اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۴۷۰۸۴
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۱ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۵ - 17 August 2026
معاون وزیر نیرو:

«نور» به بازار سرمایه می‌آید؛ ۵۰۰ مگاوات خورشیدی تا پیک سال آینده

معاون وزیر نیرو گفت: صندوق پروژه نیروگاه‌های خورشیدی «نور» در آستانه ورود به بازار سرمایه قرار گرفته است؛ طرحی که با مشارکت بیش از ۱۰۰ نیروگاه در ۹ استان، قرار است سرمایه‌های خرد مردم و منابع صنایع را به سمت توسعه انرژی خورشیدی هدایت کند.

«نور» به بازار سرمایه می‌آید؛ ۵۰۰ مگاوات خورشیدی تا پیک سال آیندهبه گزارش عصرپرس؛ محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، در نشست معرفی پذیره‌نویسی صندوق پروژه نیروگاه‌های خورشیدی «نور» اعلام کرد که این صندوق در هفته دوم شهریور ۱۴۰۵ پذیره‌نویسی خواهد شد.

به گفته طرزطلب، بیش از ۱۰۰ نیروگاه خورشیدی در ۹ استان کشور در سبد این صندوق قرار دارند که بخشی از آنها به بهره‌برداری رسیده و بخشی دیگر در حال احداث است. پیشرفت فیزیکی پروژه‌های صندوق نیز از ۶۵ درصد عبور کرده است.

۵۰۰ مگاوات تا پیش از پیک برق

رئیس ساتبا با اشاره به اینکه تعدادی از نیروگاه‌های این مجموعه هم‌اکنون به شبکه متصل شده‌اند، گفت برق تولیدی این نیروگاه‌ها در بورس انرژی عرضه می‌شود و سایر پروژه‌ها نیز در آستانه اتصال به شبکه قرار دارند.

یکی از پروژه‌های شاخص صندوق «نور»، نیروگاه خورشیدی ۹۸ مگاواتی در استان خوزستان است؛ پروژه‌ای که طراحی جزئی آن انجام شده، پست آن خریداری و پیمانکارش انتخاب شده است. طرزطلب ابراز امیدواری کرد این نیروگاه پیش از پیک مصرف برق سال آینده وارد مدار شود.

بر اساس برنامه اعلام‌شده، مجموعاً حدود ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت پروژه‌های صندوق نور باید تا پیش از پیک سال آینده تکمیل شود.

هدف «نور» فقط تأمین مالی نیست

معاون وزیر نیرو تأکید کرد که فلسفه ایجاد این صندوق صرفاً تأمین منابع مالی برای پروژه‌های نیمه‌تمام نیست. به گفته او، هدف اصلی این است که پروژه‌های خورشیدی ایجادشده با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد و سرمایه‌های خرد جامعه نیز به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر وارد شود.

ساتبا همچنین قصد دارد به‌تدریج از نقش مستقیم در بهره‌برداری، پروژه‌داری و بنگاه‌داری فاصله بگیرد و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر را از مسیر مشارکت مردم و بازار سرمایه دنبال کند.

صنایع هم به «نور» دعوت شدند

در این میان، صنایع و پتروشیمی‌ها نیز می‌توانند یکی از گروه‌های مهم سرمایه‌گذار در این صندوق باشند. طرزطلب از پیش‌بینی مشوق‌هایی برای صنایعی خبر داد که در صندوق‌های پروژه نیروگاه‌های تجدیدپذیر سهامدار شوند.

بر اساس توضیحات وی، صنایع انرژی‌بر که طبق قانون موظف به تأمین بخشی از برق مصرفی خود از منابع تجدیدپذیر هستند، می‌توانند از ظرفیت این صندوق‌ها برای ایفای تعهدات خود استفاده کنند.

این مشوق‌ها به صندوق «نور» محدود نخواهد بود و صندوق‌های پروژه دیگری که مجوزهای لازم را از بازار سرمایه دریافت کنند نیز امکان بهره‌مندی از این ظرفیت را خواهند داشت.

هزینه نیروگاه خورشیدی بالا رفت؛ «نور» با قیمت قدیمی عرضه می‌شود

رئیس ساتبا همچنین از افزایش هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی طی دو سال گذشته خبر داد. به گفته او، هزینه احداث نیروگاه بدون احتساب خط و پست که در مقطعی حدود ۳۲۰ دلار به ازای هر کیلووات بود، اکنون به حدود ۳۶۰ تا ۳۷۰ دلار رسیده است.

با این حال، قیمت پروژه‌های صندوق نور بر مبنای هزینه‌های زمان آغاز پروژه‌ها تعیین شده و به گفته طرزطلب، از این منظر می‌تواند قیمت مناسبی برای سرمایه‌گذاران داشته باشد.

سرمایه‌های خرد در مسیر برق خورشیدی

ساتبا امیدوار است با آغاز پذیره‌نویسی، امکان مشارکت عمومی در این پروژه فراهم شود و سرمایه‌های خرد مردم به یکی از منابع توسعه نیروگاه‌های خورشیدی تبدیل شود.

پس از عرضه صندوق در بازار سرمایه، قیمت سهام بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد و سهامداران نیز می‌توانند در چارچوب سازوکارهای بازار از ظرفیت‌های مرتبط با فروش برق تولیدی پروژه‌ها بهره‌مند شوند.

طرزطلب در پایان با اشاره به هم‌زمانی ناترازی برق در داخل کشور و افزایش الزامات بین‌المللی برای استفاده از انرژی پاک، توسعه تجدیدپذیرها را ضرورتی فزاینده برای صنعت کشور دانست؛ مسیری که صندوق «نور» قرار است بخشی از آن را با ورود مستقیم سرمایه‌های مردم و صنایع به بازار انرژی خورشیدی هموار کند.

پیش‌بینی بهره‌برداری از ۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در یک سال آینده

در ادامه این نشست سیدعلی سجادی، مدیرعامل صندوق پروژه نور با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی در این صندوق وجود ندارد، اظهار کرد: با توجه به استقبال احتمالی، ممکن است در فرآیند پذیره‌نویسی سهمیه‌بندی مطرح شود و از صنایع درخواست داریم با حداکثر ظرفیت در این طرح مشارکت کنند.

سجادی افزود: یکی از اهداف مهم صندوق پروژه نور، فراهم‌کردن بستری برای مشارکت صنایع انرژی‌بر، از جمله صنایع فولاد، سیمان، پتروشیمی و پالایشگاهی، در توسعه انرژی خورشیدی است تا این صنایع بتوانند در کنار بهره‌مندی از ظرفیت سرمایه‌گذاری، از مزایا و مشوق‌های قانونی تولید برق تجدیدپذیر نیز استفاده کنند.

مدیرعامل صندوق پروژه نور با اشاره به اینکه پیش‌بینی شده است در یک سال آینده مجموع ظرفیت نیروگاه‌های این صندوق به مرحله بهره‌برداری برسد، گفت: هدف‌گذاری انجام‌شده برای این صندوق، بهره‌برداری از ۵۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی است که از مزیت‌های ویژه این ساختار به شمار می‌رود.

وی همچنین تنوع پروژه‌ها، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، نظارت چندلایه، شفافیت اطلاعات، معافیت‌های مالیاتی و بهره‌مندی از مدیریت تخصصی پروژه را از دیگر مزیت‌های صندوق پروژه نور برشمرد و گفت: اطلاعات صندوق و پروژه‌ها در بسترهای رسمی بازار سرمایه منتشر می‌شود و سرمایه‌گذاران می‌توانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند.

سجادی تأکید کرد: صندوق پروژه می‌تواند امکان ورود صنایع به حوزه احداث نیروگاه‌های خورشیدی را بدون نیاز به ورود مستقیم و مباشرت در فرآیند ساخت نیروگاه فراهم کند و مجموعه‌ای از سرمایه‌گذاران را در یک ساختار حقوقی و مالی شفاف برای اجرای پروژه‌های تجدیدپذیر گرد هم آورد.

به گزارش عصرپرس، نشست معرفی پذیره‌نویسی صندوق پروژه نیروگاه‌های خورشیدی کشور با عنوان «نور»، با حضور محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، جمعی از فعالان بازار سرمایه و نمایندگان انجمن‌های صنایع و پتروشیمی در ساختمان ساتبا برگزار شد.

خبرنگار: پروین مرادی

بازدید از صفحه اول ارسال به دوستان نسخه چاپی
captcha