به گزارش عصرپرس به نقل از وزارت صنعت،وزیر صنعت، معدن و تجارت با ارائه گزارشی از نتایج برنامه نهضت ساخت داخل در اولین سالروز تصویب قانون "حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی" از سوی مجلس شورای اسلامی، گفت: در یک سال گذشته با برگزاری10 میز تخصصی تعمیق ساخت داخل، انعقاد تفاهم نامه با سایر وزارتخانه ها و دستگاه ها، اقدام شرکت های بزرگ صنعتی و معدنی و همچنین شرکت های دانش بنیان برای داخلی سازی برخی قطعات و تجهیزات وارداتی، بیش از ۳ میلیارد و 400 میلیون یورو، کاهش ارزبری برای کشور حاصل شده است.
رضا رحمانی افزود: پیرو فرمایشات مقام معظم رهبری برای تحقق راهبرد "رونق تولید" و ارایه فهرست نیازهای بخش تولید و ابراز خرسندی ایشان در این خصوص و تصریح و تاکید بر حل مسائل از طریق انعکاس نیازهای اعلام شده به دانشگاهها و مراکز دانش بنیان با هدف رفع نیازها، وزارت صنعت، معدن و تجارت برای توسعه تولید و تعمیق ساخت داخل برنامه عملیاتی "نهضت ساخت داخل" را در دستور کار قرار داد که این برنامه عملیاتی دربرگیرنده اقدامات متنوعی برای داخلی سازی نیازها و قطعات واحدهای تولیدی از طریق بههم رسانی متخصصان، پژوهشگران، نخبگان و فعالان عرصه تولید با هدف کاهش وابستگی ارزی و به تبع آن مقابله هوشمندانه با تحریمهای ظالمانه بوده است؛ در این راستا وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدامات متناسب قانونی، رویدادهای ساخت داخل و فرهنگ سازی در این حوزه را در اولویت کار خود قرارداده و به انجام رسانده است.
ایجاد مرکز ساخت داخل، ماشین سازی و تجهیزات
وزیر صمت گفت: به عنوان مهمترین اقدام قانونی برای تحقق اهداف نهضت ساخت داخل با هدف برنامه ریزی و پیگیری توسعه و تعمیق ساخت داخلِ ماشین آلات، تجهیزات و اقلام، مرکز ساخت داخل در ساختار وزارت صنعت، معدن و تجارت ایجاد شد و مسئولیت اجرای قانون "حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی" برعهده این مرکز گذاشته شده و گزارش اقدامات در راستای اجرایی شدن کامل قانون، مستمراً به مجلس شورای اسلامی ارسال می شود.
راه اندازی سامانه توانیران
رحمانی افزود: همچنین برای اجرای مفاد "قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی" سامانه جامع توانیران با هدف احصا توانمندی های داخل کشور و همچنین احصا نیازمندی ها و تجمیع آنها ایجاد شد تا با بهم رسانی توانمندی ها و نیازمندی ها، زمینه ی استفاده از فرصت های ساخت داخل بیش از پیش فراهم کند که در حال حاضر اطلاعات بیش از 77000 واحد تولیدی در سامانه درج شده است.
مدیریت واردات
وی تاکید کرد: همزمان با اجرای قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و آغاز نهضت ساخت داخل و با هدف حمایت از تولید داخلی و حفظ و افزایش فرصت های شغلی در کشور این وزارتخانه اقدام به اعمال مدیریت واردات با حذف حدود 4 هزار ردیف کالای خارجی دارای مشابه داخلی از سامانه تدارکات الکترونیکی دولت و ممنوعیت ثبت سفارش حدود 1650 قلم کالای غیر ضروری، نموده است.
برگزاری 10 میز تخصصی ساخت داخل
وی افزود: برای دستیابی به این اهداف تاکنون 10 میز تخصصی ساخت داخل در صنعت خودرو و موتور سیکلت، پتروشیمی، برق، الکترونیک و مخابرات، مس و فولاد برگزار شده است.
رحمانی ادامه داد: تعمیق ساخت داخل طرح های تکرارپذیر و تبدیل خرید خارج به خرید داخل با پیگیری قانون حداکثر استفاده از خدمات تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی نیز با تلاش صنعتگران در صنایعی مانند پتروشیمی، نیروگاهی و صنایع معدنی توسعه یافته و از این طریق حدود ۲۸۰ میلیون یورو از خرید خارج به استفاده از تولیدات داخلی تبدیل شده است.
وی اعلام کرد: با اصلاح مناقصات و فرایند خرید خارجی، در بیش از ۸۵ مورد با تبدیل خرید کالا از خارج از کشور به داخل، امکان خرید از تولیدات ملی فراهم شده است.
امضای تفاهم نامه و قرارداد همکاری با سایر دستگاه ها
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در ادامه فعالیت های وزارت صمت برای تحقق اهداف این نهضت، تفاهم نامه های کلان با سایر وزارتخانه ها و نهادهای اجرایی از جمله با وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی، قرارگاه خاتم الانبیا و...، در تولید کک سوزنی و اسفنجی، الکترود گرافیتی، ساخت ریل و واگن و...، به امضا رسیده و افزایش میزان عمق ساخت داخل تجهیزات و ماشین آلات به عنوان مهمترین سرفصل این تفاهم نامه ها به ارزش بیش از ۹۹۶ میلیون یورو در حال عملیاتی شدن است.
رحمانی افزود: در این مدت اقدامات نهضت ساخت داخل در حوزه صنایع معدنی نیز در ۸ مجتمع تولیدی با کاهش ارزبری بیش از ۱۵۲ میلیون یورو اجرایی شده است.
وی بیان کرد: تاکنون 3 میز ساخت داخل با کاهش ارزبری 282.5 میلیون یورو برای داخلی سازی 106 قطعه در صنعت خودرو، 3 میز تخصصی در صنعت تجهیزات پتروشیمی با کاهش ارزبری 143 میلیون یورو برای داخلی سازی 39 قطعه و 2 میز در صنعت برق الکترونیک و مخابرات با کاهش ارزبری 123.6 میلیون یورو برای داخلی سازی 52 قطعه برگزار شده است.
وزیر صمت گفت: سال گذشته میز ساخت داخل صنعت مس برای داخلی سازی 18 قطعه و تجهیزات با کاهش ارزبری 628 هزار یورو، میز ساخت داخل صنعت فولاد برای 5 محصول نهایی و یک خط تولید به ارزش 443 میلیون یورو و پروژه داخلی سازی تولید لوله فلزی از تختال فولاد (API) با یک خط تولید با کاهش ارزبری 250 میلیون یورو نیز به انجام رسیده است.
رحمانی تصریح کرد: در این راستا، توسعه عمق ساخت داخل و تبدیل خرید خارجی به داخلی سازی در سه حوزه صنعتی پتروشیمی، فولاد و نیروگاهی با کاهش ارزبری 305 میلیون یورو انجام شده است و همچنین در اقدام مشترک با وزارت راه و شهرسازی در 10 حوزه با کاهش ارزبری 705.75 میلیون یورویی همراه بوده است.
برگزاری نخستین نمایشگاه های فرصت های ساخت داخل و رونق تولید
وی گفت: برای تحقق حداکثری اهداف این برنامه و در چارچوب یک برنامه جامع فرهنگ سازی با دستورالعمل برگزاری نخستین نمایشگاه های فرصت های ساخت داخل و رونق تولید در تیرماه سال جاری در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران در گروه های صنعتی صنایع خودرو، قطعات لوازم خانگی، صنایع معدنی (فلزی و غیرفلزی)، صنایع دریایی، مخابرات، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت و در این نمایشگاه 202 تفاهم نامه همکاری بین کارفرمایان با تأمینکنندگان و شرکتهای دانشبنیان منعقد شد و قرارداد ساخت داخل 25 قلم کالا به امضا رسید.
رحمانی افزود: در این نمایشگاه تفاهم نامه همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای تامین نیاز مالی واحدهای صنعتی و همچنین تفاهم نامه ای با صدا و سیمای جمهوری اسلامی به منظور ترویج کالای ایرانی و نهضت ساخت داخل به امضای طرفین رسید.
برگزاری نمایشگاههای فرصت های ساخت داخل استانی و دستگاهی
وی ادامه داد: با هدف ترویج فرهنگ ساخت داخل و بهره گیری از تمام پتانسیل های مراکز علمی، پژوهشی و شرکت های دانش بنیان در سطح کشور، نمایشگاه های فرصت های ساخت داخل در دستور کار سازمان های صمت استان ها قرار گرفت که تاکنون در 6 استان زنجان، قم، گیلان، خوزستان، هرمزگان و فارس برگزار شده است و همچنین برای معرفی نیازمندی های شرکتهای بزرگ و مادر، نمایشگاه دائمی نیاز محور در محل شرکت های ساپکو، سازه گستر، مگاموتور، گل گلهر، هتکو، موتوژن، تراکتورسازی، فولاد خوزستان و شهاب دائر شده و در معرض دید مراکز علمی و پژوهشی و شرکتهای دانش بنیان قرار دارد.
برنامه ریزی برای تحقق 3.2 میلیارد یورویی برنامه ساخت داخل در سال 99
وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان تاکید کرد: این برنامه در طول سال گذشته بالاتر از میزان برآورد اولیه محقق شد و امسال نیز در چارچوب برنامه های "جهش تولید" در وزارت صمت تداوم خواهد یافت و طبق برنامه ریزی انجام شده در سال 99 با اولویت کاهش ارزبری 3.2 میلیارد یورویی در دستور کار است که در مجموع با اجرایی شدن پروژه های این برنامه در سال 1400، بیش از 10 میلیارد یورو انواع کالا و تجهیزات در کشورمان داخلی سازی خواهند شد.