سرویس سیاسی عصرپرس: باراک اوباما به همه نهادها و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا دستور داده است تا روز 20 ژانویه یعنی آخرین لحظات حضورش در کاخ سفید گزارشی از احتمال دخالت بیگانگان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به وی بدهند. او گفته است این گزارش در اختیار مجلس نمایندگان نیز قرار میگیرد.
با انتشار گزارش سیآیای در مورد انتخابات اخیر آمریکا که در آن عنوان شده بود سرویس امنیتی روسیه یعنی افاسبی در راهیابی ترامپ به کاخ سفید نقش داشته است، نگاهها به سوی این دو غول سرویسهای مخفی معطوف شد.
پیش از این نیز ستاد مرکزی انتخابات هیلاری کلینتون از افشای ایمیلهای شخصی وی و نزدیکانش به خشم آمده بود، روسیه را به حک کردن این ایمیلها متهم کرد. ایمیلهایی که توسط هکرهای روسی در اختیار جولیان آسانژ قرار گرفت و به فریاد رسواییهای جنسی و بیکفایتی سیاسی دونالد ترامپ آمد. ویکیلیکس این ایمیلها را منتشر کرد و هیلاری کلینتون ضربه سختی خورد.
اگر چه این اتهام به سرعت و شدت از سوی کرملین رد شد اما شواهد نشان میدهند که سازمانهای اطلاعاتی آمریکا درست از همان جایی ضربه خوردند که سالها به وسیله آن در انتخابات کشورهای دیگر اثر میگذاشتند و مسیر نتایج را به کلی عوض میکردند.
دخالتهای روسیه و آمریکا در روندهای سیاسی کشورهای دیگر قدمت درازی دارد و به پیش از جنگ سرد بین دو کشور بازمیگردد.
این دو کشور بین سالهای 1946 تا 2000 در بیش از 117 انتخابات در سراسر جهان دخالت داشتند و کوشیدند از نامزدها یا روندهایی حمایت کنند که با منافع آنان سازگارتر باشد.
در این میان سهم سی آی ای به مراتب بیشتر از کا گ ب بوده است. سال 1948 در ایتالیا، سال 1953 در ایران و فیلیپین، 1954 در گواتمالا و ویتنام، 1956 در مجارستان، 1957 در لبنان و ژاپن، 1964 در شیلی، و .... دهها کشور دیگر از جمله فعالیتهای گسترده سی آی ای با هدف کنترل سیاسی این کشورها برای جلوگیری از به قدرت رسیدن احزاب کمونیستی بوده است.
جنگ بزرگ اطلاعاتی همواره بین این دوغول امنیتی جهان جریان داشته است. اگر چه با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی این جنگ برای سالیانی یک طرفه و به نفع سی آی ای شد اما با قدرت گرفتن سرویس امنیت فدرال روسیه یا اف اس بی و برپایی آن بر روی ویرانههای کا گ ب این جنگ دوباره به جریان افتاد.
روسیه چه در سوریه و چه در جهان پس از بهار عربی و قضایای اوکراین شمشیر را از رو بسته است. دخالت در روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و کوشش برای شکستن رای کلینتون و راهیابی ترامپ به کاخ سفید بیشک آغاز زمانی جدید از مداخله در روندهای سیاسی کشورهای دیگر و جنگ سرد جدیدی است که در دنیای معاصر بازیگران زیادی را میتواند درگیر جنگی کند که دیگر چندان هم سرد نیست.
*تحریریه عصرپرس/ 1199*
پایان