به گزارش عصرپرس از مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای امروز دوشنبه (۱۷ اردیبهشت) در نشست شورایعالی قوه قضاییه، ضمن گرامیداشت دهه کرامت و ولادت حضرت معصومه (س) و امام رضا (ع) خطاب به مرکز توسعه حل اختلاف تاکید کرد که از فرصت دهه کرامت برای بسط و گسترش هر چه بیشتر فرهنگ صلح و سازش در جامعه، استفاده شود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به سفر اخیر هیات عالی قضایی به استان هرمزگان و بازدید مجدد از بندر شهید رجایی، ضمن آسیبشناسی مقوله ساماندهی وضعیت بنادر، گمرکات و انبارهای اموال «تملیکی» و «توقیفی»، دستورات ویژهای در این حوزه صادر کرد و گفت: وضعیت بنادر، گمرکات و انبارهای اموال «تملیکی» و «توقیفی» در سراسر کشور، بهویژه استان هرمزگان، با گذشته قابل مقایسه نیست و وضع این مراکز بسیار بهتر شده است؛ البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم.
سامانه جامع تجارت هنوز تکمیل نشده و سازمانها به هم متصل نشدهاند
وی با اشاره به برخی نقاط ضعف مشهود در بنادر و گمرکات، اظهار داشت: در جریان سفر به هرمزگان و بازدید میدانی از بندر شهید رجایی، بعنوان یکی از مهمترین کریدورهای ترانزیتی بینالمللی و از قطبهای واردات کالا به کشور، با وجود مشاهده پیشرفتهای محسوس و چشمگیر، نقاط ضعفی را نیز مشاهده و شناسایی کردم که از جمله آنها میتوان به عدم تکمیل سامانههای برخط و عدم اتصال آنها به یکدیگر و همچنین عدم اتصال آنها به سامانه جامع تجارت اشاره کرد؛ بدونتردید با ایجاد سامانه واحد میان گمرکات، بنادر و سازمان اموال تملیکی و اتصال این سامانه به سامانه جامع تجارت از بسیاری از نواقص و ناهماهنگیها که سبب عدم ترخیص کالاها میشود، جلوگیری به عمل میآید؛ بنابراین در همین راستا به سازمان بازرسی دستور میدهم که این موضوع را تا تحقق کامل از دستگاههای مسئول پیگیری کند.
رئیس عدلیه گفت: در بازدید میدانی که از بندر شهید رجایی انجام دادیم، متوجه شدیم یکی دیگر از نقاط ضعفِ مشهود که سبب ایجاد اشکالاتی در امر ترخیص کالاها میشود، این است که گاهی در صدور دستورالعملها و بخشنامهها از سوی اشخاص و دستگاههای مسئول، هماهنگی وجود ندارد؛ به نحوی که از تعبیرِ «خلقالساعه» برای این بخشنامهها استفاده میشود؛ برای نمونه، یک مدیر میانی در گمرک بر مبنای سلیقه خود و بدون مشورت و هماهنگی با سایر اشخاص و دستگاههای ذیربط، بخشنامهای را صادر میکند که ممکن است همان بخشنامه، مسائلی را برای دستگاهها و بخشهای دیگر حتی «سازمان بازرسی» و «دیوان عدالت اداری» ایجاد کند. این موضوع، یکی از اشکالات در این حوزه است که باید برطرف شود و من بعد از سفر اخیر به هرمزگان، این موضوع را با مسئولان ذیصلاح دولتی در میان گذاشتم.
تضمین حل مشکل محموله ۴۴ هزار تنی روغن آفتابگردان
قاضیالقضات با اشاره به بازدید خود از مخازن محموله ۴۴ هزار تنی روغن خوراکی در بندر شهید رجایی، گفت: یکی دیگر از نقاط ضعف در بندر شهید رجایی که در بازدید اخیری که داشتیم مشهود بود، عدم وجود واحدهای آزمایشگاهی مجهز در این بندر مهم صادراتی و وارداتی کشور است؛ فقدان چنین واحدهایی سبب میشود، نمونه برخی محمولههای وارداتی که گاهی در زمره نیازهای ضروری کشور هستند و برای آنها ارز ترجیحی تخصیص داده شده، ماهها در رفتوآمد میان بندر شهید رجایی و آزمایشگاه مجهزی در شهری دیگر باشند و همین امر علاوه بر هزینههای اضافی که به بیتالمال تحمیل میکند موجب انقضاء و فاسد شدن آن محموله نیز میشود.
محسنی اژهای توضیح داد: مصداقِ این نقطه ضعف در قضیهی محموله ۴۴ هزار تنی روغن خوراکی که از مرداد ۱۴۰۰ وارد کشور شده بود و در مخازن بندر شهید رجایی نگهداری میشد، مشهود بود؛ البته در این قضیه، آقایان خیلی سریع در چند روز منتهی به بازدید، صورتجلسه تهیه کرده بودند که این محموله را بازگردانند و خسارت از مبداء بگیرند؛ به هر ترتیب، این کالای مورد اشاره، دیگر قابل استفاده نیست.
رئیس عدلیه، مقوله ساماندهی بنادر و گمرکات را دارای ارتباط مستقیم با مقولهی تحقق شعار سال دانست و در همین راستا گفت: باید توجه داشت که رفع نقاط ضعف در گمرکات و بنادر ما میتواند به تحقق شعار سال ناظر بر «جهش تولید با مشارکت مردم» نیز یاری رساند.
رئیس قوه قضاییه افزود: برای نمونه در بندر شهید رجایی ملاحظه کردم که چندین ماه است که ۱۰ کانتینرِ تجهیزات یک کارخانه بافندگی، ترخیص نشده است؛ تجهیزاتی که بر مبنای قراردادی میان خریدار داخلی و فروشنده خارجی، تکنسینهایی برای نصب آنها باید به کشور اعزام شوند؛ ممکن است در این فاصله که آن تجهیزات بافندگی در گمرک یا بندر ما معطل مانده است، مدت قرارداد با آن تکنسینها نیز اتمام یابد و تولیدکننده ما مجبور شود قرارداد جدیدی را با آنها منعقد کند؛ آیا همین امر، هزینه تولید را بالا نمیبرد؟!
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: البته باید تاکید کنم که برخی از نقاط ضعف در موضوع بنادر و گمرکات ناشی از کارِ خودِ ما در دادگستری و تعزیرات است؛ برای نمونه باید اشاره کنم که به برخی پروندههای این حوزه در دادگستری و تعزیرات، با تأخیر رسیدگی میشود؛ البته حجم عمده پروندهها در این حوزه، در تعزیرات است؛ بنابراین وزیر دادگستری باید نسبت به رفع این موضوع اهتمام داشته باشد.
محسنی اژهای افزود: در این رابطه ضرورت دارد ضابطین را توجیه و راهنمایی کرد که یک محموله را بلاوجه بعنوان محموله قاچاق توقیف و ضبط نکنند و چنانچه تشخیص بر قاچاق بودن محموله وجود داشت، به پرونده مربوطه در دادگستری و یا تعزیرات به سرعت و دقت رسیدگی شود تا مبادا محمولهای فاسد شود و یا خسارت به آن تعلق گیرد. در این رابطه، دادستان کل و سایر بخشهای ذیربط در قوه قضاییه، ایفای نقشِ نظارتیِ ویژه داشته باشند.
رئیس دستگاه قضا اظهار داشت: وضعیتِ تعیینتکلیف و ترخیص ماشینآلات و وسایل نقلیه در انبارهای بنادر و گمرکات و اموال تملیکی و توقیفی در سراسر کشور بویژه استان هرمزگان بسیار بهتر شده است؛ اما هنوز در این حوزه نیز نیاز به تسریع هر چه بیشتر امور است.
رئیس عدلیه با اشاره به ابتکارات دادگستری استان هرمزگان در رفع نواقص و مشکلات با همگرایی و همدلی با سایر بخشها در استان، گفت: در جریان بازدیدها و دیدارهایی که در بندرعباس داشتم، نمایندگان اقشار مردم و همچنین مدیران استان هرمزگان، از اقدامات و ابتکارات رئیس کل پیشین دادگستری و رئیس کل فعلی، کمال قدردانی را داشتند؛ در اینجا نیاز است که بخشهای مربوطه در قوه قضاییه به شناسایی دلایل و عواملی بپردازند که سبب رضایت مردم و مسئولان یک استان از رئیس کل دادگستری استان میشود تا این مؤلفهها به عنوان الگو در سراسر کشور مطرح شوند.
محسنی اژهای افزود: همچنین معاونت راهبردی باید تدبیری اتخاذ کند که بتوانیم در طول سال، یک الی دو بار از دادگستریها و مراجع قضایی که موفق به رفع نقاط ضعف در حوزه کاریشان شدهاند، تقدیر به عمل آوریم و نسبت به معرفی این دادگستریها و مراجع به عموم و شناساندن الگوهای کاری و ابتکاریشان، اهتمام داشته باشیم.
برخی قضات گله میکنند که پروندهها با ابهامات زیاد به اجرای احکام میروند
قاضیالقضات گفت: مقوله «آمار» یکی از شاخصها برای ارزیابی کار قضات و واحدهای قضایی است، اما به هیچ وجه نباید دقت در کار قضا را فدای آمارگرایی کنیم. برخی قضات اجرای احکام نسبت به مبهم بودن آرای صادره از محاکم گلایه دارند؛ امری که سبب شده آنها در اجرای احکام با مشکلاتی مواجه شوند؛ از این رو به دیوان عالی کشور و دادستان کل و معاون قضایی دستور میدهم نظارتها و بازرسیهای ویژهای را به صورت مسئلهمحور، موردی، میدانی و یا از طُرق دیگر از دادگستریها و مراجع قضایی که بیشترین آمارِ «آرای نقض شده» و «آرای مواجه شده با ماده ۴۷۷» و «آرای مبهم از نظر اجرای احکام» را دارند، به عمل آورند.
نحوه برخورد با حامیان مردم غزه در آمریکا و اروپا ذات خبیث مدعیان دروغین حقوق بشر را نشان داد
رئیس قوه قضاییه با اشاره به استمرار جنایات سبعانه رژیم غاصب صهیونیستی در غزه و اِعمال خشونت نیروهای دولتی و پلیس آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال تظاهرات مسالمتآمیزِ ضدصهیونیستی، گفت: صهیونیستها با پشتیبانی آمریکا و برخی دیگر از دوّل غربی همچنان در غزه مشغول نسلکشی و جنایت هستند و در این میان وجدانهای بیدار در سراسر جهان از جمله در آمریکا و اروپا به تکاپو افتادهاند و صرفاً با زبان و بدون بر هم زدن نظم عمومی در محیط دانشگاه و سایر مجامع به جنایات صهیونیستها در غزه اعتراض میکنند و پاسخی که از سوی نیروهای دولتی و نیروهای پلیس دریافت میکنند، پاسخی خشن و سرکوبکننده است.
محسنی اژهای تصریح کرد: حقیقتاً اگر این مشاهدات از وضعیت غزه و اعتراضات در آمریکا و اروپا نبود، نمیشد ذات خبیث این مدعیان دروغین حقوق بشر را نشان داد؛ باید این سوال را مطرح کرد که آمریکاییها و اروپاییها زین پس چطور جرئت میکنند دم از حقوق بشر بزنند و سایر کشورها را به بهانههای حقوق بشری مورد فشار و ایذاء قرار دهند و علیه آنها قطعنامه صادر کنند؟!