به گزارش عصرپرس، «مسعود پزشکیان» امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در نشست مجمع گفتوگوی تهران، ضمن خوشامدگویی به همه شرکت کنندگان در این نشست، گفت: همه ما انسانها موظف هستیم به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم، دعوا و اختلاف وقتی آغاز می شود که حقوق انسانها نادیده گرفته شود، همین کاری که امروز رژیم صهیونیستی و حامیانش با کشتار مردم بی دفاع انجام می دهند و به سرزمین و خانه و کاشانه انسانهای مظلوم تجاوز می کند.
رئیس جمهور تاکید کرد: کشورهای قدرتمند اگر در فکر تجاوز به سایر ملل نباشند، دعوایی شکل نخواهد گرفت، انسانها باید به یکدیگر کمک کنند، باید دستاوردهای خود در حوزه سلامت و دانش را به اشتراک بگذاریم، ما باید حتی حق و حقوق حیوانات و گیاهان را هم رعایت کنیم وگرنه امکان ادامه حیات در این چرخه هستی از بین خواهد رفت.
پزشکیان اظهار داشت: هر موجود زندهای از حقوقی برخوردار است و اگر این حق را نادیده بگیریم، اثر آن به ما بازخواهد گشت.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به سوال مطرح شده مبنی بر اینکه آیا «سیاست اخلاقی در نظم جدید بینالملل امکانپذیر است؟»، گفت: تصور میکنم کره خاکی به خانه (مقصد) خواهد رسید اما شاید به زمان و گفتوگوهای بیشتری نیاز باشد کافی است بپذیریم این خانه متعلق به همه ماست نه یک گروه و دسته و جناح؛ باید زمانی برسد که عدالت در میان همه ما پیادهسازی شود.
وی افزود: تمام ادیان الهی از اسلام تا مسیحیت و یهودیت، همه منتظر منجی هستند که عدالت را در کره زمین پیاده کند، این موضوع در فطرت انسان نیز نهفته است و بشر در آرزوی خانهای است که عدالت در آن پیاده شود و آنچه اکنون شاهد آن هستیم منیت و شیطنتهاست که جنایت و نسل کشی میکند و این امر باطل هیچگاه پایدار نخواهد ماند چرا که فطرت انسان از ظلم، تجاوز، بی عدالتی روگردان است. فطرت هیچ انسانی حاضر نیست که ظلم و تجاوز را ببیند و آنرا بپذیرد.
پزشکیان در پاسخ به سوال دیگری درخصوص مقاله «پیام من به جهان» درباره تمایل دولت وفاق به تعامل سازنده با جهان، گسترش روابط با همسایگان و ایجاد تعادل در سیاست خارجی، اظهار داشت: متاسفانه این پیام از سوی غرب پذیرفته نشد؛ براساس دید خود با کسی دعوا نداریم، برای هر انسانی کرامت قائل هستیم و اعتقادی به دعوا و اختلاف نداریم. دادن رنگ انسانی به تجاوز و کشتار از شیطنت است، کسانی که این کار را میکنند، جرات ندارند که وقتی کشتارهای خود را ناحق بدانند چرا که میدانند نباید ناحق عمل کنند.
رئیس جمهور با بیان اینکه یادداشت «پیام من به جهان» با کمک برادر عزیزم دکتر ظریف انشا و منتشر شد، تاکید کرد: هدف از نگارش این مقاله این بود که اعلام کنیم ما دست دوستی و وفاق را به سوی همه دراز کردهایم و آنچه آنها میگویند ذهنیت نادرستی است که میخواهند در جهان نسبت به جمهوری اسلامی ایران ایجاد کنند و در منطقه دعوا درست کنند.
پزشکیان با اشاره به اظهارات ترامپ در سفر اخیرش به منطقه و عامل خطرخواندن جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: آیا ما خانهها را بمباران و دانشمندان، علما و مردم بیگناه را میکشیم؟ آیا ما با اسلحههای خود جهان را تهدید میکنیم یا آنها که به منطقه ما آمدهاند و تهدید میکنند؟ آیا اسماعیل هنیه را ما در ایران ترور کردیم؟ آیا ما از این ترورها حمایت میکنیم؟ جانیان به دیگران تهمت میزنند که در جهان ناامنی ایجاد کردهاند و این همان مرگ اخلاق در سیاست است که آنها درست کردهاند.
وی تصریح کرد: ما از چندین هزار سال قبل با همسایگان خود هستیم اما آنها تلاش میکنند که بین کشورهای منطقه و همسایگان اختلاف ایجاد کنند، اسلحه میدهند تا ما با هم دعوا کنیم و بعد خودشان به بهانه برقراری صلح به منطقه بیایند و منابع ما را غارت کنند.
پزشکیان در ادامه تاکید کرد: با تمام روسای کشورهای منطقه گفتوگو کردیم و تلاش کردیم که برادری، فرهنگ و صمیمیت خود را به آنها عرضه کنیم. ما با ۱۵ کشور همسایه هستیم و مردم استان های مرزی علاوه بر همسایگی با یکدیگر ارتباطات دوستانه و خانوادگی دارند، چرا باید با هم دعوا کنیم، ما میخواهیم به هم کمک کنیم تا منطقهای مملو از صلح و آرامش ایجاد کنیم. دست به دست هم دهیم و از زندگی در منطقه لذت ببریم اگرچه دشمن دوست ندارد که این اتفاق بیفتد.
وی در پاسخ به ارسال پیامهای متناقض از سوی مقامات آمریکایی، گفت: میچل کلر در کتاب خود با عنوان «جنگ بیپایان» میگوید که آمریکا جنگ بی پایانی در جهان به راه انداخته است، تا بتواند منابع و حتی نیروی انسانی کشورها را به یغما ببرد و اقتصاد خود را به جهان تحمیل کند. طبیعی است که مردم جهان نمیپذیرند که منابع کشورشان غارت شود و آمریکا نیز به راحتی از منافع خود کوتاه نمیآید و لذا جنگ بی پایانی ادامه خواهد یافت.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه اگر انرژی خلیج فارس نباشد غرب فلج خواهد شد، گفت: به همین دلیل است که آنها به دنبال ایجاد دعوا بین ما هستند تا منابع ما را با هر قیمتی که خواستند ببرند و در مقابل ما برای یکدیگر تهدید به شمار بیاییم. آنها میخواهند نفت ما را ببرند، به ما اسلحه بدهند و بعد ادعا کنند که بیایید در کشور ما سرمایهگذاری هم کنید!
پزشکیان با تاکید بر اینکه حق منطقه ماست که از نظر علم و آموزش توسعه پیدا کند، گفت: آنها ما را تهدید معرفی میکنند تا به این بهانه به سایر کشورهای منطقه اسلحه بفروشند، منابع منطقه را غارت می کنند و چیزی برای مردم منطقه باقی نخواهد ماند.
وی راه حل مقابله با این مشکل را وفاق، اتحاد و پیوند بین کشورهای منطقه دانست و گفت: باید در خاورمیانه توسعه شکل بگیرد، نمیشود که در منطقه ثروت داشته باشیم اما نتوانیم از آن بهره ببریم، از سوی دیگر شاهد تخریب محیط زیست هم باشیم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه براساس ما بر اساس NPT حق داریم از فناوری صلحآمیز و تحقیقات هستهای برای اهداف مختلف از جمله سلامت، کشاورزی، صنعت و دیگر حوزههای حیاتی استفاده کنیم،گفت: باور دینی ما اجازه ساخت سلاح هستهای را نمیدهد؛ سلاحی که میتواند بشریت را نابود کند و جز وحشیگری، چیزی برای آینده زمین ندارد. اینکه دیگران همچنان ادعا میکنند ایران در مسیر ساخت سلاح هستهای حرکت میکند، تنها تکرار ادعاهای بیاساس و جنگطلبانه است.
پزشکیان افزود: حتی رئیسجمهور آمریکا (ترامپ) نیز گفته است که "باید مطمئن شویم ایران سلاح هستهای ندارد." بسیار خب، بیایند بررسی کنند. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم. ما نه به دنبال ساخت سلاح هستهای هستیم و نه به آن باور داریم. حق داریم از دانش و فناوری برای پیشرفت کشور استفاده کنیم، اما نه برای ساخت سلاح، بلکه برای زندگی بهتر.
رئیس جمهور تاکید کرد: به عنوان یک انسان آزاد، هیچ نوع زورگویی را نمیپذیرم. نه من، بلکه هیچ انسان آزادهای در این کشور یا منطقه تهدید و زورگویی را نمی پذیرد و ملتهای آزاده هیچگاه زیر بار زور نخواهند رفت.
پزشکیان با بیان اینکه ما با کسی سر جنگ نداریم، اظهار داشت: ما معتقدیم که حق هر کس باید به او داده شود. اگر کسانی در این کره خاکی از امکانات اولیه محروم هستند، وظیفه انسانی ماست که به آنها کمک کنیم همه ما انسانیم شایسته نیست که عدهای را در فقر، گرسنگی و جنگ نگه دارند و خودشان ادعای پیشرفت کنند و بعد پشت تریبون ادعا کنند که آنها انسان نیستند، وحشی هستند و باید کشته شوند.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که چگونه میتوانیم مرحمی بر زخم عمیق فلسطین باشیم، گفت: در مذاکرات متعدد با رهبران و سیاستمداران کشورهای مختلف، بر ضرورت وحدت صدای منطقهای و احترام به حقوق بشر در منطقه تاکید شده است. هدف، ایجاد یک جبهه متحد برای دفاع از حقوق مردم منطقه و مقابله با هرگونه تجاوز به حقوق آنها است در صورت وحدت، هیچکس جرأت تجاوز به حقوق دیگران را نخواهد داشت.
پزشکیان خاطرنشان کرد: رسول خدا بعد از فتح مکه در سخنرانیشان پیام صلحآمیزی را مبنی بر برادری مسلمانان مطرح کردند که الگویی برای وحدت امت اسلامی در برابر ظلم و بیعدالتی است. اگر کشورهای اسلامی منسجم و یک صدا در برابر بیعدالتیها و تجاوز جنایتکاران موضعگیری کنند، مانع از وقوع چنین اقداماتی خواهد شد.
رئیس جمهور در پاسخ به اینکه واکنش جامعه بین المللی به کوچ اجباری مردم غزه چه باید باشد،اظهار کرد: من معتقدم که ما مقصر چنین وضعیتی هستیم. اگر کشورهای اسلامی اختلافات خود را به طور کامل کنار بگذارند و با احترام متقابل، از حقوق یکدیگر دفاع کنند، متجاوزان و جنایتکاران نمیتوانند چنین کارهایی انجام دهند.
پزشکیان در پاسخ به اینکه بعد از چند دور گفت و گوها و مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا اساسا چه نوع توافقی ممکن است، گفت: ما بر این باوریم که حقوق همه کشورها، از جمله حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای (مطابق با NPT)، باید به رسمیت شناخته شود. اینها میگویند ما نمیخواهیم ایران سلاح هستهای داشته باشد. رهبر معظم انقلاب استفاده از سلاحهای هستهای را از نظر شرعی ممنوع اعلام کردهاند، و این موضع، مانع از تلاش برخی برای حرکت به سمت داشتن سلاح هستهای در ایران شده است.
رئیس جمهور گفت: اعتقاد و باور دینی ما بر این است که استفاده از چنین ابزاری که زندگی و هستی را نابود میکنند، وحشتیانهترین کاری است که یک موجود زنده میتواند با کره خاکی که در آن زندگی میکند انجام دهد این گونه ابزارها، در تضاد با اصول انسانی و اخلاقی ما هستند.
پزشکیان ادامه داد: اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر احتمال توسعه سلاح هستهای توسط ایران، بیاساس است. ایران بارها و بارها اعلام کرده که به دنبال سلاح هستهای نیست و فتوای رهبری نیز تولید سلاح هستهای را ممنوع کرده است. ترامپ گفته ما باید بدانیم ایران سلاح هستهاند ندارد. هر چقدر میخواهند ارزیابی کنند هرگونه تلاش برای تولید سلاح هستهای در ایران، برخلاف مواضع رسمی و اعتقادات دینی کشور است.
رئیس جمهور در ادامه نشست در پاسخ به سوالی درخصوص تصمیم گیری برای نسل های آینده، گفت: من به عنوان یک انسان در این کشور هیچگونه زورگویی و اجحافی را نمیپذیرم. این موضع، نه تنها برای من، بلکه برای تمام انسانهای آزاد و آزاده در منطقه و جهان صادق است. ما از ظلم و ستم بیزاریم و این فطرت همه انسان ها است هر انسان آزادهای زورگویی و ظلم و ستم را نمیپسندد.
پزشکیان عنوان کرد: ما به هیچ عنوان از بحث برنامه هستهای صلحآمیزمان دست نخواهیم کشید. تهدیدها و تحریمها، ما را از ادامه این مسیر باز نخواهد داشت. ما سالهاست که تحت تحریم هستیم و همچنان به پیشرفت خود ادامه میدهیم. اگر ما با همسایگانمان ارتباطات قوی داشته باشیم هیچ قدرتی نمیتواند مانع پیشرفت ما شود هر منطقه کار خود را انجام میدهد.
رئیس جمهور تصریح کرد: ما دانشمندان، نخبگان و متخصصان توانمندی داریم که برای میهن خود از هیچ کوششی دریغ نمیکنند و جان خود را در راه پیشرفت کشور فدا میکنند. ما به لحاظ اعتقادی از شهادت نمیترسیم و لزومی ندارد آنها ما را بترسانند، به منطقه ما بیایند و تهدید کنند، مدعی باشند که دنبال صلح هستند اما اسلحه و تجهیزات نظامی خود را به ما نشان دهند.
پزشکیان افزود: ما به دنبال صلح هستیم، اما از حقوق خود نیز کوتاه نمیآییم. اگر طرف مقابل ادعای صلح دارد، باید تسلیحات خود را کنار بگذارد. ما خواهان برادری با همسایگان و تمام جهانیان هستیم، اما از حقوق مسلم خود نیز دفاع خواهیم کرد.
رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که سیاست خارجی موفق چقدر به اجماع داخلی مرتبط است، گفت: امروز رژیم صهیونیستی، آمریکا و حتی کشورهای اروپایی، تمام تمرکزشان بر این است که ما را ضعیف نشان دهند آنها تصور میکنند که در ایران تفرقه و اختلاف وجود دارد و میتوانند سیاستهای خود را بر ما تحمیل کنند.
پزشکیان ادامه داد: ما در ایران تلاش کردهایم تا وفاق، همدلی و همبستگی را، هم از نظر قومی و نژادی و هم از نظر مذهبی و باورهای انسانی تا جایی که توانستهایم در کشور برقرار کنیم. ما ایران یکپارچه را میخواهیم؛ ایرانی که در آن، حقوق هیچ فردی، با هر ملیت، قومیت و جنسیتی، نادیده گرفته نشود.
رئیس جمهور عنوان کرد: ما میخواهیم این ارزشها را در کشورمان پیاده کنیم و در جهان نیز از آنها دفاع می کنیم. ما نمیخواهیم شعار بدهیم و این حرفها را به دنیا بگوییم اما در داخل کشور خود حقوق قوم، مذهب یا جنسیتی را نادیده بگیریم و حق و حقوق آنها را نبینیم. ما تلاش میکنیم هماهنگی، همزبانی و همنگاهی را در سراسر کشور اشاعه دهیم.
پزشکیان گفت: امیدواریم با تداوم روند فعلی در داخل و برقرای روابط صمیمانهتر با همسایگان، کسانی که میگویند این غیرممکن است، نتوانند ما را به زانو درآورند. جایی که اراده، حقطلبی و پیگیری حقوق انسانها وجود دارد، باطل و ناحق نمیتواند مانع پیشرفت شود اما در عین حال آنها طمع کردهاند و ما نیز میگوییم آنها اشتباه میکنند.
وی تاکید کرد: ما به تجاوز به هیچ کشور، هیچ فرد و حتی هیچ موجود زندهای اعتقاد نداریم هدف ما حفظ محیط زیست و زندگی مسالمتآمیز برای تمام موجودات حتی حیوانات است چگونه ممکن است کشتار، تخریب و نابودی انسانها را برای خود دستاورد بدانیم.
رئیس جمهور افزود: آمریکا خود را منادی صلح معرفی میکند اما از سلاح های مخرب که در ذهن نمیگنجد سخن می گوید. این جنگ بیپایانی است که آمریکا در منطقه به راه انداخته است جنگی که خروج از آن به سادگی امکانپذیر نیست اگر آمریکا به سمت ایجاد جنگ حرکت کند، هدفش از این کار ناآرام کردن و تسلط بر منطقه به منظور به دست آوردن منابع سرشار و ارزشمند منطقه است.
پزشکیان در پایان با قدردانی از حضور گرم مهمانان خارجی در مجمع گفتوگوی تهران، اظهار کرد: ما دست دوستی خود را به سوی همه شما دادهایم و خواهیم داد. شما برادران و همسایگان ما هستید؛ همه ما انسان و برادر یکدیگر هستیم. آمادهایم تا در هر زمینهای که توانایی داریم و برای زندگی بهتر لازم است، دانش و مهارت خود را در اختیار شما قرار دهیم بیایید با هم همکاری کنیم و دانش و تجربیات خود را به اشتراک بگذاریم.
رئیس جمهور تاکید کرد: بیایید دست در دست هم، منطقهای بنا کنیم که در آن صلح، آرامش، انسانیت و عدالت حاکم باشد ما و شما این توانایی را داریم که امنیت و صلح را در منطقه حفظ کنیم ما نیازی به حضور دیگران در منطقه خود نداریم آنها هم به سرزمین خودشان بازگردند. ما میتوانیم همانطور که در گذشته زندگی میکردیم، به زندگی خود ادامه دهیم، اما این بار با نگاهی عمیقتر و دوستانهتر. امیدوارم همواره موفق باشید.
مجمع گفتوگوی تهران (Tehran Dialogue Forum) صبح امروز یکشنبه با سخنرانی«مسعود پزشکیان» رئیسجمهور، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه و با حضور ۲۰۰ هیات از مقامات ارشد ۵۳ کشور، آغاز شد. در این نشست که روزهای ۲۸ و ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ به میزبانی مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه برگزار میشود، وزرا و تصمیمسازان منطقه و جهان، نمایندگان سازمان ملل و دیگر مسئولان کنونی و سابق کشورهای مختلف حاضر شده و در نشستهای تخصصی آن شرکت خواهند کرد. ۵۰ رسانه خارجی و رسانههای داخلی ایران، این رویداد را پوشش میدهند. عنوان کنفرانس امسال «عاملیت منطقهای در نظم و بینظمی جهانی، وفاق یا افتراق» است.