به گزارش خبرنگار عصرپرس، سید سجاد رضوی امروزسهشنبه (17 مراد) در نشست خبری بررسی اقدامات وزارت بهداشت در جنگ 12روزه ضمن گرامیداشت یاد يازده تن از شهدای كادر درمانى و هلال احمر كشوردر پاسخ به پرسشی درباره سکوت سازمان جهانی بهداشت در قبال حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان اظهار کرد: سازمانهای جهانی نیز تابع سیاستهای خاصی هستند؛ اما نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران منفعل نبود و در روزهای پایانی به کشور آمد تا پیگیر باشد که در صورت امکان کمکی ارائه دهد. البته برای تأمین اقلام ضروری با مشکلی مواجه نشدیم. متأسفانه سازمانهای حقوق بشری نیز در شرایط بحرانی اغلب تحت تأثیر سیاستهای یکجانبه قرار میگیرند.
وی افزود: وزارت بهداشت از نظر ارائه خدمات درمانی و سلامت در آمادهباش کامل قرار دارد. آنچه از سوی مقامات رسمی کشور اعلام میشود، ملاک عمل ماست و تاکنون هشدار رسمی درباره بحرانهای پیشرو صادر نشده است؛ بااینحال، ما در خدمت مردم هستیم و از نظر خدمات درمانی آمادگی کامل داریم.
رضوی ادامه داد: نخستین موضوعی که رئیسجمهور در جریان جنگ بر آن تأکید کرد، بار روانی ناشی از آن بود. در همین راستا، وزیر بهداشت دستورات لازم را برای ارائه خدمات مشاوره روانی صادر کرد، مراکز مشاوره فعالتر شدند و وزارت بهداشت مطالعاتی را درباره اختلال اضطراب پس از سانحه آغاز کرده و در حال اجرای برنامههای متعددی برای آسیبدیدگان است. افزایش آسیبهای روانی در جنگ، مسئلهای ثابتشده است.
وی افزود: حدود ۵ هزار و ۷۵۰ نفر در حمله رژیم صهیونیستی به کشور مجروح شدند که تعدادی از آنها درمان و ترخیص شدهاند.
رضوی تعداد شهدا را حدود ۱۰۶۰ نفر عنوان کرد و گفت: ممکن است این تعداد افزایش یابد همچنین پروندههای قطع عضو هم تشکیل شده و پس از تأیید بنیاد شهید و امور ایثارگران آمار آنها اعلام میشود.
رضوی با بیان اینکه وزارت بهداشت پروتکل و ذخیره استراتژیک اقلام و تجهیزات پزشکی را داشت و اکنون نیز ذخیره استراتژیک دارد.
وی یادآور شد: سال قبل با دستور رهبر معظم انقلاب، اعتباری به وزارت بهداشت برای کمبودها و مشکلات تخصیص و خریدهای استراتژیک انجام شد و این دور اندیشی رهبر انقلاب موجب شد که وسایل و تجهیزات با کاربرد طولانی تر تهیه شد و در این ۱۲ روز با کمبود خاصی مواجه نبودیم و اکنون نیز ذخایر استراتژیک وجود دارد.
معاون وزیر بهداشت درباره تعطیلی برخی داروخانهها در ابتدای جنگ ۱۲ روزه، اظهار کرد: تعطیلی داروخانهها تخلف انضباطی بود که با پیگیری سازمان غذا و دارو در روز سوم جنگ، اصلاح شد ضمن اینکه تعطیلی در داروخانههای شبانه روزی کمتر داشتیم.
وی افزود: سازمان غذا و دارو پیگیر علت تعطیلی بود و با داروخانههایی که خارج از ضوابط تعطیل بودند؛ برخورد کرد و از روز سوم جنگ همه داروخانهها باز و تعداد معدودی بسته بودند. این موضوع را به حساب غافلگیری و بی انضباطی میگذاریم.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره نقاط ضعف این حوزه در جنگ تاکید کرد: اکنون جلسهای داشتیم تا نقاط قابل بهبود و کارهایی که باید انجام شود را با حضور ستاد بحران، پدافند غیرعامل و حوزه نظامی و غیرنظامی بررسی و نقاط ضعف اصلاح شود.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره خسارتهای بیمارستانها و تجهیزات آنها در جنگ ۱۲ روزه گفت: هفت بیمارستان مورد حمله قرار گرفت و در کرمانشاه یک بیمارستان اعصاب و روان آسیب جدی دید.
رضوی ادامه داد: بیمارستان فاطمه زهرا (س) خسارت جدی دید و پرسنل با فداکاری بیماران را تخلیه کردند که مورد تمجید بیماران هم قرار گرفته بودند.
وی خاطرنشان کرد: حمله اسرائیل به بیمارستانها نشان داد که هدف وسیله را توجیه میکند و این رژیم جعلی برای اهداف خود از هر وسیلهای استفاده میکنند؛ در حالی که در دوران دفاع مقدس خلبانان ایرانی بسیاری از اهداف نظامی عراق را به دلیل نزدیکی به مدرسه و یا حضور افراد غیر نظامی هدف قرار ندادند.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره میزان خسارات به بیمارستان ها و تجهیزات پزشکی گفت: برآورد میزان خسارات از سوی معاونت توسعه در حال انجام است. برای مثال بیمارستان فارابی در کرمانشاه باید بازسازی شود و بیمارستان فاطمه زهرا (س) به طور کامل تخریب شد.
رضوی با قدردانی از زحمات کادر درمان، گرانترین اعتبار وزارت بهداشت را نیروی انسانی آن برشمرد و تاکید کرد: پزشکان در محل خدمت خود حاضر بودند و خدمات ارائه دادند همچنین برخی پزشکان به دلایل مختلف با هماهنگی شیفتهای خود را جابهجا کردند اما اینگونه نبود که درمان و خدماتدهی را رها کنند در رابطه با پزشکانی که غیبت غیرموجه داشتند؛ این موضوع در پرونده آنها درج میشود.
وی گفت: عدم پرواز هواپيماها درشرايط جنگ تحمیلی۱۲ روزه، كه چالش جدى براى درمان بيماران نيازمند، بخصوص بيماران تالاسمى به وجود آمده بود، توسط مراكز درمانى استان هاى همجوار مرتفع شد.
رضوی درباره استفاده از نیروهای داوطلب نیز گفت: پزشکانی که در خارج از کشور زندگی میکنند و ایرانی هستند نیز اعلام آمادگی کرده بودند که به عنوان داوطلب در ایران حاضر شوند که خوشبختانه نیاز نشد.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره پرداخت معوقات بیمارستانها نیز گفت: کسری ۲ تا چهار ماه دانشگاهها پرداخت شد تا معوقات پرسنلی و تجهیزاتی را پرداخت کنند، در این حین هم تمام خدمات به مجروحین رایگان بوده است.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره حمله اسراییل به مراکز هسته ای نیز گفت: نگرانی هایی درباره رآکتور بوشهر و تهران وجود داشت که در بوشهر مردم آموزش دیده بودند و دارو در اختیار آنها قرار داده شد. در تهران هم از طریق شبکه بهداشت دارو در اختیار مردم گذاشته میشد اما بنا بود که سازمان انرژی اتمی با بررسی میزان اشعه موجود را اعلام کند تا مسائل ایمنی انجام شود که خوشبختانه این سازمان وجود اشعه را اعلام نکرد و نیاز به خدمات ایمنی نبود.
رضوى ضمن بيان مطلب فوق اذعان داشت ما نياز داريم به آموزش بيشتر به مردم در بحران ها و برگزارى مانور ها براى هماهنگى سازمان هاى مختلف و مرتبط كه خيلى مهم است و در كاركرد ما در اين بحران ها تأثير بسيار خوبى خواهد شد. اين مانور ها با توجه به داشتن اساتيد خبره، كم است.
به گفته رضوی، باید در زمان صلح انواع آموزشهای شیمیایی و پرتویی به مردم ارائه شود و لازم است این آموزشها در غالب مانور تکرار شود؛ ضمن این که اطلاعرسانی مناسب از طریق رسانهها و صدا و سیما انجام شد.
خبرنگار: محسن ولیزاده