اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۱۷۶۶۴
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۱ - ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ - 21 April 2020
مدیرعامل سازمان انتقال خون اعلام کرد:

آمادگی سازمان انتقال خون در ماه رمضان

مدیرعامل سازمان انتقال خون تاکید کرد: تلاش ما این است که پایگاه‌های سیار با کمک شهرداری‌ها و مساجد فراهم کرده و در اختیار مردم قرار دهیم تا بدون مراجعه به پایگاه‌های انتقال خون در محل پایگاه‌های سیار برای اهدای خون اقدام کنند.

آمادگی سازمان انتقال خون در ماه رمضان به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی عصرپرس، پیمان عشقی رئیس سازمان انتقال خون در نشست خبری که به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، با اشاره به اینکه بحران کووید ۱۹ در جهان و ایران منجر به کمبود شد، اما فعلا به بحران نرسیده و ذخایر خونی کشور در حد قابل قبولی است گفت: ذخیره خونی کشور به طور روزانه رصد می‌شود و با توجه به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و شروع اعمال جراحی و فعالیت‌های روتین بیمارستان‌ها نیاز به همکاری مردم برای نجات جان هموطنان و بیماران را داریم.

عشقی درپاسخ به سوال عصرپرس در خصوص اینکه با توجه به بحران کرونا و در خانه ماندن مردم این امکان وجود دارد که از طریق تماس با سازمان انتقال خون نسبت به اهدا اقدام کنند؟ گفت:سازمان انتقال خون برای اهدا در ماه رمضان آمادگی کامل دارد و یکی از اقدامات خوب در این سازمان فعال بودن سامانه نوبت دهی اینترنتی است.

وی افزود: این سامانه در ماه رمضان فعال‌تر است و در همه مراکز استانی نیز در حال فعالیت است البته برخی کشورهای غربی این کار را کرده بودند که اگر کسی نوبت اینترنتی نگرفته، نمی‌تواند خون اهدا کند، اما در ایران این طور نیست.

مدیرعامل سازمان انتقال خون درادامه گفت: در ماه رمضان با قرار دادن چند تخت در برخی از مساجد بزرگ استانها اهدا خون را برای مردم آسان تر کرده و نیاز به رفت وآمد نخواهد بود.  

وی در ادامه با بیان این که درخواست خون در این بحران کاهش یافت، اما اهدای خون بیشتر کاهش داشت،گفت: در دو هفته نوروز میزان درخواست خون نسبت به سال گذشته حدود ۴ تا ۵ درصد کاهش داشت، اما اهدای خون حدود ۲۰ درصد کاهش یافت. این موضوع دربرخی کشورهای پیشرفته دنیا فاجعه بار بود و اهدای خون حدود ۷۵ درصد در برخی کشورها کاهش پیدا کرد. در برخی کشورها استانداردهای پذیرش اهداکننده را بسیار پایین آورده و امنیت خون را کم کردند تا خون اهدا شود، اما در ایران این اتفاق نیفتاد.

ذخایر خون در کشور بین ۵ تا 6 روز است

مدیرعامل سازمان انتقال خون بیان کرد: ذخایر خون در کشور بین ۵ تا 6 روز است. در تمام ایام بحران کرونا بالای ۹۰ درصد درخواست خون‌ها پاسخ داده شده که مربوط به بیماران تالاسمی، سرطان، شیمی درمانی، تروماها، بیماران دیالیزی و فوریتی بوده است. الان نگران این هستیم که با وجود این‌که اهدای خون امیدوارکننده است، با افزایش درخواست خون، دچار مشکل نشویم. در نتیجه از مردم می‌خواهیم که برای اهدای خون مراجعه کرده و همکاران ما در بیمارستان‌ها هم تقاضای خون را مدیریت کنند.

اهدا پلاسما از بهبود یافتگان بیماری کرونا

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: اگر کسی دو هفته از بهبود علائم بالینی او درمورد ابتلا به کرونا گذشته باشد و چه بستری بوده و چه در منزل مورد مراقبت قرار گرفته، مشروط به اینکه تست «پی سی آر« (PCR) منفی کرونا داشته باشد، می‌تواند پلاسما اهدا کند.

وی افزود: بر اساس استانداردهایی که اکنون در بانک خون‌های معتبر جهان در مورد کرونا مورد تایید است، سخت‌گیرانه استاندارد را در ایران انتخاب کرده‌ایم.

عشقی در ادامه با اشاره به  ۱۴ مرکز دریافت پلاسما از بهبود یافتگان کرونا در سراسر کشور، گفت: کسانی که ۲۸ روز از بهبود علائم بالینی آنها گذشته و حال او خوب شده و اگر بستری بوده مرخص شده یا اگر در منزل مورد مراقبت بوده و بهبود یافته، آخرین روزی که فرد به یاد می‌آورد که بهبود یافته ملاک قرار می‌گیرد و ۲۸ روز پس از آن از فرد سوال می‌شود. بر اساس استانداردهای موجود، در این شرایط دیگر فرد به تست هم نیاز ندارد و می‌تواند اهدای خون انجام بدهد. حالا ما از بیماران می‌خواهیم که خون اهدا نکنند و پلاسما اهدا کنند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون بیان کرد: اگر افراد بعد از دو هفته مراجعه کنند، باید تست مولکولی از آنها گرفته شود و اگر بعد از یک ماه مراجعه کنند دیگر به هیچ تستی نیاز ندارند. بنابراین اهدای پلاسما بعد از دو هفته، شرط منفی شدن تست مولکولی کرونا دارد و بعد از ۲۸ روز هیچ شرطی ندارد.

ابا اهدا خون بانوان هرخانه یک پایگاه انتقال خون

عشقی درادامه با اشاره به اینکه با اهدا خون بانوان هرخانه یک پایگاه انتقال خون می شود، گفت:اهدا خون از بانوان درایران چهار و نیم درصد است که این آمار در کشور های عربی ۱۴درصد است که با برنامه های آینده سعی بر افزایش آمار را داریم.

وی در پاسخ به سوالی در مورد گروه‌های خونی که بیشتر مبتلا به کرونا شدند، اظهار کرد: بیماران کرونا مثل بقیه بیماران از همه گروه‌های خونی هستند. برخی مقاله‌های منتشر شده در این زمینه اعتبار علمی زیادی ندارد. همان توزیع گروه خونی در سطح جامعه در میان مبتلایان به کرونا نیز وجود دارد.

هزینه مراکز درمانی برای خون‌های فرآوری شده

عشقی گفت: اهدای خون در ایران بدون چشم داشت انجام می‌شود و هزینه‌ای به اهدا کننده پرداخت نمی‌شود و خون کامل نیز به صورت رایگان در اختیار مراکز درمانی قرار می‌گیرد. البته عمده خون‌های مصرفی و فرآورده‌های خونی، فرآوری شده است. یعنی جداسازی و فیلتر شده است. این فرآورده‌های فرآوری شده بر اساس مصوبه شورای عالی انتقال خون و شورای عالی بیمه سلامت، تعرفه دولتی و قانونی دارد که در ازای آن باید مبلغی از طرف مراکز درمانی به سازمان انتقال خون پرداخت شود.

وی افزود: این هزینه منجر به مدیریت مصرف خون در بیمارستان می‌شود. بنابراین به دلیل فرآوری و هزینه‌های سازمان انتقال خون و فیلترها، این منابع باید از طرف مراکز درمانی جبران شود که این اقدام در بسیاری از کشورها هم در حال حاضر اتفاق می‌افتد.

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برای اهدای خون مراجعه می‌کنند که از دو میلیون و صد هزار نفر خون گرفته می‌شود و شرمنده ۴۰۰ هزار نفر دیگر می‌شویم. این خون نگرفتن باعث سلامت اهدا کننده و گیرنده خون است.

پالایشگاه انتقال خون

عشقی در پاسخ به سوالی در مورد زمین پالایشگاه خون گفت: مسئله زمین پالایشگاه کاملا حقوقی است. وزارت بهداشت در مجموعه دولت نسبت به تقدم و تاخر انجام وظیفه شرکت پالایش و پژوهش پلاسما بر تصاحب این زمین اعتراض جدی و پافشاری کرد. در دوره‌ای یک واگذاری انجام و قراردادی نوشته شد. شرکت پالایش و پژوهش پلاسما که به بخش خصوصی واگذار شد، تعهدات خود را ایفا نکرده و خواست سند زمین زودتر به این شرکت واگذار شود. این موضوع نه از نظر وزارت بهداشت و نه از نظر سازمان انتقال خون منطقی نیست. تا وقتی تعهدات به معنی استقرار پالایشگاه و تحویل تولیدات صنعتی به جامعه انجام شود، موضوع واگذاری زمین قابل بحث است.

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: در حال حاضر سند این زمین در اختیار دولت است. این شرکت مسائلی مانند عدم همکاری وزارت بهداشت در گذشته و تحریم‌ها را برای توقف فعالیت مطرح می‌کنند و می‌گویند نمی‌توانند تعهدات خود را انجام بدهند.

پلاسما درمانی برای بیماران کرونایی

عشقی در پاسخ به سوالی درباره پلاسما درمانی برای بیماران کرونایی گفت: پلاسما درمانی به معنی استفاده از پلاسمای بیماران بهبود یافته برای بیماران بدحال است. این روش سابقه علمی در دنیا دارد که به صد سال قبل بر می‌گردد. این روش در دو دهه اخیر در زمینه سارس و مرس و ابولا نتیجه خوبی داشت. حتی سازمان جهانی بهداشت هم برای ابولا توصیه‌نامه‌ای در این زمینه دارد و مبنای کار چین شد. بعد از چین، ایران این کار را با کارآزمایی بالینی آغاز کرد. کارآزمایی بالینی جز اصول ورود یک روش درمانی به درمان مورد تایید یک کشور است.

 وی ادامه داد: تاکنون ۴۰۰ پلاسما دریافت شده که هنوز روی تعداد کافی بیمار برای کارآزمایی بالینی استفاده نشده است. از وقتی وارد کارآزمایی بالینی شدیم از ساوه، گناباد، اردبیل، ایرانشهر، زاهدان، سبزوار، سمنان، قائمشهر از ما پلاسما خواسته‌اند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: دیروز در نیویورک هزار نفر اهدای پلاسما انجام داده‌اند، اما این روش هنوز برای مردم ما جا نیفتاده است. این تلاش باید از طرف سازمان انتقال خون و روابط عمومی و رسانه‌ها انجام شود که حرف‌های ناصحیح منتشر نشود. گاهی می‌گویند پلاسمای مردم را می‌گیرند و می‌فروشند که این موارد اصلا ارزش پاسخ دادن هم ندارد. از افرادی که کرونا گرفته و بهبود یافته‌اند می‌خواهیم به شکرانه بهبود، به مراکز تعیین شده مراجعه کنند و حتی هزینه رفت و آمد هم توسط سازمان انتقال خون تقبل می‌شود تا پلاسما اهدا کنند.

وی افزود: هنوز باور اهدای پلاسما در بهبود یافتگان کرونا وجود ندارد و این باور باید ایجاد شود.

عشقی گفت: کرونا وقتی وارد یک کشور می‌شود دیگر هیچ گروه خونی خاصی را نمی‌شناسد. چند مقاله در این زمینه منتشر شده که هنوز کسی آنها را جدی نگرفته است. امکان دارد چند محقق گفته باشند که یک گروه خونی بیشتر مبتلا به کرونا می‌شود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون اظهار کرد: یکی از چیزهایی که در فضای مجازی منتشر شد این بود که گفتند پلاسما درمانی روش پرهزینه و سختی است. این مورد هم حتی ارزش پاسخ دادن نداشت، اما تیم اقتصاد درمان برای این موضوع گذاشتیم تا محاسبه کنند که هزینه تامین و نگهداری و حتی پول برق فریزر و پرسنل خدماتی را هم حساب کنند. این هفته قرار است در شورای پژوهشی طب انتقال خون این موضوع به بحث گذاشته شود و عدد آن بعد از محاسبه اعلام خواهد شد.

هزینه پلاسما درمانی

وی افزود: تامین پلاسما برای برخی کشورها مشکل است و تامین آن برای ما ساده است. اگر این روش پرهزینه باشد، این قدر در دنیا گسترش پیدا نمی‌کرد. سازمان غذا و دارو آمریکا اجازه استفاده از این روش را داده است. فرانسه، ایتالیا و انگلستان هم این کار را انجام داده‌اند. این روش پرهزینه نیست و ساده و در دسترس است.

عشقی در پاسخ به سوالی درباره استفاده از آنتی بادی خاص ویروس کرونا که از پلاسما جدا شده باشد، گفت: همه ویروس‌ها شبیه هم نیستند و پاسخ ایمنی بدن در مقابل ویروس‌ها هم شبیه هم نیست. هنوز درباره نوع آنتی بادی و سطح حداکثری و سطح حداقلی آنها در ویروس کرونا، اتفاق نظر وجود ندارد. این موضوع در مورد هپاتیت بی کاملا شناخته شده است. بنابراین خیلی زود است که درباره رفتار ویروس و سیستم ایمنی بدن اظهار نظر کنیم. امکان این‌که آنتی بادی خاص این ویروس از پلاسما جدا شده و سپس به صورت دارو در اختیار جامعه بشری قرار بگیرد وجود دارد و در خیلی از کشورها آغاز شده است.

 

 

 

 

خبرنگار: پروین مرادی

دبیر: وجیهه مرادی