اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۱
کد خبر: ۲۶۲۷
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۹ - ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ - 04 March 2017
14 اسفند 1395 خورشیدی برابر با 5 جمادی الثانی 1438 هجری و 4 مارس 2017 میلادی
دكتر محمد مصدق در 29 اسفند 1329ش، موفق شد تا قانون ملي شدن صنعت نفت ايران را با حمايت جريان‏هاي اسلامي به رهبري آيت‏ اللَّه كاشاني و گروه‏ هاي ملي در مجلس به تصويب مجلس شوراي ملي و سنا برساند.
سرویس فرهنگی عصرپرس:  رویدادهای مهم این روز در تقویم خورشیدی ( 14 اسفند 1395 ) به شرح زیر می باشد. 

• درگذشت دكتر"محمد مصدق" نخست وزير دوران "محمدرضا پهلوي" (1345ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند

دكتر محمد مصدق، در سال 1261ش در روستاي احمدآباد در اطراف تهران به دنيا آمد. وي در سال 1299ش به سمت‏هاي وزير دارايي، وزير خارجه و سپس نمايندگي مردم تهران در مجلس شوراي ملي برگزيده شد، اما پس از آن، براي مدتي، از سياست كناره گرفت. مصدق در سال 1322ش بار ديگر به صحنه سياست بازگشت و در در دوره ‏هاي چهاردهم و شانزدهم مجلس شوراي ملي، براي ملي كردن صنعت نفت ايران تلاش كرد. دكتر محمد مصدق در 29 اسفند 1329ش، موفق شد تا قانون ملي شدن صنعت نفت ايران را با حمايت جريان‏هاي اسلامي به رهبري آيت‏ اللَّه كاشاني و گروه‏ هاي ملي در مجلس به تصويب مجلس شوراي ملي و سنا برساند. 


• تأسيس "كميته امداد امام خميني"(ره) به دستور امام (1357ش)

سابقه فعاليت‏هاي كميته امداد امام خميني به سال‏هاي قبل از پيروزي انقلاب و در حدود سال 1342 باز مي‏گردد كه تعدادي از انقلابيون كه در زمره ياران امام بودند، مأموريت پيدا كردند به خانواده زندانيان، نيازمندان و مبارزان رسيدگي كنند. اين كمك‏ها تا زمان پيروزي انقلاب ادامه يافت و سه هفته پس از پيروزي انقلاب، اين نهاد به دستور امام براي دستگيري از محرومان و مستضعفان و ياري آسيب‏ ديدگان تشكيل يافت. كميته امداد تاكنون خدمات قابل ‏توجهي در جهت اهداف خيرخواهانه و انسان‏ دوستانه انجام داده و توانسته است كمك‏هاي فراواني در سراسر كشور به محرومان و آسيب‏ ديدگان بنمايد.


• حمله گارد "بني صدر" و منافقان همدست او به مردم مسلمان و حزب‏ اللَّه (1359ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند

پس از انتخاب بني‏ صدر به رياست جمهوري، وي درصدد حذف نيروهاي انقلابي ‏اي بود كه پس از اشغال لانه جاسوسي آمريكا، به عنوان نيروهاي خط امام متشكل شده بودند. ولي تحولات جنگ، موقعيت را براي بني ‏صدر و تحقق اهداف سياسي او دشوار كرد. او مي‏خواست با خاتمه دادن جنگ مورد حمايت غرب قرارگيرد و همچنين  با بهره‏ گيري از اهرم‏هاي مختلف، حمايت مردم را به خود جلب نمايد. غلي‏رغم تلاش‏هاي بني‏ صدر در سازمان‏دهي ارتش و اجراي عمليات نظامي به منظور كسب پيروزي سياسي - نظامي، اين اقدامات با شكست و ناكامي همراه شد. 


• آغاز هفته احسان و نيكوكاري و روز احسان و نيكوكاري

همه ساله از چهاردهم تا بیست و یكم اسفندماه به نام هفته نیكوكاری نامگذاری شده است. برگزاری این هفته به منظور جذب كمك ها و هدایای مردم به خانواده های محروم و نیازمند است كه جمع آوری و توزیع آن توسط كمیته امداد صورت می گیرد. زیرا كمك به همنوع از اصول اساسی دین مبین اسلام است.

• درگذشت دكتر "عباس رياضي كرماني" استاد نجوم (1367 ش)

دكتر عباس رياضي كرماني، منجّم و رياضي‏دان معروف ايراني در سال 1286 ش در كرمان به دنيا آمد و پس از پايان تحصيلات دانشگاهي، عازم فرانسه شد. وي در پاريس موفق به اخذ درجه دكتراي نجوم از دانشگاه سوربن شد. دكتر رياضي پس از بازگشت به ايران، به تدريس در دانشگاه تهران و ساير مؤسسات آموزش عالي مشغول شد و به مقام استادي نجوم دست يافت. وي در 1325 ش اقدام به تهيه تقويم رسمي ايران نمود و تا سال‏هاي آخر عمر خود، روزشمار ايران را محاسبه مي‏كرد. از تأليفات اين رياضي‏دان و منجّم پرتلاش ايراني مي‏توان به كتاب‏هاي هيئت و نجوم، مقدمه ‏اي بر نجوم عالي و مثلثات كروي، اشاره كرد. دكتر عباس رياضي كرماني سرانجام در سال 1367 ش در 81 سالگي در تهران بدرود حيات گفت.


• شهادت شهید بشیر قنبری (1365ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند

شهید بشیر قنبری، سال ۱۳۴۴ش در خرامه در خانواده‌ای مذهبی چشم به جهان گشود. در کودکی به‌اتفاق خانواده به شیراز رفت و تحصیلات ابتدایی خود را در شیراز آغاز نمود و مقطع راهنمایی را هم بلافاصله با موفقیت پشت سر گذاشت. بشیر پیوسته قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در تظاهرات و راهپیمایی‌ها شرکت می‌نمود. ضمن تحصیل، اوقات فراغت خود را با فوتبال می‌گذراند. با شروع جنگ تحمیلی در سال سوم و چهارم دبیرستان به مدت هفت ماه به جبهه اعزام شد و پس از اخذ دیپلم به‌عنوان پاسدار وظیفه به ماهشهر اعزام گردید و در تیپ کوثر به خدمت مشغول شد که پس از مدتی خدمت در یکی از مأموریت‌های شناسایی سکوی البکر درحالی‌که به‌اتفاق ۵ قایق دیگر رزمندگان اسلام از مأموریت بازمی‌گشت توسط هواپیماهای عراقی مورد اصابت موشک قرار گرفت و در دهانه خور عبدالله در تاریخ چهاردهم اسفندماه سال ۱۳۶۵ هجری شمسی در سن بیست و یک سالگی به فیض شهادت نائل آمد و مفقود الجسد گردید.


• مجلس سنا لایحه بودجه کل کشور را با 45 رأی موافق تصویب کرد(1350ش)

• در چهل کیلومتری قصر شیرین بین نیروهای مسلح عراق و مرزداران ایران زد و خورد مسلّحانه بسیار شدیدی رخ داد(1352ش)

که چندین ساعت به طول انجامید و در نتیجه از طرفین عده ای کشته و زخمی شدند

• قرارداد خرید 6 فروند هواپیمای ارباس بین شرکت هواپیمائی ملی ایران و فروشنده امضا شد(1356ش)

• اعلامیه ای از سوی «اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان اروپا» (به زبان فارسی) در شهر کرفلند ـ آلمان غربی ـ توزیع شد(1356ش)

و در آن ضمن انتقاد از حکومت ایران، با اشاره به وقایع اخیر شهرهای قم و تبریز، به منظور افشای جنایات رژیم اعلام کرد، اعتصاب غذایی از روز شنبه 56/12/15 به مدت پنج روز از سوی اتحادیه شهرهای رم، لندن و پاریس به طور هم زمان ترتیب خواهد یافت. اعتصاب کنندگان خواستار عواملی از این قبیل بودند: «1. پایان بخشیدن به تبعید امام خمینی و بازگشت وی به وطن 2.آزادی رهبران مذهبی3. آزادی بی قید و شرط کلیه زندانیان سیاسی 4. تحویل اجساد شهدای قم وتبریز به بازماندگان آنان و اعزام گروه حقوقی و پزشکی برای بررسی وضع زندانیان سیاسی»


• روزنامه کیهان در خبری ضمن اعلام آزادی 160 متهم حوادث خونین تبریز، تعداد بازداشتی ها را تا عصر دیروز 645 نفر اعلام کرد.(1356ش)

• خبرگزاری یونایتدپرس، در گزارشی از برکناری دو افسر پلیس مخفی ایران (ساواک) که منجر به مرگ 12 نفر در حادثه 18 فوریه تبریز شده بودند، خبر داد(1356ش)

و با اشاره به اینکه این خبر را به طور نامشخص چاپ شد نوشت : «ظاهرا هدف از درج این مطلب تخفیف تشنج هایی بود که در نتیجه این آشوب پدید آمد.»

• مستوفی رئیس الوزراء دستور داد تمام روزنامه های شهرها نیز توقیف شدند و عده ای از مدیران جراید هم تبعید گردیدند (1296ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند
• بودجه سال 1318 كشور تصويب شد. (1317 ش)

بودجه سال 1318 كشور كه از حيث درآمد 1,930,096,700 ريال و از حيث هزينه 2,613,481,987 ريال مي باشد تصويب شد.

• دکتر پرتو اعظم رئيس بيمارستان دولتي و استاد دانشگاه درگذشت. (1317 ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند

• درگذشت آیت‌الله عباس واعظ طبسی نماینده ولی‌فقیه در استان‌های خراسان (1394 ش)

تقویم تاریخ شنبه 14 اسفند

 آیت‌الله واعظ‌ طبسى نماینده ولى‌فقیه در استان‌های خراسان و تولیت آستان قدس رضوى در سال 1314 در مشهد مقدس و در خانواده‌اى مذهبى و روحانى متولد شد. ایشان در یک سالگى پدرش را که از نوابغ گویندگان اسلامى در ایراد سخنرانى هاى مذهبى و خطابه و از لحاظ اخلاق، تقوى و پرهیزگارى  زبانزد خاص و عام بود.
آیت‌الله واعظ‌ طبسى در 16 سالگى به حوزه علمیه وارد شد و دروس مقدماتى، سطوح متوسطه و عالیه و خارج را به طور جدّى دنبال کرد و از محضر اساتید و عالمان برجسته اى همچون آیات عظام و حجج الاسلام والمسلمین خالقى، جاویدى، ادیب نیشابورى، حاج سید احمد مدرس یزدى، حاج شیخ مجتبى قزوینى و میلانى بهره‌مند گردید،


رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 5 جمادی الثانی 1438 )

• رحلت "ابوالحسن مهيار بن مرزويه ديلمي" شاعر و كاتب مشهور قرن پنجم(428 ق)

مهيار ديلمي، توسط سيدرضي از آيين زرتشت به دين مقدس اسلام روي آورد و مدتي نيز نزد سيدرضي به تحصيل علم و ادب مشغول بود. وي اشعار بسياري درباره‏ي مناقب اهل بيت سروده و گفته مي‏شود كه از تمامي شعراي عصر خود مقدم بوده است. ديوان اشعار مهيار ديلمي چهار جلد مي‏باشد.

• تولد عالم بزرگوار شيعه "تقي الدين حسن بن علي بن داود حلي" (647 ق)

ابن داود حلي از بزرگان علماي شيعه، فقيه، اديب، رجالي و معاصر خواجه نصير الدين طوسي و علامه‏ ي حَلّي بود. ابن داود درفقه واصول دين، منطق، نحو، عروض، رجال و علوم عرب، تاليفات و آثار قلميِ نثري و نظمي دارد. او اولين كسي است كه براي هر يك از كتبِ رجاليه و ائمه‏ ي معصومين، رمز مخصوصِ رجالي وضع كرده و نيز اسامي خودِ رِجال و آباء و اجداد ايشان را به ترتيب حروف هجا مرتب نموده است. احكامُ القضيَّه، تَحصيل المنافع و كتابِ رجال از جمله آثارِ اوست.


• وفات "بن ابي الحديد" متكلم و فقيه بزرگ مسلمان و شارح نهج البلاغه(656 ق)

عزالدين ابوحامد عبدالحميد بن هبةُ اللَّه معروف به ابن ابي الحديد، اديب، متكلم، فقيه، شاعر و نويسنده‏ي بزرگ مسلمان در سال 586 ق در مدائن به دنيا آمد و از حدود پانزده سالگي در محضر عالمان مشهور بغداد حضور يافت. 

• درگذشت شاعر و عارف شهير "جلال الدين محمد بلخي" معروف به "مولوي" (672 ق)

جلال الدين رومي در سال 604 ق در بلخ متولد شد. شهرتش به روم به سبب طول اقامت او در قونيه واقع در تركيه‏ي امروزي است كه در آن زمان جزو قلمرو امپراتوري روم بوده است هرچند مولوي، خود را از مردم خراسان مي‏شمرد. پدرش بهاءالدين ولد، مدرس و واعظي خوش بيان و عرفان‏گرا بوده است. 

رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 4 مارس 2017 )

• امضاء قرارداد ننگين خروج ايران از هرات در زمان ناصرالدين شاه قاجار (1857م)

هنگامي كه انگلستان در سال 1856م درگير جنگ كريمه در اروپا بود، ناصرالدين شاه قاجار، به تحريك و تشويق روس‏ها كه در جنگ كريمه با انگليسي‏ ها درگير شده بودند به هرات لشكركشي كرد و با استفاده از گرفتاري انگليس اين شهر را در اول نوامبر 1856م به تصرف خود در آورد. دولت انگليس در همان روز كه هرات به تصرف نيروهاي ايران درآمد، به ايران اعلان جنگ داد. بلافاصله هشت كشتي جنگي انگليس با تعدادي كشتي‏ هاي بخاري و بادي به حركت در آمده و در چهارم دسامبر همان سال، بنادر و جزاير ايران را در خليج فارس مورد حمله قرار دادند. در نتيجه تا پايان سال، جزيره خارك و بندر بوشهر به تصرف نيروهاي انگليسي در آمد و در ژانويه سال 1857م، سربازان انگليسي و هندي با پيشروي در داخل خاك ايران، تا ناحيه كرمان پيش رفتند. 


• انحلال جبهه نجات اسلامي توسط دولت الجزاير (1992م)

پس از آنكه انتخابات پارلماني الجزاير در دسامبر 1991م با روي كار آمدن مجدد شاذلي بن جديد و پيروزي گروه‏هاي اسلامي پايان يافت، 188 كرسي از 430 كرسي پارلمان، توسط اسلام گرايان به ويژه جبهه نجات اسلامي اشغال شد. شاذلي بن جديد كه از پيروزي بنيادگرايان اسلامي احساس خطر مي‏كرد و از سوي نظاميان و گروه‏هاي مخالف اسلام‏گرايان نيز به شدت تحت فشار بود، از مقام خود استعفا داد و جاي خود را به يك شوراي چهار نفره مركب از سه تن از افسران عالي‏رتبه ارتش و نخست وزير واگذار كرد. شوراي مزبور نيز در چهارم مارس 1992م، تشكيلات بنيادگرايان اسلامي را منحل كرد و آراء حدود چهارصد شهر و آبادي را كه اسلام گرايان در آن‏ها به پيروزي رسيده بودند، باطل نمود. 


• درگذشت "سنت آنْسْلِم" فيلسوف معروف اروپايي (1109م)

سِنْتْ آنْسْلِم، فيلسوف شهير اروپايى، در نوزدهم اوت 1037م در كشور ايتاليا به دنيا آمد. وي به عنوان يك مسيحي با ايمان، به فلسفه روي آورد چرا كه بر اين عقيده بود كه از طريق فلسفه مي‏تواند ايمانش را بفهمد. او يكي از متفكرين دوران قرون وسطي در اروپا به شمار مي‏رود. عمق افكار آنسِلم درباره وجود خداست و معتقد بود كه خداوند را از راه ايمان، بهتر از طريق تعقل مي‏توان شناخت. وي درباره اثبات وجود خدا، دلايل متعددي ارائه مي‏كند، از جمله مي‏گويد: اشياء از حيث كمال، مساوي نيستند و هر يك به نسبتي از كمال برخوردار است؛ بنابراين در بالاي همه آنها، بايد كمال مطلق موجود باشد تامنبع بهره‏برداري اشياء و موجودات گردد و آن موجود، خداست. 

نام:
ایمیل:
* نظر: