اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۰
کد خبر: ۲۳۲۶۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ - 13 March 2021
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران اعلام کرد:
رضاپور به بارندگی 226/6 میلی متری از ابتدای مهرماه تاکنون در تهران اشاره کردوگفت: متاسفانه این میزان نسبت به سال آبی گذشته 11 درصد کاهش را نشان می دهد که باید تا شهریور 1400 در تامین آب شرب و بهداشتی استان مدیریت مصرف را داشته باشیم تا به قطعی و جیره بندی آب نرسیم.

کاهش 11 درصدی بارندگی استان تهران نسبت به سال آبی گذشتهبه گزارش خبرنگار سرویس اقتصادی عصرپرس، یوسف رضاپورمدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران در نشست خبری با اعلام اینکه از ابتدای مهرماه تاکنون 226/6 میلی متر بارندگی داشته ایم، گفت: در مقایسه با سال آبی سال گذشته 11 درصد کاهش بارندگی را داشته ایم اما در متوسط بلند مدت مثبت است.

وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه نوع بارش ها به دلیل افزایش دما و تغییر اقلیم به صورت بارش باران بوده و پوشش برفی در دو سال اخیرنداشته ایم، ادامه داد: در شرق تهران کیفیت بارش ها مناسب نبوده اما درغرب تهران وضعیت بهتری داشته است.

کاهش 69 میلیون متر مکعبی ذخیره سدهای 5 گانه تامین آب شرب تهران

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران گفت: حجم مخازن ذخیره سد های 5 گانه که منبع تامین آب شرب استان است تا روز گذشته 566 میلیون متر مکعب بوده است که در مقایسه با سال گذشته 69 میلیون مترمکعب ذخیره کمتری است .

رضاپور با اشاره به اینکه تا پایان شهریور 1400 نگران چگونگی تامین آب شرب بهداشت مردم استان به ویژه شهرتهران هستیم،گفت: با برنامه ریزی های انجام شده با شرکت آبفای استان تهران، امیدوارم به جیره بندی و قطعی آب نرسیم و بدون هیچ مشکلی در تامین آب شرب مردم موفق عمل کنیم.

مصرف آب شرب تهرانی ها بالاتراز نرم جهانی است 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با تاکید براینکه انتظاری که از مردم استان داریم این است که در مصرف آب شرب صرفه جویی کنند، گفت: ما در مصرف آب شرب از استاندارد های جهانی خیلی فاصله داریم  و سرانه تامین آب شرب به ازای هر نفر 348 لیتر در شبانه روز است که در کشورهای با بارندگی بالا 170 لیتر تا 220 لیتر است که مصرف ما بالاتراز نرم جهانی است و باید تا حد ممکن اصلاح الگوی مصرف را داشته باشند.

وی با اشاره منابع آب در اختیار استان، گفت: آب شرب در اختیار ما یا به صورت منابع سطحی و یا زیر زمینی است  که استاندارد مصرف جهانی این است که 20 درصد منابع را مصرف کنیم در اینجا تنها بحث شرب نیست بلکه همه مصارف از جمله کشاورزی و صنعتی است تا شاهد پایداری سرزمین و محیط زیست مطلوب باشیم.

بحران آبی در صورت مصرف بالای 60 درصد منابع آبی کشور

وی در ادامه با بیان اینکه اگر از 40 درصد مصرف عبور کنیم و تا 60 درصد برسیم وارد تنش آبی شده‌ایم، گفت: در صورت مصرف 60 درصد بالاتر وارد بحران آبی می‌شویم.

رضاپور گفت: ما در حال حاضر 86.7 درصد منابع در اختیار را مصرف می‌کنیم یعنی در رتبه اول مصرف قرار داریم و کشور مصر بعد از ما با 53 درصد استفاده از منابع آب در اختیار در رتبه بعدی قرار دارد حتی کشورهای با اقلیم مشابه ما حدود 43 درصد منابع در اختیار را مصرف می‌کنند.

وی ادامه داد: در اجرای پروژه‌های سازگاری با کم آبی میزان مصرف باید به سمت استاندارد و در حد 40  درصد سوق پیدا کند ، البته در حال حاضر رسیدن به این رقم شعاری است و تصمیم گرفتیم که میزان مصرف را تا حد 60 درصد و بین تنش آبی و بحران برسانیم.

برنامه ریزی برای کاهش یک میلیارد و 288 میلیون متر مکعب در افق 20 ساله

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران، تاکید کرد: باید یک میلیارد و 288 میلیون متر مکعب از مصرف آب در افق 20 ساله کم شود برای اجرایی شدن این برنامه در فاز اول تا سال 1405 ، 420 میلیون متر مکعب از میزان مصرف باید کاسته شود.

رضاپور با بیان اینکه طبق برنامه هفتم توسعه آورده شده سازگاری با کم آبی و کاهش مصرف با مشارکت کارگروهی از جهاد سازندگی، وزارت صمت و آبفای انجام شود، گفت: به گونه ای برنامه‌ریزی شود که نسل آینده شرایط زندگی بدتر از ما نداشته باشند.

افزایش جمعیت تهران به 20 میلیون نفر تا 1410

وی با اشاره به جمعیت 13.3 میلیونی استان تهران گفت: پیش بینی این است که تا 1410 رقم جمعیت به 20 میلیون نفر برسد. ما تا چه اندازه می‌توانیم آب مورد نیاز این جمعیت را تامین کنیم بنابراین به دنبال این هستیم که برنامه‌ریزی کنیم که نگرانی‌ها به لحاظ مهاجرت و افزایش زاد و ولد که نیاز آبی را بیشتر می‌کند در استان تهران تحت کنترل درآید.

رضاپور با اشاره به پروژه‌های در دست اجرا برای جبران کسری آب، گفت: خط قمر بنی هاشم از جمله طرح‌هایی است که برای این هدف در نظر گرفته شده و از 20 سال پیش آغاز شده است. جلوگیری از نشتی آب سد لار و انتقال آب به تهران از دیگر برنامه‌هاست که به زودی مجوز زیست محیطی آن گرفته می‌شود و 15 سال طول می‌کشد که طرح اجرا شود و به این ترتیب می‌توانیم 160 میلیون متر مکعب نیاز آبی شرق تهران را رفع کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران افزود: انتقال آب از طالقان به تهران و البرز نیز از دیگر پروژه‌هاست که  با استفاده از این طرح در آ‌ینده با مانور بیشتری آب را از غرب تهران تامین خواهیم کرد.

وی با تاکید بر اینکه جلوگیری از افزایش جمعیت در تهران باید در دستور کار جدی قرار گیرد، گفت: متولیان امر از وزارت کشور و راه باید جلوی گسترش محدوده شهر و استقرار جمعیت را بگیرند حتی شورای عالی امنیت ملی نیز باید نقش‌آفرینی کند و اجازه ندهد که از حدی میزان جمعیت بیشتر شود.

مدیرعامل آب منطقه‌ای تهران تاکید کرد: بیشترین دغدغه ما در استان تهران تامین آب شرب است که اگر تدبیری اندیشیده نشود در آینده به مشکل برخواهیم خورد.

برخورد و گرفتن مجوز برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز

وی با بیان اینکه با توجه به افزایش جمعیت و ساخت و سازها تخلفات آبی در رودخانه‌ها رعایت نمی‌شود گفت: برخورد و گرفتن مجوز برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز کار سختی است ما امکان این را نداریم که جلوی همه تخلفات را در کوتاه مدت بگیریم.

وی تصریح کرد: در سال 99 ، 480 دستور قضایی صادر شده که 356 مورد اجرا قرار گرفته و توانستیم 54 هکتار از اراضی حریم رودخانه‌ها را آزاد کنیم، همچنین سال گذشته نیز 500 مورد اجرای احکام داشتیم اما امسال به دلیل کرونا و محدودیت‌ها تعداد اجراها کاهش یافت.

وی گفت: در راستای اثبات مالکیت دولت بر بستر رودخانه‌ها برنامه ریزی شد که برخی از متصرفین به عنوان مستاجر شناخته شوند و به این ترتیب 4767 هکتار از اراضی سند مالکیت تک برگی به نام دولت اخذ کردیم.

33 هزار حلقه چاه در استان تهران فاقد پروانه است

مدیرعامل آب منطقه‌ای تهران با بیان اینکه از 44 هزار حلقه چاه استان ، 33 هزار حلقه فاقد پروانه است افزود: چاه‌هایی که قبل از 85 حفر شده‌اند مکلف شدیم که پروانه بدهیم اما حداکثر نیم لیتر بر ثانیه امکان برداشت داریم.

رضاپور با بیان اینکه هر سال 1200 تا 1400 حلقه چاه مسدود می‌شود بیان کرد:‌ از 33 هزار حلقه چاه 3600 حلقه کشاورزی و بقیه چاه صنعتی و خدماتی است.

وی با بیان اینکه امسال 2000 کنتور هوشمند روی چاه‌های مجاز نصب شد تصریح کرد: در سال جاری 1400 حلقه چاه مسدود شد و از برداشت 20 میلیون متر مکعب آب زیرزمینی جلوگیری به عمل آمد.

با بهره برداری از تصفیه خانه ششم کیفیت آب خام 10 برابر افزایش یافت

رضاپور با بیان اینکه امسال تصفیه‌خانه ششم بعد از 20 سال به بهره‌برداری رسید ادامه داد: با اجرای این پروژه کیفیت آب خام 10 برابر بهتر شده است.

وی افزود: طرح دیگری که توسط بخش خصوصی نیز تامین اعتبار شده آبرسانی از ماملو به پایین دست است که هفته اول دیماه آب به اهالی شهرک محدوده این سد رسید و منجر به ایجاد ظرفیت اشتغالی جدید و ارزش افزوده خوبی شد.

امکان گردشگری در سد طالقان

وی با اشاره به موضوع گردشگری سدها، گفت: طبق مصوبه شورای امنیت ملی در مورد سدهایی که هدف تامین شرب دارند محدودیت اعمال شده تنها سد طالقان به صورت محدود امکان گردشگری دارد.

بهره برداری از سد نمرود تا پایان فروردین 1400

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با اعلام این خبر که سد نمرود نیز که عملیات بدنه آن به اتمام رسیده تا آخر فروردین به افتتاح می‌رسد، گفت: مشکل اجتماعی و تملک روستا به داخل مخزن سد از جمله چالش‌های ما بوده که استانداری و سازمان بازرسی باید ورود کنند آبگیری نهایی از این سد منوط به تخلیه روستا است که باید تامین اعتبار شده و مباحث اجتماعی آن حل شود. با اجرای این طرح که 18 سال زمان برده است، به لحاظ کشاورزی مشکلات برطرف خواهد شد.

وی گفت: سد لار نیز که به دلیل نشتی دو و نیم سال متوقف مانده بود با همکاری‌ و تعهدات مقرر شده که در خرداد و تیر و مرداد انتقالی از آن صورت نگیرد تا مشکلی برای ماهی خال قرمز به وجود نیاید. این طرح نیز تا 15 سال دیگر به بهره برداری می‌رسد و آب باکیفیت سالم تحویل داده می‌شود.همچنین تا پایان سال مجوز زیست محیطی سد لار نیز اخذ خواهد شد.

رضاپور با اشاره به اینکه با اجرای طرح انتقال آب از تصفیه‌خانه جنوب تهران به دشت ورامین 280 میلیون متر مکعب پساب به دشت ورامین منتقل می‌شود، گفت: این پروژه تا شهریور سال آینده به اتمام می‌رسد و تحول بزرگی در دشت ورامین خواهد بود.

 وی در ادامه با بیان اینکه افت تراز آب زیرزمینی در دشت ورامین 1.30 متر است گفت: جلوگیری از افت مخازن آب‌های زیرمینی در دستور کار قرار گرفته در حال حاضرکسری مخزن در ورامین 190 میلیون متر مکعب است که توانسته‌ایم با تغذیه مصنوعی این رقم را به 119 میلیون متر مکعب برسانیم. اگر تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی انجام شود و از حفر چاه‌های غیرمجاز جلوگیری شود فرونشست نیز کاهش خواهد یافت.

رضاپور با بیان اینکه تهران سالانه 20 سانتی‌متر به طور متوط فرونشست دارد افزود: با تقویت آبخوان‌ها جلوی فرونشست را می‌گیریم.

بحران فرونشست در دشت ورامین

وی با بیانیکه بالاترین فرونشست مربوط به دشت ورامین که رقم آن 38 سانتی متر است، ادامه داد: در مورد شرق تهران از عباس آباد به بالا و پایین رقم فرونشست متفاوت است در شمال این محدود اوضاع بهتر است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای تهران با بیان اینکه طبق برنامه ریزی باید از 350 میلی متر مکعب آب‌های زیرزمینی 270 میلیون متر مکعب میزان برداشت کاهش یابد تصریح کرد: طبق قرارداد با شهرداری 145 میلیون متر مکعب باید از پساب جهت آبیاری فضای سبز استفاده شود و در قبال آن چاه‌ها بسته شود. 

 

 

 

 

خبرنگار: وجیهه مرادی

 


نام:
ایمیل:
* نظر: