به گزارش عصرپرس به نقل از مهر ، پیش از ظهر امروز قرارداد همکاری فنی - مطالعاتی فی مابین ایران و ژاپن به منظور کاهش آلودگی هوا تهران امضا شد.
وحید حسینی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری ایران و ژاپن گفت: برابر مجوز دولت، شرکت کنترل کیفیت هوای تهران به عنوان طرف ایرانی به منظور عقد قرارداد همکاری فی مابین ایران و ژاپن ( شرکت جایکا) در موضوع کاهش آلودگی هوای تهران معرفی شده است. به همین منظور امروز برای رسیدن به الگوی ملی کاهش آلودگی هوا تفاهم همکاری به امضا رسید.
حسینی ادامه داد: شرکت جایکای ژاپن پروژه های متعددی در زمینه های زیست محیطی در ایران اجرا کرده است که به عنوان مثال پروژه احیای دریاچه ارومیه یکی از اقدامات این شرکت است. اکنون نیز مقرر شد در زمینه آلودگی هوای تهران که یک معضل جدی زیست محیطی محسوب می شود، همکاری داشته باشیم.
به گفته وی طی دو سال گذشته مذاکرات قراردادی این پروژه صورت گرفته و قرار است طی ۴ سال آینده کارشناسان و متخصصان ژاپنی به همراه کارشناساسان شرکت کنترل هوای تهران و اداره کل محیط زیست استان تهران عوامل مختلف آلودگی هوا اعم از کارخانه ها، خودروها، منابع ثابت و متحرک دیگر را بررسی کنند.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با بیان اینکه بیشتری سوالی که اصحاب رسانه از ما می پرسند این است که مقصر اصلی آلودگی هوای تهران کیست؟ گفت: گرچه دراین سالها و برابر مطالعات کارشناسی شرکت کنترل و کیفیت هوا توانسته ایم با شناخت عوامل موثر در آلودگی هوا این سوال را به درستی پاسخ دهیم اما فکر می کنیم تجربه ژاپن در برنامه کاهش آلودگی هوا می تواند در اجرای برنامه ها موثر به ما کمک کند و بدین ترتیت این سوال پاسخی دقیقتر می یابد.
حسینی با بیان این که امیدواریم طی ۴سال آینده سیاست های کلان مبارزه با آلودگی هوا را تهیه و پیاده سازی کنیم گفت: بازه چهارساله برای انجام پروژه کاهش آلودگی هوا بازه طولانی مدت نیست، معمولا پروژههای کاهش آلودگی هوا در دنیا بهطور ۱۰ تا ۲۰ ساله انجام میشود بنابراین چهار سال زمان زیادی برای انجام چنین پروژهای نیست.
وی اضافه کرد: هزینهای که طرف ژاپنی برای اجرای این قرارداد میپردازد ۷ میلیون دلار طی چهار سال برآورد شده است. این کمک مالی به طور بلاعوض از سوی دولت ژاپن پرداخته خواهد شد. طی اجرای این پروژه طرف ایرانی هیچ هزینهای متقبل نمیشود.امیدواریم در پایان دوره چهارساله اجرای پروژه علاوه بر شناسایی دقیق آلایندههای هوای تهران بتوانیم متخصصان ایرانی در زمینه مقابله با آلودگی هوا را تربیت کنیم. تربیت کارشناسان و متخصصان ایرانی به عنوان یک هدف جانبی در این پروژه دنبال خواهد شد.
حسینی تاکید کرد: امیدواریم با کمک اداره کل محیط زیست استان تهران بتوانیم دستاوردهای این پروژه را به سایر کلان شهرهای کشور که با آلودگی هوا درگیر هستند انتقال دهیم.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در ادامه به عقد قرارداد دیگری با این شرکت اشاره کرد و گفت: قراردادی نیز بین شهرداری تهران و شرکت جایکا به زودی منعقد می شود که طی آن تجهیزات آنالیز آلودگی هوا که در ایران وجود ندارد توسط دولت ژاپن به شهر تهران اهدا خواهد شد.دولت ژاپن برای انتقال این تجهیزات ۱۲.۵ میلیون تا ۱۳ میلیون دلار هزینه خواهد کرد.
حسینی با تاکید بر لزوم نظارت بیشتر بر اجرایی شدن قوانین مرتبط با کاهش آلودگی هوا گفت : قانون منع پلاکگذاری موتورسیکلتهای کاربراتوری مصوبه ۱۳۹۵ دولت است اما این مصوبه در اجرا نیاز به نظارت و بازرسی دقیق دارد تا واقعا پلاکگذاری موتور کاربراتوری صورت نگیرد و وارد بازار نشود همچنین باید نظارتها در مورد جایگزین کردن موتورسیکلتهای انژکتوری استاندارد به صورت دقیق انجام شود.
وی افزود: حذف کاربراتوریها و خودروهای فرسوده همچنین حذف دیزلیها که نقش آنها در سرطانزایی تایید شده، تصمیماتی است که برای کاهش آلودگی هوا شروع شده و در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اظهار کرد: در حال حاضر نوسازی ناوگان تاکسیرانی، نصب فیلتر دوده و جریمه خودروهای فرسوده در کشور آغاز شده و لازم است که اجرای آن با جدیت ادامه یابد.
حسینی تاکید کرد: در زمینه ذرات معلق تهران آنالیز شیمیایی صورت گرفته ولی نیازمند اطلاعات بیشتر در این زمینه هستیم. افزون بر این فلزات سنگینی در آلایندههای تهران مشخص میشود که منابع آن شناخته شده نیست و لازم است در این زمینه مطالعات دقیقتری صورت گیرد.
وی گفت: پروژه حل معضل آلودگی هوای تهران که با همکاری جایکا و شرکت کنترل کیفیت هوای تهران انجام میشود راهحل پایانی برای معضل آلودگی هوا نیست بلکه تنها قطعهای از یک پازل است.
خوشبین هستم که ۴ سال دیگر جشن از بین رفتن ذرات معلق هوا را بگیریم
محمد رستگاری ،معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران- در نشست خبری امضای قرارداد همکاری بین دولت ایران و ژاپن برای کاهش آلودگی هوای تهران با تاکید بر اینکه پروژه مشترک ایران و ژاپن برای کاهش آلودگی هوای تهران یک همکاری سهجانبه است، گفت: امیدواریم این پروژه در کاهش آلاینده ذرات معلق هوای تهران تاثیرگذار باشد.
وی ادامه داد: حل معضل آلودگی هوا نیازمند همکاری همه دستگاههای اجرایی است. این پروژه نویدبخش یک همکاری بین سازمان حفاظت محیط زیست و شهرداری تهران است. امیدواریم بتوانیم شناسایی دقیق منابع آلاینده را انجام دهیم و راهکارهای دقیق و موثری برای کاهش آلودگی هوای کلان شهر تهران ارائه دهیم.
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان تهران، گفت: در مورد همکاری سهجانبه برای کاهش آلودگی هوا تجربه خوبی وجود دارد چون در سال ۸۰ با حضور و مشارکت «جایکا» این همکاری صورت گرفت که تجربه موفقی بود. خوشبین هستیم که بعد از اجرای پروژه کاهش آلودگی هوای تهران با همکاری «جایکا» جشن از بین رفتن ذرات معلق هوای تهران را بگیریم.
کمک دولت ژاپن به ایران در قالب تعهدات بینالمللی است
کوبایاشی رییس دفتر همکاری های بین المللی ژاپن در ایران (جایکا) نیز دراین جلسه گفت: هدف اصلی این پروژه تقویت ظرفیت های موجود است تا داده های مطالعه شده ایران به طور دقیق تر شناسایی شود.
وی تاکید کرد: هدف نهایی این است که تجربیات موفق در زمینه آلودگی هوا در ایران نیز به اجرا درآید تا با مطالعات صورت گرفته سیاست های موثری در آلودگی هوا از سوی ایران در نظرگرفته شود. معتقدم دولت ایران و مردم قادر هستند مشکل آلودگی هوا را حل کنند و تصور می کنم این پروژه نقطه شروعی برای ارایه راه حل های موثرتر در کاهش آلودگی هوا است.
رییس دفتر سازمان همکاریهای ژاپن در ایران نیز در این جلسه با اشاره به اینکه برای ارتقای ظرفیتها چهار سال زمان مناسبی است، گفت: با توجه به اینکه این مطالعات در حال انجام است دولت ایران میتواند قوانین و مقرراتی را متناسب با مطالعات وضع کند.
رییس دفتر سازمان همکاریهای ژاپن در ایران اظهارکرد: کمک دولت ژاپن به ایران در قالب تعهدات بینالمللی است که کشور ما در زمینه محیط زیست برعهده دارد. دولت ژاپن متعهد است که در کشورهای در حال توسعه در زمینه محیط زیست هزینه کند.