200هزار تست در این مدت انجام شده است. کسانی که علائم بسیار خفیف داشتند هم در مراحل اولیه شناخته شدهاند. از هر صد نفر، حدود 10تا 12 نفر مثبت میشوند که نیازی به بستری بیمارستانی ندارند و میتوانند در منزل خود قرنطینه شده و با درمانهای سرپایی کاملا بهبودی پیدا کنند.
وی ادامه داد: پیدا کردن این افراد یک دستاورد مثبت است. زیرا این افراد قرنطینه شده و تردد پیدا نمیکنند و زنجیره انتقال با سایر افراد هم قطع میشود. این افراد ممکن است علائمی نداشته باشند، اما اگر با کسانی که بیماری زمینهای دارند مراوده داشته باشند، آنها را بیمار میکنند. تعداد بیماران سرپایی پیدا شده بیشتر است. البته موارد بستری در استانی مثل خوزستان زیاد است.
پاداش به مراقبان سلامت و بهورزان
رییسی درباره پاداش به مراقبان سلامت و بهورزان بیان کرد: پاداش معنوی و ایثار سر جای خود، اما معتقدیم که باید پاداش مالی هم بدهیم. تعداد کارکنان ما بسیار زیاد و منابع مالی ما بسیار کم است. کل پولی که در مورد کرونا تاکنون به دست وزارت بهداشت رسیده، 30درصد از یک میلیارد یورو بوده که با اذن مقام معظم رهبری در نظر گرفته شده است. برنامه وزارت بهداشت این است که در حد امکان در این شرایط از همکاران حوزه بهداشت تقدیر مالی هم انجام بدهیم.
استفاده از ماسک در فضاهای سربسته
معاون بهداشت وزیر بهداشت بیان کرد: برخی هموطنان نکات بهداشتی را بسیار خوب رعایت میکنند، اما از طرفی شاهدیم که در برخی شهرها و استانها و محلهها، فاصله گذاریها رعایت نمیشود که بسیار خطرناک است. این تصور که با گرم شدن هوا، ویروس کرونا از بین میرود یا ضعیف میشود، اشتباه است. مناطق گرمسیر در کشور ما و حتی جهان گرفتار این ویروس شدهاند. رتبه دوم و سوم در جهان، پس از آمریکا مربوط به برزیل و روسیه است که کشورهای گرم و سرد هستند. بنابراین گرمی یا سردی هوا تاثیری روی این ویروس ندارد.
وی ادامه داد: باید بپذیریم که هرکسی از منزل بیرون میرود، باید ماسک داشته باشد. این اجبار زمانی وجود دارد که فرد میخواهد در تجمعات شرکت کند. یعنی اگر کسی در فضای سربسته حضور دارد، باید از ماسک استفاده کند.
رییسی گفت: به هیچ وجه نیاز نیست افراد از ماسک N95 یا سه لایه استفاده کنند و حتی اگر از یک پارچه ساده استفاده شود تا از انتقال ویروس جلوگیری کند، کافی است. بنابراین باید همه مردم تشویق شوند تا در منازل خود و با روشهای ساده، ماسک درست کنند. حتی یک تکه پارچه هم برای گرفتن جلوی دهان و بینی کافی است. تاکید ما استفاده از ماسک در تجمعات است.
وی افزود: مساجد و پاساژها و فضاهای کسب و کار بازگشایی شده و رعایت نکات بهداشتی بیشتر از قبل نیاز است. استفاده از ماسک در مترو، تاکسی، پاساژها و مساجد الزامی است تا خطر انتقال ویروس کرونا کم شود.
افزایش سالانه 6 درصد مرگ و میر در بین مصرف کنندگان مواد دخانی
معاون بهداشت وزیر بهداشت در پاسخ به سوال عصرپرس مبنی براینکه آمار مصرف دخانیات در بین دختران و آمار مرگ و میرها در بین مصرف کنندگان مواد مخدر کاهشی بوده یا خیر؟گفت: آمار مرگ و میر در ایران حدود سالانه 60 هزار مرگ بر اثر مصرف مواد دخانی است که علاوه بر معضلات مصرف میزان هزینه سلامت را تا 30 هزار میلیارد افزایش می دهد.
وی ادامه داد: با توجه به افزایش شناسایی با افزایش مصرف مواد مخدر سرطان ها خلیی زیاد شده و علاوه بر آن سالانه 6 درصد مرگ و میر در بین این افراد در حال افزایش است .
مصرف سالانه 55 میلیارد نخ سیگار در کشور
رئیسی در ادامه با اشاره به اینکه حدود 55 میلیارد نخ مصرف سالانه سیگار در کشور است که حدود 18 هزار میلیارد تومان در کشور دود می شود، تاکید کرد: مصرف مواد در بین نوجوانان باعث می شود در سنین بالاتر دچار سرطان شده و از بین می روند .
وی گفت: متاسفانه در رده سنی پایین بین دختران مصرف قلیان افزایش یافته که بسیار خطر ناک است و آسیب جدی به سلامت کشور وارد می کند .
نظارت و بازرسی بر مراکز عرضه قلیان
رییسی گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان در کشور قبل از شیوع کرونا، 19هزار و 618مرکز بود. واحدهای صنفی که خودشان عرضه قلیان را قطع کردند، 40درصد بودند. 22هزار و 691بازرسی در این زمینه انجام و حدود 8هزار و 528مرکز پلمب شد.
وی درباره ترفندهای شرکتهای دخانیات برای فروش سیگار بیان کرد: شرکتهای دخانیات بازاریابی های زیادی انجام میدهند و به ویژه جوانان را هدف گرفته اند. در فروشگاه های بزرگ جاهایی که جوانان علاقه بیشتری دارند، کنارش بسته سیگار گذاشته میشود. در کنار مدارس، سیگار به صورت نخی فروخته میشود. فروش نخی سیگار ضرر زیادی به افراد میزند.
معاون وزیر بهداشت گفت: حدود 10درصد افراد بالای 18سال در کشور به صورت روزانه سیگار مصرف میکنند. 14درصد کلا مصرف کننده هستند. در روستاها حدود 15.4 درصد و در شهرها حدود 13.6درصد مصرف کننده داریم. بالاترین شیوع مصرف سیگار مربوط به استانهای مرکزی، آذربایجان غربی، قزوین و البرز است.
وی افزود: بالاترین مصرف دخانیات که عمدتا قلیان است در استانهای جنوبی وجود دارد. بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و فارس رتبه اول مصرف قلیان را در کشور دارند. در گروه سنی 45تا 55سال بالاترین مصرف کنندههای سیگار را داریم.
مالیات، مهم ترین عامل کاهش مصرف دخانیات
رییسی بیان کرد: مهمترین عامل که میتواند باعث کاهش مصرف سیگار شود، مالیات است. در جهان ثابت شده که هرچقدر مالیات افزایش پیدا کند، مصرف کاهش خواهد یافت. در ترکیه مالیات یک مرتبه به 70درصد افزایش یافت و مصرف کاهش پیدا کرد.
وی افزود: البته قرار نیست مالیات فقط روی سیگارهای خارجی افزایش پیدا کند. زیرا تولید داخلی زیادی در زمینه سیگار داریم.
فروش سیگار در دکه ها غیرقانونی است
رییسی درباره فروش سیگار در دکههای روزنامه فروشی گفت: فروش سیگار در دکههای روزنامه فروشی غیرقانونی است و شهرداری ها باید با این موضوع برخورد کنند. تذکرهای متعددی در این زمینه داده شده است.
وی افزود: یکی از اشکلاتی که سازمان جهانی بهداشت از ایران میگیرد هم مالیات پایین سیگار در ایران است. متوسط قیمت پاکت سیگار حدود 7تا 8هزار تومان است و حتی به یک دلار هم نمیرسد. در هیچ جای دنیا قیمت پاکت سیگار کمتر از یک دلار نیست. میانگین قیمت پاکت سیگار در دنیا 4.5دلار است.
بازگشایی پارکها و سواحل سخت گیرانه خواهد بود
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره بازگشایی پارکها اظهار کرد: در این زمینه مباحث مختلفی وجود دارد. اگر فقط قرار است فضای پارکها باز شود و افراد با فاصله در پارک حضور داشته باشند، خطرش کمتر است. در مورد پارک چیتگر هم تجربههای قبلی وجود دارد که تجمع زیاد میشود و این پارک باید با شرایط خاص و سختگیرانه بازگشایی شود.
وی ادامه داد: این موضوع در مورد سالمسازی سواحل هم وجود دارد. اگر قرار باشد اطراف فضای سالمسازی سواحل، اجناسی فروخته شود، بازگشایی امکان پذیر نیست. مردم باید از لحاظ روانی هم حمایت شوند. مدت زیادی است که مردم در منازل خود ماندهاند. اینکه افراد با خانواده خود به پارک بروند و قدم بزنند بسیار بهتر از این است که به پاساژها و فضاهای سربسته بروند.
برگزاری مجالس عروسی غیرقانونی است
رییسی در پاسخ به سوال عصرپرس مبنی بر اینکه افزایش آمار مبتلایان در غرب و جنوب کشور به علت برگزاری مراسم عزا و عروسی است، وزارت بهداشت چه نظارتی خواهد داشت، گفت: برگزاری مجالس عروسی غیرقانونی است و حتی در چند مورد، صاحب مجلس بازداشت شده است. مواردی که در منازل برگزار میشود نیز قابل کنترل نیست. نوع این ویروس به شکلی است که به تعهد اجتماعی نیاز داریم. مهمترین پروتکل در مورد کرونا، مسئولیت اجتماعی است. برگزاری مراسم عروسی و عزا که در خوزستان در منازل برگزار میشد، باعث ابتلای بسیاری از افراد شد.
اجرای طرح ترافیک از 17خرداد
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره اجرای مجدد طرح ترافیک تهران بیان کرد: قرار بر این است که طرح ترافیک تهران از 17 خرداد آغاز شود. دو مشکل در زمینه طرح ترافیک وجود دارد. زیرساختهای حمل و نقل عمومی در پایتخت خوب نیست. البته شهرداری تهران قول داده که ناوگان حمل و نقل عمومی افزایش یافته و نظارت جدی بر استفاده از ماسک در مترو و اتوبوس انجام شود.
خبرنگار: پروین مرادی
دبیر: وجیهه مرادی