اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۴۰۵۸۷
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۴ - ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - 17 December 2024
رئیس جمهور در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی:

نقش حوزه علوم انسانی در حل مشکلات اجتماعی و اصلاح ساختارهای مدیریتی کلیدی است

رئیس جمهور نادیده گرفتن شایستگی‌ها، بی‌عدالتی و رابطه‌محوری را از مهم‌ترین عوامل ایجاد نارضایتی عمومی و ناکارآمدی در نظام‌های اداری و اجتماعی برشمرد و گفت: زمانی که افراد بدون توجه به تخصص و توانایی در جایگاه‌های مدیریتی قرار می‌گیرند و حقوق واقعی شایستگان نادیده گرفته می‌شود، نه تنها اعتماد عمومی از بین می‌رود بلکه توسعه کشور نیز با چالش جدی مواجه می‌شود.

نقش حوزه علوم انسانی در حل مشکلات اجتماعی و اصلاح ساختارهای مدیریتی کلیدی استبه گزارش عصرپرس، مسعود پزشکیان روز سه شنبه در آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین المللی فارابی در محل سالن اجلاس سران، با بیان اینکه همه دعواها، ظلم ها و بی عدالتی ها در جامعه به خاطر این است که ما به حق خود قانع نیستیم و به حقوق دیگران تجاوز می کنیم، گفت: اختلافات امروز در جامعه بخاطر این است که به حقوق دیگران احترام نمی گذاریم.

رئیس جمهور با بیان اینکه اصول دین به ما می گوید دنیا یک صاحب و قادری دارد و ما بی‌دلیل در این دنیا نیستیم  و برای تحقق یک هدف و رسالتی در این دنیا آمده‌ایم،گفت: باید این باور در انسان‌ها نهادینه شود که هستی را یک قدرتی خلق کرده و این قدرت انسان را آفریده است، زمین برای این انسان خلق شده و انسان به خاطر علم و علم به خاطر عمل، عملی که خالص برای خدا باشد.

وی افزود: براساس هرم مازلو انسان هرچقدر از قاعده هرم بالاتر می‌رود از خود و دنیا دورتر می شود و بعد به جایی می‌رسد که باور و اعتقاد و زندگی‌اش برای انسانیت، عدالت و انصاف است.

رئیس جمهور با بیان اینکه مشکلات جامعه با انتخاب راه درست و برخورد صادقانه با مردم امکان پذیر است، گفت: مشکلات امروز جامعه اعم از اجتماعی،اخلاقی، رفتاری و ... بخاطر این است که روش درست آموزش را نمی دانیم و درست اجرا نمی کنیم، با دستوردادن و امر و نهی کردن نمی توان انسانها را اصلاح کرد.

پزشکیان تاکید کرد: نارضایتی در جامعه به خاطر اجرا نشدن عدالت و ظلم است، ظلم به مردم عذاب خدا را به همراه خواهد داشت.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه برای بهتر شدن باید حرکت در مسیر درست را انتخاب کنیم، گفت: اگر باور بهتر شدن و برترین بودن در ما ایجاد شود همه چیز اصلاح خواهد شد و شما دانشمندان و استادان علوم انسانی می توانید با کمک علم و دانش به حل مشکلات و نهادینه شدن اخلاق در جامعه کمک کنید. این علم، مهارت و دانش شما است که چگونه بتوانیم حق را در جامعه پیاده کنیم، مدیران، مسئولین و سیاستگذاران را راهنمایی کنید، و نه تنها راهنمایی، بلکه در میدان قرار بگیرید و اجرا و حل کنید.

پزشکیان با بیان اینکه شما علوم‌انسانی‌ها هستید که باید شاخص های حق و عدالت را در جامعه مشخص کنید، گفت: همه دعواها برای این است که حق را در جامعه پیاده کنیم آیا ما حق را در جامعه پیاده می‌کنیم، آیا عدالت را در جامعه ایجاد می‌کنیم. اختلافاتی که ما اکنون در جامعه داریم برای این است که من به حقوق دیگران، به حقوق قومیت ها، جنسیت، تفکر و اندیشه‌ای که دارند احترام نمی گذارم و تصور می‌کنم دیگران حتما باید آنگونه که من می‌بینیم و می‌فهمم، ببیند و بفهمند.

رئیس جمهور افزود: اختلاف قومیت‌ها بخاطر این است که قومیت دیگر او را نادیده می‌گیرد ، اعتراض کارمندان بخاطر این بوجود می آید که افرا براساس لیاقت و شایستگی ارتقا پیدا نمی کنند و با رفاقت بالا می آیند و اجازه نمی‌دهم کسی‌ که شایستگی و حق دارد پیشرفت کند.

پزشکیان با تاکید بر اینکه اصول دین تقلیدی نیست و مسلمانان باید عدالت را بفهمند و درک کنند، گفت: عدالت قابل تقلید نیست وقتی به کسی ظلم کنید، می‌فهمد و وقتی که فهمید نمی‌تواند باور کند و نمی پذیرد کسی به او ظلم ‌می‌کند. اسلام این نیست که بی انصافی کنید و حقوق دیگران را مراعات نکنید، اسلام یعنی اجرای حق و عدالت و انصاف و اگر ما بتوانیم براساس انصاف برخورد کنیم و جایگاه انسان‌ها را منصفانه به هر کسی بدهیم مشکلی پیش نمی‌آید 

رئیس جمهور تصریح کرد: اگر انصاف و عدالت را رعایت کنیم، هرکسی را براساس وزنی که دارد در جایگاهش نگه داریم، بی‌سواد را بر باسواد و بی‌هنر را بر باهنر حاکم نکنیم، بی‌تجربه را بر باتجربه برتری ندهیم و به هر کسی به اندازه وزن و جایگاهش احترام بگذاریم، شاهد این مشکلات در جامعه نخواهیم بود و مملکت گلستان می شود.

پزشکیان در بخش دیگری از سخنان با انتقاد از نظام اداری کشور به بازدید خود از سازمان امور استخدامی اشاره کرد و گفت: همه بحث ما این است که چرا ما در سیستم اداری یک حقوق ثابت می‌دهیم، در مجلس هم وقتی بحث می کردیم می گفتند عدالت یعنی اینکه ما سقف و کف بگذاریم تا همه با هم برابر شوند، آیا خدا و دین این را می‌گویند، آیا علم و دانش این را می‌گویند، خداوند در قرآن می‌فرماید که اگر به اندازه ذره‌ای کار خوب کنی، پاداش می‌بینی و اگر به اندازه ذره‌ای کار بد بکنی مجازات می شوید.

رئیس جمهور افزود: چرا من به عنوان یک کارمند در ساختار اداری کار بکنم یا نکنم، حقوق، پاداش و بدی آب و هوا و غیره را خواهم گرفت، باید بین کسی که عالم است، کار می‌کند و اثر بخش است و کسی که همین‌طوری پستی را گرفته و کار نمی‌کند تفاوت وجود داشته باشد.

پزشکیان با بیان اینکه علم مدیریت‌ در علوم انسانی می‌گوید براساس عملکرد باید پول پرداخت شود و براساس عملکرد باید به افراد جایگاه داده شود، گفت: اینها چیزهایی است که شما اساتید علوم انسانی می‌توانید در ساختار اداری و در طبقات اجتماعی و براساس عدالت و انصاف نهادینه کنید.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه برای بهترین شدن، جای رسیدن مهم نیست بلکه مسیر رفتن اهمیت دارد، گفت: اگر باور پیشرفت و بهتر شدن در جوامع اسلامی به‌وجود بیاید، اقتصاد، اخلاق، صنعت و فرهنگ و همه چیز خود به خود اصلاح می شود اما بخاطر اینکه باورهای ما در یک قالب منجمد شده و در یک ذهنیت بسته قرار گرفته ایم، نمی توانیم موفق شویم.

پزشکیان با بیان اینکه در آن دنیا از صداقت و راستی از ما خواهند پرسید، گفت: راستی به لحاظ علمی شواهد روشنی دارد و مبتنی بر شواهد است، اینگونه نیست که هر چه من می‌گویم درست است، راستی مستقل از من و شما است، من باید خودم را با راستی تطبیق بدهم نه اینکه راستی خودش را با من تطبیق دهد.

رئیس جمهور تاکید کرد: دنیای امروز براساس شواهد است و مدیریت، سیاستگذاری و تصمیم‌گیری باید براساس شواهد باشد، اگر ما با این تفکر حرکت کنیم می‌توانیم حرف درست و صحیح را انتخاب و مشکلات جامعه را حل کنیم، مشکلات جامعه ما با انتخاب راه درست و برخورد درست و صادقانه امکان پذیر است و این چیزی است که شما دانشمندان علوم انسانی باید کمک کنید تا در جامعه پیاده شود. باید راهی نشان بدهید که انسان‌ها به طرف حق و عدالت و انصاف بروند.

همچنین در ابتدای این مراسم، دکتر سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر اهمیت علوم انسانی، نقش آن را در توسعه کشور و حل مسایل اجتماعی و اقتصادی غیرقابل انکار دانست.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه جشنواره فارابی تشویق طرح‌های تحقیقاتی و تکریم محققان را در دستور کار دارد، افزود: جشنواره‌های علمی در جهان، نهادهایی برای اجتماعی‌سازی علم و ترویج تحقیقات هستند که در این میان، جشنواره فارابی می‌تواند با تشویق محققان علوم انسانی، به ارتقای کیفیت پژوهش‌ها کمک شایانی کنند.

دکتر سیمایی صراف ضمن اشاره به مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود در جامعه علمی کشور تصریح کرد: بخش بزرگی از نظام مسایل کشور بدون کمک علوم انسانی قابل فهم و حل نیست. توسعه عمیق، موزون و پایدار، نیازمند فهم مسئله و تفسیر جهان از منظر علوم انسانی است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در بخش دیگری از سخنان خود به چالش‌های پژوهشی اشاره کرد و گفت: نظام ارزیابی غیر متناسب و تأکید بر خروجی‌های کمی، به کیفیت پژوهش‌ها آسیب زده است. باید به پژوهش‌های مسئله‌محور و کاربردی توجه بیشتری شود تا بتوان از این ظرفیت در سیاست‌گذاری‌ها استفاده کرد.

دکتر سیمایی صراف با استناد به سخنان استادان برجسته علوم انسانی تأکید کرد: توسعه بدون علوم انسانی ناممکن است. علوم انسانی نان و آب مستقیمی درست نمی‌کند، اما زمینه‌ساز پیشرفت و توسعه است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از مسئولان و سیاست‌گذاران خواست که به نتایج پژوهش‌های علوم انسانی توجه کرده و از تکرار سیاست‌های ناکارآمد پرهیز کنند و گفت: اصرار بر سیاست‌های ناکام، نه تنها عار است، بلکه توسعه کشور را نیز به تأخیر می‌اندازد.

در پایان این مراسم، با حضور رئیس جمهور از محققان و پژوهشگران برگزیده این دوره جشنواره در 16 بخش داخلی و 3 بخش بین‌المللی با اهدای جوایزی قدردانی شد.

جشنواره فارابی که با هدف ارتقای تحقیقات علوم انسانی و شناسایی آثار برتر برگزار می‌شود، محلی برای تکریم محققان و ایجاد نشاط در فضای پژوهشی کشور است.