اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۲
کد خبر: ۸۵۶۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۴ - ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۷ - 24 April 2018
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اعلام کرد:
معاون تحقیقات و فناوری با بیان این که اطلاعات پایگاه web of science نشان می دهد كه در سال ۲۰۱۷ تعداد كل مدارك ثبت شده توسط ۵۷ كشور اسلامی به ۲۳۷ هزار و ۵۴۳ مورد رسيده است و از آنجا كه تعداد مدارك ثبت شده ايران، برابر با ۵۱ هزار و ۷۱ است، بنابراين ۲۲ درصد از كل توليدات علمی كشورهای اسلامی توسط پژوهشگران ايران توليد می شود.

ايران صدرنشين توليد علم كشورهاي اسلامی است

به گزارش عصرپرس به نقل از وبدا، دکتر رضا ملک زاده ضمن بیان این مطلب، افزود: همچنین بر اساس اطلاعات مندرج در پايگاه بين المللی WOS از نظر كميت توليد علم، ایران در ميان كشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۷ برای اولين بار رتبه نخست را كسب کرد.

وی با تاکید بر این که ایران در تولید علم در پايگاه استنادی اسكوپوس در ميان كشورهای اسلامی رتبه اول را داشت، گفت: اما تا پیش از اين، همواره در سال های گذشته در پايگاه استنادی WOS، ایران پس از تركيه در جايگاه دوم بود و در حال حاضر نيز رتبه بين المللی ايران در هر دو پايگاه بين المللی WOS و اسكوپوس در پايان سال ۲۰۱۷ برابر با ۱۶ است.

معاون تحقیقات و فناوری افزود: بر اساس برنامه ده ساله علم و فن آوری كشورهای اسلامی كه در سال ۲۰۱۷ با حضور روسای جمهور و وزرای علوم و فن آوری كشورهای اسلامی در قزاقستان به تصويب رسيد، ميزان توليدات علمی كشورهای اسلامی در ۱۰ سال آينده بايد به دو برابر افزايش يابد و در حال حاضر سهم كل كشورهای اسلامی در توليد علم دنيا حدود ۸ درصد است و در ده سال آينده بر اساس اين برنامه لازم است به ۱۶ درصد افزايش يابد.

وی با بیان اینکه روند توليدات علمی كشورهای اسلامی در ۲۰ سال اخير همواره روند صعودی داشته است، افزود: تعداد مدارك توليد شده توسط كشورهای اسلامی از ۱۴۷ هزار و ۵۵۵ مورد در سال ۲۰۱۳ به ۲۳۷ هزار و ۵۴۳ مورد تا پايان سال ۲۰۱۷ افزايش يافته است.

ملک زاده با اشاره به این که روند توليدات علمی، رشد ۱۶۰ درصدی را در بازه زمانی گفته شده در ميان كشورهای اسلامی نشان می دهد، افزود: بر این اساس، ميزان مدارك ثبت شده وزارت علوم، تحقيقات و فناوری ايران، در پايگاه استنادی علوم جهان اسلام، نام ايران در سال ۲۰۱۳ از ۳۱ هزار و ۴۰۵ مدرك در سال ۲۰۱۷ به ۵۱ هزار و ۷۱ مدرك رسيده و ميزان رشد توليد علم در اين پنج سال ۶۲۰ درصد بوده است.

معاون تحقیقات و فناوری در ادامه گفت: مقايسه ميزان توليدات علمی كشورهای اسلامی برتر توليد كننده علم در ۲۰۱۷ نشان می دهد كه كشورهای ايران با ۵۱ هزار و ۷۱، تركيه با ۴۶ هزار و ۷۰۴مدرك، مالزی با ۲۴ هزار و ۲۲۸ مدرك، عربستان صعودی با ۱۹ هزار و ۹۹۳ مدرك و مصر با ۱۷ هزار و ۹۴۴ مدرك به ترتيب در جايگاه های اول تا پنجم قرار دارند و اين در حالی است كه در سال ۲۰۱۳ كشور تركيه با ۳۷ هزار و ۲۷۷ مدرك، ايران با ۳۱ هزار و ۴۰۵ مدرك، مالزی با ۱۷ هزار و ۳۷۶ مدرك، عربستان صعودی با ۱۲ هزار و ۱۷ مدرک و مصر با ۱۰هزار و ۶۳۶ مدرك كشورهاي برتر توليد كننده علم بوده اند.

ملک زاده به بررسی ميزان سهم كشورهای اسلامی برتر توليد كننده علم پرداخت و گفت: بررسی ها نشان می دهد ايران در سال ۲۰۱۷ با ۲۲.۴درصد، تركيه ۲۰.۵ درصد، مالزي ۱۰.۶ درصد، عربستان صعودي ۸.۸ و كشور مصر ۷.۹ درصد توليدات علمی را دارا هستند و اين در حالی است كه در سال ۲۰۱۳ ميزان سهم كشورهای تركيه ۲۳.۶ درصد، ايران ۱۹.۸ درصد، مالزی ۱۱.۰۱ درصد، عربستان ۷.۶ و مصر ۶.۷ درصد بوده است.

وی افزود: بررسی ها بيانگر اين امر است كه در مجموع بيش از ۸۰ درصد توليدات علمی كشورهای اسلامی توسط ۲۰ درصد اين كشورها توليد می شود.

معاون تحقیقات و فناوری با بیان این که از نظر توليد علم در حوزه های پژوهشی مختلف توسط كشورهای اسلامی در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷، حوزه های موضوعی مهندسی با ۱۸۸ هزار و ۲۶، شيمی با ۸۲ هزار و ۳۱ و علم رايانه با ۷۸ هزار و ۱۹۸ بيشترين مشاركت را داشته است، افزود: از اين نظر سه رشته مذکور، در جايگاه های نخست تا سوم در ميان تمامی حوزه های علمی قرار دارند و جايگاه های سوم تا دهم نيز به حوزه های موضوعی فيزيك، علم مواد، ساير موضوعات فناوري علم، رياضی، پزشكی داخلی- عمومی، محيط زيست و علوم زيستی و داروشناسی و داروسازی اختصاص دارد.

ملک زاده با تاکید بر اینکه كشورهاي آمريكا، فرانسه، انگلستان، آلمان، چين، كانادا و استراليا هفت كشوری هستند كه با كشورهای اسلامی بيشترين همكاری علمی را در بازه زمانی ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ داشته اند، افزود: نبايد فراموش كرد كه توسعه علمی در كشورهای اسلامی و مرجعيت علمی در سطح بين المللی، تنها با افزايش كميت توليد علم حاصل نمی شود و مرجعيت علمی، اولين بند از سند سياست های كلان علم و فناوري ابلاغی از سوی مقام معظم رهبري است. در عین حال، توسعه و مرجعيت علمی، پيامدهای مثبت بسیاری براي كشورهای اسلامی به همراه خواهد داشت.

معاون تحقیقات و فناوری در پایان تاکید کرد: بی ترديد همزمان با ارتقای كميت توليد علم، بايد افزايش اثرگذاری اقتصادی و اجتماعی علم توليد شده مورد توجه قرار گيرد.


نام:
ایمیل:
* نظر: