به گزارش عصرپرس از وزارت نیرو، محمد مخبر در جلسه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه که امروز با حضور وزير نيرو، استاندار و نمايندگان استان آذربايجان غربی در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، با تاكيد بر اينكه دولت و مردم ايران بر روی احيای درياچه اروميه حساسيت ويژهای دارند، تصريح كرد: دولت مصمم به اجرای برنامه های احيای درياچه اروميه است چرا كه به لحاظ سلامت، محيط زيست و سایر ابعاد اين نعمت خدادادی و سرمايه ملی بايد حفظ شود.
وی با تاکید بر اینکه از مهمترین انگیزهها و اهداف سفر به استان آذربایجان غربی تشکیل کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در این استان و بررسی روند پیشرفت احیا این دریاچه بود، خاطرنشان كرد: درياچه اروميه یک سرمايه بزرگ ملی است كه اگر به برنامه های احيای آن توجه نشود به كل كشور آسيب میرسد.
معاون اول رئيس جمهور انتقال دبيرخانه كارگروه ملی نجات درياچه اروميه با پيگيریهای رئيس جمهور به استان آذربايجان غربی را از مهمترين و موثرترين اقدامات برای تكميل طرحهای سخت افزاری احيای اين درياچه برشمرد و افزود: با بهره برداری از طرحهای مدول سوم تصفيه خانه فاضلاب اروميه و خط انتقال پساب به درياچه اروميه و ساير اقدامات سخت افزاری نتيجه اين تصميم مهم دولت در خصوص كارگروه ملی نجات درياچه مشهود است.
مخبر با تاكيد بر اينكه مصوبات جلسات قبلی كارگروه بايد با جديت پيگيری شود، خاطرنشان كرد: علاوه بر اقدامات ايجابی انجام شده در راستای احيا بايد در پيگيری اقدامات و مصوبات آتی، حقوق مردم نیز رعايت شود تا معيشت كشاورزان و مردم منطقه به هيچ عنوان آسيب نبيند و اين كارگروه در تصميم گيریهای خود در خصوص چاههای غيرمجاز و اصلاح الگوی كشت توجه اساسی به معيشت مردم و رضايت آنها داشته باشد.
وی بر ضرورت مكانيزه كردن آبياری و اصلاح الگوی كشت در كل كشور تأكيد كرد و گفت: اعتبارات لازم برای طرحهای آبخيزداری، آبخوانداری و آبياری قطره ای در دولت ديده شده است.
معاون اول رئيس جمهور همچنين از استانداری آذربايجان غربی خواست كانونی برای پيگيری مصوبات كارگروه ملی نجات درياچه اروميه تشکیل شود.
وزیر نیرو: توجه به اقدامات مدیریتی در کنار اقدامات سخت افزاری احیای درپاچه
علی اكبر محرابيان وزير نيرو نيز در اين جلسه با بيان اينكه كارگروه ملی نجات درياچه اروميه از زمان روی كار آمدن دولت سيزدهم به شدت فعال شده و تصميمات بسيار خوبی اتخاذ شده است، گفت: اقدامات سختافزاری احيای درياچه اروميه به مراحل انتهايی خود رسيده است و رهاسازی آب نيز مطابق برنامه براي درياچه و تالابها پيش ميرود.
وی با بيان اينكه اقدامات سخت افزاری بايد متناسب با اقدامات نرم افزاری باشد، ادامه داد: دولت پس از تكميل سخت افزارهای مورد نياز برای احيای درياچه در دو سال گذشته بايد اصلاح الگوي كشت، جلوگيری از توسعه كشت و كارهای غيرمجاز، جلوگيری از برداشت از چاههای غيرمجاز و مدرن كردن آبياری كشاورزان را در دستور كار قرار دهد.
در این جلسه مقرر شد، با هماهنگی وزارت جهادکشاورزی برای رفع تصرف از اراضی ملی و جلوگیری از تغییر کاربری اقدامات و پیگیری های لازم به عمل آید.
در ادامه وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد، درخصوص تدوین و ارائه الگوی کشت کم مصرف در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه تصمیمات لازم را اتخاذ کند.
در راستای تامین حقابه دریاچه ارومیه نیز در خصوص تامین اعتبار عملیات اجرایی پروژههای مختلف، افزایش بهرهوری مصرف آب و جلوگیری از برداشت های غیر مجاز، تامین معیشت پایدار کشاورزان و تکمیل شبکههای اصلی و فرعی پایاب سدهای حوضه در سال جاری بحث، بررسی و تصمیم گیری شد.
گفتنی است در این جلسه سایر اقدامات و برنامه های آتی کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه از جمله تنظیم برنامه حوضه آبریز در ابتدای سال آبی با ۸۰ درصد خشکسالی، اصلاح این برنامه در اسفندماه با توجه به ظرفیت بارش، برنامه ریزی عبور از تنش آبی شرب، تشکیل کارگروه پایش استان، انسداد کلیه سردهنه ها در فصل غیر زراعی با هدف رساندن روان آبها به دریاچه، برنامه نصب ۵۰۴۲ کنتور هوشمند در سال جاری، برنامه ریزی برای انسداد بیش از ۴ هزار حلقه چاه غیر مجاز، لایروبی رودخانه ها و مسیلها به طول ۱۱۱ کیلومتر در سال گذشته، کنترل مصرف آب و برق تمامی چاههای مجاز برق دار و آزاد سازی تصرفات بستر از مصارف کشاورزی تشریح شد.
همچنین در این جلسه وزارت نیرو نیز گزارشی از آخرین وضعیت بارش و دریاچه ارومیه و آخرین وضعیت مخازن سدها شامل آب ورودی به سد تا پایان خرداد ماه سال جاری، وضعیت دریاچه تا تیرماه، وضعیت مخازن سدهای مهم در حال بهرهبرداری حوضه آبریز، مقایسه برنامه و عملکرد مدیریت سدها تا پایان خرداد ماه و مقایسه حجم کل رهاسازی از سدهای مخزنی در سال های مختلف ارایه کرد.