اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۳۶۵۸۲
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۹ - ۱۰ دی ۱۴۰۲ - 31 December 2023
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری خبرداد:

صادرات ۱.۵ میلیاردی دانش‌بنیان‌ها در سال‌جاری

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری میزان صادرات دانش‌بنیان‌ها در سال ۱۴۰۲ یک و نیم میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: براساس پیش‌بینی‌ صورت گرفته این میزان تا پایان سال به ۲ یا ۳ میلیارد دلار برسد که رشد سه برابری نسبت به چند سال اخیر را نشان می دهد.
صادرات ۱.۵ میلیاردی دانش‌بنیان‌ها در سال‌جاریبه گزارش خبرنگار سرویس علمی عصرپرس، روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری در نشست خبری یازدهمین دوره نمایشگاه تجهیزات، مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته با بیان اینکه حرکت دانش‌بنیان‌ها برای پاسخ به نیازهای فناورانه از دهه ۹۰ آغاز شد، اظهار کرد: در این مسیر دانشگاه‌ها نیز تولیدات فناورانه را سرلوحه کار خودشان قرار دادند.

به برکت برگزاری نمایشگاه ایران ساخت در ۱۰ سال گذشته، تجهیزات آزمایشگاهی با قیمت بسیار پایین‌تر نسبت به نمونه خارجی، بومی سازی شدند و حالا شرکت سازنده این تجهیزات برای خدمات پس از فروش در صورت نیاز به تعمیر در دسترس است.

دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان خوبی در حوزه تعمیرات و نوسازی تجهیزات آزمایشگاهی ایجاد شده‌اند، گفت: در برخی حوزه‌ها بعضاً با انباشت تجهیزات رو به رو هستیم و مثلاً یک دستگاه که می‌تواند ۲۰ ساعت مورد استفاده قرار گیرد، در هفته ۲ تا ۳ ساعت از آن استفاده می‌شود و از طرفی دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها تجهیزاتی دارند که بعضاً از نیاز آنها بیشتر است و با توجه به اشباع این بازار و اینکه بازار این شرکت‌ها در حال افت است، تصمیم گرفتیم در این بخش رویکرد تحولی ایجاد کنیم.

اعلام نیاز مجموعه‌های بزرگ صنعتی در یازدهمین دوره نمایشگاه تجهیزات، مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری با اشاره به تلاش برای ایجاد رویکردهای جدید در این دوره از نمایشگاه، رویکرد نخست این رویداد را تولید تجهیزات صنعتی و ماشین آلات پیشرفته صنعتی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان عنوان کرد و یادآور شد: در این دوره به دنبال آن هستیم که مجموعه‌های بزرگ صنعتی مثل پتروشیمی‌ها، صنایع خودرویی، کشاورزی و مواد غذایی و … تجهیزات پیشرفته مورد نیاز خود را اعلام کنند و به نظرم این رویکرد بسیار خوبی است چرا که بازار ایران به تمام صنایع کشور تسری پیدا می‌کند و این جریان، دانش‌بنیان شدن اقتصاد کشور را به همراه دارد.

وی صادرات تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاهی به کشورهای همسایه را از اولویت های این نمایشگاه دانست و گفت: براساس این رویکرد هیات‌های خارجی که در این مدت با آنها همکاری فناوری و علمی داشتیم و با آنها ارتباط برقرار کردیم، در یازدهمین نمایشگاه ایران ساخت حضور پیدا خواهند کرد و از این دوره به بعد یکی از سیاست‌های جدی ما این است که یک رویداد بزرگ فناوری چگونه می‌تواند به بازار شرکت‌های دانش‌بنیان برای کشورهای همکار با ایران تبدیل شود.
انعقاد قرارداد بزرگ تجهیزات آزمایشگاهی با کشورهای همسایه

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری در ادامه به حضور یک هیات ۱۴ نفره از ازبکستان در یازدهمین دوره نمایشگاه ایران ساخت اشاره کرد و گفت: محصولی که ۱۰ سال فروش داشته و به نوعی آزمون خود را پس داده، می‌تواند بازار خوبی در کشورهای خارجی داشته باشد. پیش بینی ما این است که در پایان نمایشگاه چندین قرارداد بزرگ تجهیزات آزمایشگاهی با کشورهای همسایه داشته باشیم.

دهقانی فیروزآبادی همچنین به آمار صادرات دانش‌بنیان در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت: صادرات محصولات دانش‌بنیان در سال ۱۳۹۹ به میزان ۳۰۰ میلیون دلار، سال ۱۴۰۰ به میزان ۶۰۰ میلیون دلار و سال ۱۴۰۱ به میزان ۸۵۰ میلیون دلار بوده است.

افزایش یک و نیم میلیارد دلاری صادرات محصولات دانش بنیان

به گفته وی، در سال ۱۴۰۲ و تاکنون این میزان به یک و نیم میلیارد دلار افزایش یافته و پیش‌بینی‌ها بر این است که تا پایان سال به ۲ و حتی ۳ میلیارد دلار برسد و این آمار یعنی آمار صادرات در سال ۱۴۰۲ نسبت به چند سال اخیر رشد ۲ تا ۳ برابری را خواهد داشت.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری با اشاره به مدل حمایتی معاونت علمی در یازدهمین دوره نمایشگاه ایران ساخت و همچنین سقف حمایت‌ها و تغییرات آن نسبت به ادوار گذشته، توضیح داد: در وهله اول محصولات ارائه شده در این نمایشگاه، براساس سطح ذاتی فناوری و میزان داخلی‌سازی سطح‌بندی می‌شوند و معاونت علمی بخشی از هزینه خرید تجهیزات مراکز علمی و پژوهشی دولتی را براساس این سطح‌بندی پرداخت خواهد کرد. بر همین اساس برای محصولات فناوری که در سطح‌بندی نخست قرار می‌گیرند، ۴۰ درصد هزینه، سطح دوم ۲۵ درصد و سطح سوم ۱۰ درصد هزینه از سوی معاونت علمی پرداخت می‌شود.

وی تسهیل در ارائه تسهیلات لیزینگ و برنامه‌ریزی جهت استفاده از ظرفیت‌های موجود در قانون جهش تولید مانند اعتبار مالیاتی به‌منظور گسترش بازار بخش صنعت را یکی از ابزارهای جدید حمایتی در این دوره از نمایشگاه ایران ساخت عنوان کرد.