به گزارش عصرپرس: امیر دودابی نژاد ،معاون برنامهریزی ساتبا در برنامه میز اقتصاد، گفت: باتوجه به شرایط انرژی در کشور موضوع تجدیدپذیرها در چندماف اخیر مورد توجه قرار گرفته است به طوری که در این زمینه تاکید ویژه ای از سوی نهادهای زیربط هم شده است.
امیر دودابی نژاد ادامه داد: هدفی برای توسعه تجدیدپذیر ها ظرف دوره پنج ساله برنامه هفتم تقریبا دو و نیم برابر شده است زیرا این انرژی نسبت به سایر انرژی های دیگر حالت رقابت پذیری تر دارد و در حال حاضر یک پیش بینی مالی توسعه ۳۰ هزار مگاواتی انرژی های تجدیدپذیر مدنظر قرار گرفته است و مصوبات مختلفی نظیر رفع موانع توسعه های تجدیدپذیر در پاییز امسالردر هیئت وزیران تصویب شد.
معاون برنامهریزی ساتبا تصریح کرد: همچنین دستورالعمل های مختلفی هم در این بخش از نظر منابع مالی ،زیست محیطی و غیره صادر شده است زیرا رئیس جمهور برای رفع کاهش انرژی در کشور، بر توسعه تجدیدپذیر ها تاکید و به طور پیوسته این موضوع را پایش می کنند.
دودابی نژاد گفت: در حال حاضر هزینه خرید و نصب ۵ کیلو وات صفحه خورشیدی چیزی حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان برای یک خانوار هزینه دارد و در حدود ۱۰ هزار کیلووات در سال انرژی برق تولید می کند به طوری که چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان درآمد برای شخص ایجاد می کند.
معاون برنامه ریزی و نوآوری ساتبا درباره مولد انرژی خورشیدی گفت هر پنل ۵ کیلوواتی سالیانه ۱۰ هزار کیلو وات ساعت معادل ۲۵۰۰ لیتر گازوئیل برق تولید می کند.
دودابی نژاد افزود: در شهریور سال گذشته ظرفیت تجدیدپذیر ها در کشور ۱۲۰۰ مگاوات بود در شش ماهه گذشته ۴۰۰ مگاوات به این ظرفیت افزوده شد و به رقم ۱۶۰۰ مگاوات رسید. در حال حاضر نسبت به هدف نهایی آنچه در زمینه تجدیدپذیرها محقق شده اندک است.
معاون برنامهریزی ساتبا بیان کرد:در شش ماه گذشته مردم و سرمایهگذاران استقبال خوبی در زمینه تجدیدپذیر ها داشته اند به طوری که در صدور پروانه معتبر تا پایان شهریورماه سال گذشته ۱۴ هزار مگاوات به ثبت رسید اما الان به ۳۴ هزارمگاوات رسیده است یعنی در ۶ ماه ۲۰ هزار مگاوات پروانه جدید صادر شده است.
معاون سرمایهگذاری و تنظیم مقررات سازمان انرژیهای تجدیدپذیر افزود: مهمترین گلوگاه بخش خصوصی در حوزه تجدیدپذیر موضوع تامین مالی است براساس مصوبه هیئت وزیران مجموعه های مرتبط با انجام و فرایند توسعه تجدیدپذیر ها در کشور چاره اندیشی کنند و یک توافق نامه بسیار خوبی هم در این موضوع زمستان سال گذشته بین وزارت نیرو،بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی مبادله شد.
معاون برنامهریزی ساتبا با اشاره به تسهیل دریافت وثایق از سرمایه گذاران افزود: طبق این مصوبه سرمایه گذار حوزه تجدیدپذیر می تواند دارایی های طرح مانند زمین و تجهیزات یا مجموعه دارایی های مالی دیگری همچون سهام یا گواهی تولید برق تجدیدپذیر و نیز اسناد خزانه اسلامی را به عنوان وثیقه به بانک معرفی کند.
مددی: تامین مالی، تخصیص ارز و ثبت سفارشدومشکل اساسی بخش خصوصی است
در ادامه این برنامه داود مددی کارشناس انرژی گفت: خوشبختانه به همت شخص رئیس جمهور اقدامات اساسی در حوزه تجدیدپذیر ها صورت گرفته است اما به نتیجه و ثمری که باید می رسید متاسفانه نرسیده است ،امروز ما به عنوان بخش خصوصی در بخش تجدیدپذیرها با دو مشکل اساسی مواجه هستیم ،نخست تامین مالی و دیگری تخصیص ارز و ثبت سفارش است.
داود مددی اضافه کرد: تمامی تلاش ها برای توسعه تجدیدپذیر ها در کشور در یکسال گذشته به رقم ۴۰۰ مگاوات رسیده است با این رقم چه نیازی از انرژی کشور برآورده می کند؟ ما سال گذشته ۱۵۰۰ مگاوات کسری انرژی داشتیم و امسال این میزان به ۲۵ هزار مگاوات کسری خواهد رسید.
معاون برنامهریزی ساتبا گفت:متاسفانه امروز سرعت نرخ ارز برای خرید وسایل این تجدیدپذیر ها نجومی است،امروز تخصیص ارز به وزارت صمت به دست بانک مرکزی است و پول منابع مالی به دستان وزارت اقتصاد و بانک و غیره است که بانک ها در این زمینه ساز خودشان را می زنند معلوم است در این شرایط طرح پیش نمی رود.
نخعی:چارهای جز پرداختن به حوزه تجدیدپذیر برای جبران ناترازیها نداریم
همچنین در ارتباط تلفنی نخعی عضو کمسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت:ما برای تنوع بخشی به سبد انرژی کشور و رفع ناترازی در حوزه برق چاره ای جز پرداختن به موضوع انرژی های تجدیدپذیر در کشور نداریم و مجلس هم در این زمینه در چندین سال گذشته اقدامات خوبی انجام داده است.
نخعی بیان کرد: ما در برنامه هفتم نگاه خوبی به توسعه صنعت تجدیدپذیر ها در کشور داشتیم به طوری که در این برنامه توسعه ۱۲ هزار مگاواتی برق مورد تایید و تاکید قرار گرفته است. متاسفانه ما از ۱۲ هزار مگاواتی که در برنامه هفتم تکلیف شده است به رقم خوبی در این زمینه نرسیده ایم و در چهارسال باقی مانده در برنامه هفتم باید به نتیجه برسیم.
نخعی افزود:مناطق شرقی کشور پتانسیل ظرفیت نیروگاههای بادی و تجدیدپذیر را دارد اما متاسفانه به دلیل نبود زیرساخت های لازم به نتیجه نرسیده است، برای تأمین منابع مالی برای ساخت نیروگاه ها امیدوا یم دولت نگاه ویژه ای به این موضوع داشته باشد.
نخعی با اشاره به نقش مجلس شورای اسلامی در حمایت از حوزه تجدیدپذیر کشور عنوان کرد: تلاش کردهایم مشوقهای خوبی برای سرمایهگذاری در حوزه تجدیدپذیر در قوانین پیشبینی کنیم. در برنامه هفتم و بودجههای سنواتی چندسال اخیر مصوبههای خوبی در این زمینه داشتهایم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: اگر در حوزه اجرای طرحهای تجدیدپذیر خوب عمل کنیم و دستگاهها و سازمانها حمایت مطلوب داشته باشند، شاهد توسعه حوزه تجدیدپذیر کشور خواهیم بود.
نخعی در پایان با اشاره به تلاش برای جبران ناترازی انرژی برق کشور خاطرنشان کرد: چارهای جز پرداختن به حوزه تجدیدپذیر برای جبران ناترازیها نداریم؛ زیرا با محدودیتهای مختلفی برای توسعه دیگر حوزهها مواجه هستیم.