اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۱۱۰۰۸
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۲ - ۲۲ آبان ۱۳۹۷ - 13 November 2018
رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم مطرح کرد؛

۱۱ درصد جمعیت کشور مبتلا به دیابت هستند

نایب رئیس کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به آمار بیماری دیابت در ایران و عوارض ناشی از آن گفت: راه‌های درمانی و داروهای دیابت در کشور به میزان کافی وجود دارد، اما مساله مهم در درمان دیابت تداوم درمان است.

۱۱ درصد جمعیت کشور مبتلا به دیابت هستند

به گزارش عصرپرس،  باقر لاریجانی رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ در نشست خبری روز جهانی دیابت که امروز در ساختمان این پژوهشگاه برگزار شد، اظهار کرد: کارهای بسیار وسیعی در خصوص بیماری غیرواگیر‌ شروع شده است و تعداد زیادی از وزرا‌ و ریاست جمهوری سندی تحت عنوان کنترل بیماری‌های غیرواگیر نوشته‌اند؛ در چند هفته گذشته ایران جایزه بین‌المللی را از سازمان ملل برای طراحی مناسب بیماری غیرواگیر‌ دریافت کرده است.

لاریجانی بیان کرد: دیابت یکی از بیماری‌های مهم در کشور است، بیماری‌های دیگر مانند بیماری‌های قلبی عروقی، تنفسی و سرطان جزء بیماری‌های مهم به شمار می‌روند که نیاز به کنترل دارو و درمان دارند، ما تعهد جهانی داریم که تا سال 2025، 25 درصد از مرگ و میر زودرس‌ را کاهش دهیم.

وی افزود: تعداد افرادی که تا 75 سالگی دچار مرگ و میر می‌شوند را باید کاهش دهیم؛ طرح کنترل بیماری‌های غیرواگیر‌ در مجامع بین‌الملل مورد پذیرش قرار گرفته است و هدف این است که تا سال 2025 افزایش چاقی را کاهش دهیم.

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ تشریح کرد: در کشورمان با توجه به اطلاعات به دست آمده نمی‌توان افزایش شیوع چاقی را مهار کرد؛ یک مطالعه کشوری انجام داده‌ایم که نتایج این مطالعه در سند کنترل بیماری‌های غیرواگیر منتشر شده است تا اطلاعات کافی در اختیار مردم قرار گیرد. حدود 30 هزار نمونه‌گیری در کشور آنالیز شده است.

 

شیوع چاقی در شمال کشور بیشتر است

لاریجانی ادامه داد: در کشور تقریباً 23 درصد چاقی داریم که حدود 30 درصد آن در خانم‌ها و 15 درصد آن در آقایان است که افزایش چاقی باعث‌ افزایش دیابت می‌شود؛ شیوع چاقی در شمال کشور بیشتر است و باید در خصوص کاهش چاقی برنامه‌ریزی‌های استانی داشته باشیم.

وی ادامه داد: نکته‌ای که در چاقی و چربی خون دیده می‌شود این است که چه میزان سواد علمی افراد افزایش پیدا می‌کند که در نتیجه آن بیماری‌ها کاهش پیدا خواهد کرد و با فرهنگ‌سازی می‌توان این اطلاعات را افزایش داد.

 

افزایش اطلاعات عمومی؛‌ کاهش ابتلا به دیابت

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ با اشاره به اینکه شیوع دیابت در کشور 11 درصد است گفت: در خانم‌ها 11 و نیم درصد و در آقایان 10 درصد دیابت شیوع دارد که در افراد کم سواد 18 درصد و در افراد با سواد علمی بیشتر 7 درصد است که این ارقام نشان می‌دهد با افزایش اطلاعات عمومی مردم می‌توان دیابت را کاهش داد.

 

تنها 60 درصد دیابتی‌ها درمان را کامل می‌کنند

لاریجانی افزود: با توجه به نقشی که رسانه دارد می‌توان با افزایش آگاهی مردم دیابت را کاهش داد که در حال حاضر 74 درصد از جمعیت از دیابت خود اطلاع دارند که این نشان دهنده توجه عمومی به شیوع دیابت است؛ بالاتر از 60 درصد از افراد درمان دیابت را انجام می‌دهند که درمان دارویی در دسترس عموم مردم است اما متأسفانه برخی از بیماران درمان را ادامه نداده و تنها 60 درصد از آنها درمان را کامل می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه درمان مؤثر در کشور کم است گفت: حدود 36 درصد از افراد کنترل خوبی نسبت به بیماری دارند؛ اگر دیابت در بین مردم کاهش نیابد عوارض زیادی از آن در انتظارشان‌ خواهد بود.

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ ادامه داد: دیابت، فشار خون، چاقی و چربی خون رابطه نزدیکی با هم دارند؛ یک، چهارم درصد از افراد مبتلا به فشار خون دارند که در خانم‌ها 27 درصد است؛ حدود 60 درصد از جمعیت از فشار خون خود مطلع هستند و حدود 40 درصد از آنها این بیماری را به خوبی کنترل می‌کنند.

لاریجانی افزود: 22 درصد از افراد چربی خون دارند که سن آنها بالاتر از 20 سال است، 50 درصد از آنها از بیماری خود مطلع هستند و حدود 30 درصد از آنها به طور مؤثر درمان می‌شوند.

وی با بیان اینکه فعالیت فیزیکی بسیار در درمان دیابت مؤثر است گفت: حدود 60 درصد از جمعیت افراد فعالیت فیزیکی کافی ندارند که در خانم‌ها این رقم بیشتر است؛ 14 درصد از جمعیت سیگار می‌کشند که رابطه نزدیکی با افزایش دیابت دارد تغذیه هم بسیار در افراد دیابت مؤثر است.

لاریجانی ادامه داد: مصرف میوه کافی بسیار در کنترل بیماری دیابت مفید است که تنها حدود 17 درصد از جمعیت کشور میوه کافی مصرف می‌کنند، 42 درصد از جمعیت سبزیجات کافی مصرف می‌کنند و متأسفانه مصرف نمک در کشور بسیار زیاد است و مقدار زیادی نمک از طریق نان به بدن افراد وارد می‌شود که تنها 12 درصد از جمعیت کشور نمک مصرفی مناسبی دارند و باید نمک اضافی را جمع کنیم.

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ با تأکید بر اینکه مصرف غذاهای مناسب مانند ماهی و میگو در کنترل دیابت بسیار مؤثر است گفت: این موادغذایی در شمال و جنوب کشور به وفور‌ یافت می‌شود اما متأسفانه تنها 10 درصد از افراد ماهی کافی استفاده می‌کنند؛ مصرف الکل خصوصاً در خانم‌ها کمترین‌ میزان مصرف در دنیا است که افراد باید این میزان را کاهش دهند.

وی افزود: دیابت اگر کنترل نشود عوارض جدی دارد؛ بیشترین علت عدم بینایی دیابت است که در هر 6 ثانیه جان یک نفر از افراد را می‌گیرد؛ در کل جهان 4 میلیون نفر در سال دچار دیابت می‌شوند که جان خود را از دست می‌دهند، 32 هزار نفر از آنها در ایران هستند.

لاریجانی با اشاره به اینکه حدود 24 میلیون نفر دیابتی در کشور داریم گفت: برداشت می‌شود تا سال 2025 این افراد به 100 میلیون نفر افزایش پیدا کنند؛ دو، سوم افراد دیابتی شهرنشین که در سنین کار و بهره‌وری هستند و نگرانی ما این است که تا سال 2025 شیوع دیابت به حدود 17 درصد برسد که 19 درصد در خانم‌ها و 17 درصد در آقایان خواهد بود.

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ تشریح کرد: اگر دیابت خوب کنترل شود می‌توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد؛ یک، سوم از کل افراد دیابتی دچار مشکلات چشمی هستند که به مرور تمام اعضای بدن از جمله کلیه را درگیر خواهد کرد؛ هزینه درمان این بیماران نسبت به افراد معمولی یک، سوم است که اگر عوارض بیماری را با هزینه‌های آن ترکیب کنیم رقمی سرسام‌آور خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه کمتر کشوری در دنیا استراتژی‌ مستمر در پیشگیری دیابت طراحی می‌کند گفت: ایران این طراحی را انجام داده است، اینکه دیابت چگونه کنترل و درمان می‌شود؛ امیدواریم در آینده نه چندان دور بتوان دیابت را به خوبی کنترل کرد؛ پروژه بزرگی را در وزارت بهداشت در حال انجام است که نام آن "ایراپن‌" است که برای کنترل بیماری قلبی – عروقی، سرطان و غیره کاربرد دارد؛ همکاری خوبی با وزارت بهداشت انجام شده است تا بتوان کلینیک‌های غیرواگیر را توسعه داد.

لاریجانی ادامه داد: دهها کلینیک‌ غیرواگیر راه‌اندازی خواهد شد؛ اطلاعات استان‌ها را داریم که باید با همکاری شورای استان‌ها بیماری‌ها را شناسایی و از بروز آن پیشگیری کرد.

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ ادامه داد: 25 درصد از افراد بالاتر از 50 سال مبتلا به دیابت هستند؛ کلینیک‌های خصوصی و دولتی را برای کنترل این افراد توسعه داده‌ایم این کلینیک‌ها جامع هستند؛ مسئله بیماری غیرواگیر‌ و دیابت جدی است و امیدوارم وزارت بهداشت با طراحی مناسب بتواند مناطق را درگیر آن کند؛ هیچ کشوری در منطقه اطلاعات دقیقی در مورد بیماری‌ها ندارد اما ما به این اطلاعات دسترسی داریم، کارگاه‌هایی طراحی شده است تا با کمک آن بتوان سلامت استان‌ها را تأمین کرد.

وی تصریح کرد: وزارت بهداشت سند کنترل بیماری‌های غیرواگیر‌ را به تأیید رسانده است؛ می‌توان با رعایت مواردی ساده از ابتلا به دیابت پیشگیری کرد؛ کاهش وزن، کاهش نمک، فعالیت مناسب در کنترل این بیماری بسیار تأثیرگذار است.

لاریجانی با بیان اینکه حدود 150 کلینیک‌ دیابت اعلام آمادگی کرده‌اند گفت: این کلینیک‌ها در حال فعالیت هستند و افراد می‌توانند با مراجعه به آنها دیابت خود را کنترل کنند؛ با داشتن شیوه زندگی سالم 80 درصد از موارد ابتلا به دیابت قابل پیشگیری است؛ باید با بیماران ارتباط بیشتری برقرار کرد و میزان تداوم درمان را افزایش داد

رئیس پژوهشگاه‌ علوم غدد و متابولیسم‌ بیان کرد: 85 درصد از افراد دیابتی، دیابت نوع 2 دارند که حدود 90 درصد آنها افراد چاق هستند؛ مردم باید لاغر شوند، نمک مصرف نکنند و سیگار و الکل را کاهش دهند.

وی با اشاره به اینکه یکی از درمان‌های مؤثر در کنترل دیابت سلول‌درمانی است گفت: ایران به عنوان پیشرفته‌ترین کشور در درمان این بیماری محسوب می‌شود؛ کنترل بیماری بسیار اهمیت دارد؛ 100 درصد مردم ما می‌توانند به دارو دسترسی داشته باشند.

 

هزینه های نامحسوس دیابت

در ادامه مراسم انسیه‌ نسلی رئیس مرکز تحقیقات دیابت اظهار کرد: بیماری دیابت یک بیماری مزمن است که بیمار سال‌ها با آن زندگی می‌کند؛ هزینه درمان این بیماری بسیار بالا است که این هزینه‌ها باعث می‌شود بیماران درمان خود را قطع کنند.

نسلی بیان کرد: بیماری دیابت هزینه‌های نامحسوس زیادی دارد که باید تلاش کنیم این هزینه‌ها را کاهش دهیم؛ بیمار دیابتی باید بتواند تمام خدمات را دریافت کند و خوشبختانه تمام این خدمات در کلینیک‌ پژوهشگاه‌ غدد ارائه می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات دیابت یادآوری کرد: اگر توانمندسازی‌ برای بیمار انجام شود نیم درصد از بیماری کاهش پیدا خواهد کرد.


منبع: باشگاه خبرنگاران