به گزارش عصرپرس از روابط عمومی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، در حاشیه اجلاس وزرای گردشگری و فرهنگ کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) که در شهر چینگدائو چین برگزار شد، حجتالله ایوبی مشاور عالی وزیر و رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، با گائو ژینگ معاون وزیر فرهنگ چین، دیداری رسمی برگزار کرد.
در این دیدار که چهار تن از مدیران ارشد وزارت فرهنگ چین نیز حضور داشتند، دو طرف بر ضرورت تقویت مناسبات فرهنگی، هنری، تمدنی و گردشگری تاکید کردند.
ایوبی در ابتدای دیدار، با اشاره به پیوندهای عمیق فرهنگی میان ایران و چین، دو ملت را وارث تمدنهای کهن آسیایی دانست که تجلیگاه عقلانیت، معنویت، هنر و رفتارهای اصیل انسانیاند. این اشتراکات نهتنها در میراث موزهای، بلکه در منش مردمان هر دو کشور نمایان است.
به گفته مشاور عالی وزیر، رفتار آرام، متین و فرهنگی مردم ایران در جریان حمله اخیر رژیم صهیونیستی، بار دیگر نشان داد که ایران از جنس تمدن است، نه واکنشهای احساسی.
قرن فرهنگ؛ فرصتی برای نقشآفرینی تمدنها
رئیس مرکز بینالملل وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با تاکید بر اینکه قرن بیستویکم، قرن فرهنگ و معناست، اظهار کرد: کشورهای برخوردار از میراثفرهنگی، هنر و حکمت، در نظم جهانی آینده جایگاهی تعیینکننده خواهند داشت.
ایوبی با اشاره به سابقه درخشان ایران و چین در حوزههایی چون خوشنویسی، کتابآرایی، طب سنتی، عرفان و ادب، این دو کشور را واجد ظرفیتهای استثنایی برای اثرگذاری در نظم نوین فرهنگی جهان دانست و افزود: فرصت تاریخی پیشروی ماست تا بهجای مصرفکننده فرهنگ، معماران تمدنیِ آینده باشیم.
پیشنهادهای عملی ایران برای همکاریهای دوجانبه
در ادامه این دیدار، ایوبی مجموعهای از پیشنهادهای عملیاتی و راهبردی را برای توسعه همکاریهای فرهنگی مطرح کرد که با استقبال گرم طرف چینی همراه شد. از جمله، پیشنهاد شد نمایشگاه سالانه هنر کتاب شامل خوشنویسی، نگارگری، تذهیب و سایر هنرهای وابسته، بهصورت نوبتی در تهران و پکن برگزار شود. همچنین موضوع برگزاری نمایشگاههای بزرگ از آثار باستانی ایران در چین، تبادل شاعران، نویسندگان، موسیقیدانان و هنرمندان، تولید مشترک مستندهای فرهنگی و توسعه همکاریهای آموزشی در حوزه مرمت، موزهداری، طب سنتی و تبادل اساتید و دانشجویان از سوی ایران مطرح شد.
در این چارچوب، پیشنهاد تاسیس کمیته مشترک فرهنگی برای پیگیری منظم و هدفمند پروژههای دوجانبه نیز از سوی مشاور عالی وزیر ایران مطرح شد.
گردشگری؛ رسانهای زنده برای شناخت ملتها
بخش مهمی از این دیدار به موضوع گردشگری فرهنگی اختصاص داشت.
ایوبی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بهصورت یکطرفه ویزای گردشگری برای اتباع چین را لغو کرده، خواستار اقدام متقابل از سوی دولت چین شد.
او تصریح کرد: در دنیای امروز، آکنده از اخبار و تصویرسازیهای جعلی، تنها راه شناخت ملتها، دیدن و تجربه کردن مستقیم است.
در همین زمینه، پیشنهاد شد ایران و چین برنامههایی مشترک با محوریت گردشگری فرهنگی، سلامت و زیارت طراحی کنند، حضور ایران در نمایشگاههای بینالمللی گردشگری چین تقویت شود و در مقابل، هیاتهای فرهنگی، هنری و رسانهای چین نیز به ایران سفر کنند.
توافق برای تشکیل کمیته مشترک
در ادامه این دیدار، گائو ژینگ ضمن تقدیر از حضور هیات ایرانی و تاکید بر رویکرد تمدنی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، از تمامی پیشنهادهای مطرحشده حمایت کرد.
معاون وزیر فرهنگ چین با استقبال از برگزاری نمایشگاه هنر کتاب، از برپایی نمایشگاه فعلی آثار موزهای ایران در پکن خبر داد که با بیش از ۷۰ هزار بازدیدکننده روزانه، با استقبال گسترده مردم چین مواجه شده است.
گائو ژینگ همچنین از ایران دعوت کرد که در نمایشگاه گردشگری سالانه چین حضوری قدرتمند و فعال داشته باشد.
وی آمادگی کشورش را برای اعزام هیاتهای فرهنگی، سینمایی، آموزشی و هنری به ایران اعلام کرد و بر تمایل وزارت فرهنگ چین برای توسعه همکاریهای دوجانبه در قالب سازمانهای بینالمللی فرهنگی تاکید کرد.
در پایان این گفتوگوی راهبردی که روز یکشنبه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۴ برگزار شد، پیشنهاد ایران برای تشکیل کمیته مشترک پیگیری پروژههای فرهنگی با استقبال رسمی طرف چینی مواجه شد.