اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۱۴۸۴۷
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۶ - ۰۶ شهريور ۱۳۹۸ - 28 August 2019
معاون آموزشی وزارت بهداشت اعلام کرد:

ثبت 1000 پروانه اختراع طی ۵ سال گذشته

معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: افزایش ظرفیت دانشجویان علوم پزشکی کار آسانی نیست، آموزش پزشکی دارای هزینه‌های زیادی است و نمی‌ توان بدون فراهم کردن زیرساخت‌ها این کار را انجام داد.

ثبت 1000 پروانه اختراع طی ۵ سال گذشته

به گزارش عصرپرس، دکتر باقر لاریجانی، در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، ضمن تشریح اقدامات وزارت بهداشت در حوزه آموزش پزشکی، اظهار کرد: خوشبختانه با تلاش‌ های صورت گرفته توانستیم در سال 2018 در زمینه تولید علم در علوم پزشکی رتبه اول در بین کشورهای اسلامی و رتبه پانزدهم را در بین کشورهای دنیا کسب کنیم.

وی افزود: طی ۵ سال گذشته 1000 پروانه اختراع را ثبت کرده ‌ایم و تعداد زیادی دانشجوی یک درصد برتر به نظام سلامت کشور اضافه شده و در حال حاضر، ۵۰ دانشمند یک درصد و برتر پراستناد در کشور داریم. همچنین، در زمینه استناد به مقالات علمی در رتبه 17 جهان قرار داریم.

معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه 700 طرح تحقیقاتی در زمینه تحول آموزش در حال پیگیری و انجام است، گفت: ۷ هزار دانشجوی پزشکی داریم که طی سال‌های آینده فارغ‌التحصیل می‌شوند، همچنین محاسبات نیروی انسانی را به طوری انجام دادیم که در سه سال گذشته توانستیم نیاز کشور به پزشک را تأمین کنیم. محاسبات نیرو‌های مورد نیاز در حوزه تخصصی به پایان رسیده است و به تدریج توزیع تخصصی پزشکی در کشور اصلاح خواهد شد.

وی در خصوص حضور دانشجویان علوم پزشکی در المپیاد گفت: 10 هزار دانشجو در المپیاد شرکت کردند.

لاریجانی ادامه داد: در زمینه تربیت نیروی انسانی با توجه به سیاست‌های وزارت بهداشت تلاش خواهیم کرد تا در خصوص توزیع پزشکان در مناطق محروم گام‌هایی را برداریم. در همین زمینه طی سال‌های اخیر برنامه ‌ریزی برای جذب 30 درصد دانشجویان از مناطق بومی صورت گرفت که این افراد پس از فارغ ‌التحصیلی باید سه برابر میزان تحصیل در مناطقی که عمدتاً محروم هستند به ارائه خدمت بپردازند.

معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه 24 دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی در کشور ما تأسیس شده است، گفت: در حال حاضر 55 هزار دانشجوی علوم پزشکی در کشور مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد 14 هزار و 500 نفر در رشته دندانپزشکی، 10 هزار نفر در رشته مامایی و همچنین، 50 هزار نفر در رشته پرستاری تحصیل می‌ کنند. 11 هزار نفر نیز دانشجوی داروسازی که این افراد در دانشگاه‌های علوم پزشکی در حال تحصیل هستند.

لاریجانی افزود: طی 10 سال گذشته میزان ظرفیت دانشجویان 75 درصد رشد داشته است و همچنین، در برخی از رشته‌ها مانند پرستاری حدود 130 درصد رشد ایجاد شده است. ما تمام تلاش خود را برای توسعه آموزش پزشکی و زیرساخت‌های آن به کار گرفته ‌ایم، به طوریکه رشته‌های تخصصی نیز با رشد 95 درصدی مواجه بوده‌اند.

وی با بیان اینکه در عین گسترش رشته‌ها باید به کیفی ‌سازی این رشته‌ها نیز توجه داشته باشیم، گفت: امیدواریم تا قبل از پایان سال، حدود 2 هزار عضو هیأت علمی به وزارت بهداشت اضافه شوند و امیدواریم آموزش اساتید گسترش پیدا کند. با برنامه‌ ریزی صورت گرفته، حدود 50 درصد از اعضای هیأت علمی علوم پایه زمینه‌های کارآفرینی را خواهند داشت و در آموزش‌ها مشارکت خواهند کرد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت تصریح کرد: در حال حاضر به ازای هر 28 هیأت علمی یک شرکت دانش‌بنیان داریم و برنامه ما این است که در چند سال آینده اعضای هیأت علمی بتوانند به گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان کمک کنند و حدود 1000 شرکت دانش ‌بنیان در هسته‌های علوم پزشکی شکل گرفته‌ اند.

لاریجانی افزود: با تایید هیات امنای دانشگاه‌ها، مصوبه ‌ای در حال انجام است تا اعضای هیأت علمی بتوانند با موافقت دانشگاه‌ها با حفظ فعالیت‌های آموزشی در شرکت‌های دانش‌بنیان نیز مشغول به کار شوند.

وی با بیان اینکه 100 متخصص پزشک خانواده طی دو سال گذشته تربیت شده‌اند، افزود: همچنین حدود 2 هزار نفر پزشکانی کهMPH  پزشکی خانواده دارند، تربیت شده و در حال حاضر خود را آماده می‌ کنیم تا در 5 سال آینده 15 هزار پزشک عمومی بتوانند در دوره پودمانی آموزش مجازی پزشک خانواده دوره ببینند.

معاون آموزشی وزارت بهداشت تصریح کرد: در دوره‌های مهارتی در وزارت بهداشت در سال گذشته حدود 26 دوره مهارتی تصویب شده و 55 مرکز مهارتی نیز مجوز گرفته ‌اند که امیدواریم تا پایان امسال حداقل 100 مرکز آموزش مهارتی راه ‌اندازی شود.

معاون آموزشی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: تا پایان سال 3 دانشکده داروسازی، 3 دانشکده پزشکی و 3 دانشکده دندانپزشکی مسئولیت پیدا می‌کنند که آموزش خود را جامعه‌ محور کنند تا بتوانند به گونه‌ای این نوع آموزش را در حوزه خود فعال کنند.

لاریجانی افزود: در زمینه بحث افزایش ظرفیت‌های پزشکی باید اعلام کنم که سیاست وزارت بهداشت تأمین نیازهای کشور است و در شرایط فعلی نیز نسبت به اوایل انقلاب، اگر مقایسه ‌ای انجام دهیم خواهیم دید که در آن روزها دانشگاه‌های ما 700 دانشجوی پزشکی جذب می‌ کردند که این رقم امروز به بیش از 7 هزار نفر رسیده‌ اند. از این تعداد 30 درصد، تعهد بومی دارند که پس از فارغ ‌التحصیلی، سه برابر دوران تحصیل یعنی 21 سال، در مناطق مورد تعهد، خدمت خواهند کرد و برداشت ما این است که با این اقدام نیاز کشور به پزشک برطرف خواهد شد و به سرانه 2 به ازای هر هزار نفر در حوزه پزشکی خواهیم رسید که سرانه معقولی است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت با بیان اینکه در حوزه آموزش پزشکی مسیر ارتقایی را برای ارزیابی‌ها و کیفیت آموزش پزشکی دنبال می‌ کنیم، گفت: یکی از این اقدامات ارزیابی دانشجویان به صورت الکترونیک است و تقریباً می‌توانیم بگوییم که 73 درصد آزمون‌های پزشکی امروز به صورت الکترونیکی انجام می‌شود.

وی گفت: سنجش ما برخلاف سنجش آموزش کشور، تخصصی است و ما با نگاه تخصصی امتحانات تخصصی را برگزار می‌کنیم و طی روزهای آینده چندین هزار نفر از متخصصین ما در امتحانات بوردهای تخصصی شرکت خواهند کرد.

لاریجانی ادامه داد: در دانشگاه‌های علوم پزشکی طی دو سال گذشته اعتبارسنجی شده‌ اند و 42 استاندارد الزامی و 24 استاندارد ترجیحی برای آنها در نظر گرفته شده است که تعدادی از آنها تأیید، تعدادی مشروط و تعدادی اخطار آموزشی دریافت کرده‌اند. امیدواریم دور دوم اعتباربخشی دانشگاه‌ها و بیمارستان‌های آموزشی تا پایان سال به اتمام برسد.

وی تصریح کرد: در سال جاری برای پنجمین بار در حوزه علوم پزشکی که کار بی‌سابقه‌ای است تمام دانشکده‌های علوم پزشکی کشور رتبه‌ بندی می‌شوند و این رتبه‌بندی آموزشی از این لحاظ اهمیت دارد که جایگاه این دانشگاه‌ها برای دانشجویانی که آنها را انتخاب می‌ کنند مورد توجه قرار می‌گیرد.

لاریجانی تصریح کرد: در رابطه با رتبه‌ بندی بین‌المللی دانشگاه‌های ما فعال هستند و امیدواریم تا پایان امسال 20 دانشگاه ما اعتباربخشی بین‌المللی را دریافت کنند.

معاون آموزشی وزارت بهداشت ادامه داد: در حال حاضر 20 هزار هیأت علمی در حوزه پزشکی در حال فعالیت هستند و با جذب 2 هزار نفر جدید امیدواریم برخی از نیازهای مناطق برطرف شود.

وی در خصوص آیین ‌نامه بازنشستگان اعضای هیأت علمی نیز توضیح داد: این آیین‌نامه در حال نهایی شدن است و از هیأت امنای دانشگاه‌ها خواسته‌ایم که این آیین‌نامه را نهایی کنند و بر اساس هیأت ممیزی مرکزی وزارت بهداشت آیین‌نامه دانش‌پژوهی در دانشگاه‌ها ابلاغ شده است.

لاریجانی ادامه داد: حوزه آموزش پزشکی در کنار تمام فعالیت‌ها بحث آموزش مجازی را پیگیری کرده است و تا پایان سال تمام مراکز آموزشی مجازی مورد اعتباربخشی قرار می ‌گیرند و خوشبختانه محتوای حدود 300 برنامه آموزشی آماده شده است و به دانشگاه‌ها اعلام کرده‌ایم که 25 درصد برنامه PHD  به صورت مجازی برگزار شود که امیدواریم این کار در مهر و آبان در دانشگاه‌های علوم پزشکی به اتمام برسد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت در خصوص آیین‌نامه بازنشستگی اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها توضیح داد: اساتید ما پس از گذراندن دوره خدمت خود به دلیل بالا رفتن سن ممکن است نتوانند خدمات خود را به صورت کامل ارائه دهند به همین دلیل این آیین‌نامه تدوین شد تا آنها پس از بازنشستگی بتوانند به نوعی همکاری پژوهشی خود را با دانشگاه‌ها ادامه دهند.

وی در خصوص آمار اعلام شده در زمینه مهاجرت پزشکان گفت: برخی از مراکز در این زمینه کارهای میدانی انجام می‌ دهند؛ هر چند معاونت علمی در این زمینه نیز اقداماتی انجام داده است و ما بر اساس اطلاعاتی که در دسترس ما قرار دارد، در اطلاعیه ‌ای اعلام کردیم که چالش‌های آماری نباید در کشور ایجاد شود و مرجع رسمی باید این آمار را اعلام کند. با محاسباتی که انجام دادیم، حدود 10 درصد مشغول متادون‌ت راپی می ‌شوند و 10 درصد نیز مشغول کارهای غیرپزشکی می‌ شوند و 9 درصد با مهاجرت به خارج از کشور، مشغول تحصیل یا ادامه سایر فعالیت‌ ها می‌شوند که ارائه این آمار به تفکیک کار دشواری است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه موضوع افزایش ظرفیت دانشجویان علوم پزشکی کار آسانی نیست، توضیح داد: آموزش پزشکی دارای هزینه‌های زیادی است و نمی‌توان بدون فراهم کردن زیرساخت‌ها این کار را انجام داد.

وی در پاسخ به پرسشی در خصوص ادغام آموزش پزشکی در وزارت علوم بیان کرد: این موضوع شدنی نیست، به دلیل اینکه آموزش پزشکی گران است و هر دانشجوی علوم پزشکی برای آموزش نیازمند تخت بیمارستانی است و احتیاج به کارهای آموزشی بر روی بیماران دارد.

لاریجانی افزود: آموزش پزشکی به آمایش سرزمینی احتیاج دارد و اقدامات صورت گرفته طی سال‌های اخیر نشان‌ دهنده موفقیت حوزه آموزش پزشکی در کشور است؛ به طوری که حوزه پزشکی 10 درصد اساتید کشور را به خود اختصاص داده و 30 درصد تولیدات علمی کشور در این حوزه است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت در ادامه افزود: شهریه دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد توسط هیأت امنای این دانشگاه تعیین می‌شود و باید اعلام کنم که این دانشگاه در مواقعی با چالش ‌های اعتباری مواجه است، اما مسئولان دانشگاه آزاد همواره تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا به دانشجویان کمک کنند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 10 هزار نفر از دانشجویان علوم پزشکی در خارج از کشور تحصیل می‌کنند، گفت: طی سال‌های گذشته به طور میانگین 400 نفر به داخل کشور منتقل می‌ شده‌اند که این موضوع نشان‌ دهنده همکاری وزارت بهداشت با این دانشجویان است.

معاون آموزشی وزارت بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: در سال 99، از 30 درصد دانشجویان متعهد بومی تعداد بسیاری فارغ ‌التحصیل خواهند شد و این افراد به هیچ وجه جابه‌جا نمی‌شوند، 1000 نفر در رشته‌های PHD و 2 هزار نفر از جمله دانشجویان تعهدی تخصص هستند که وارد گذراندن دوره تعهد در مناطق محروم خواهند شد.