اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
کد خبر: ۴۱۳۴۲
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۹ - ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - 09 February 2025

ایران در جمع سه کشور برتر جهان در فناوری توموگرافی صوتی قرار گرفت

جمهوری اسلامی ایران، پس از ایالات‌ متحده آمریکا و ژاپن، به‌عنوان سومین کشور در جهان به دانش طراحی، توسعه و ساخت فناوری پیشرفته توموگرافی صوتی دست یافته است.

ایران در جمع سه کشور برتر جهان در فناوری توموگرافی صوتی قرار گرفتبه گزارش عصرپرس، بر اساس گزارش موسسه تحقیقات آب، جمهوری اسلامی ایران پس از ایالات‌متحده آمریکا و ژاپن، به‌عنوان سومین کشور در جهان به فناوری پیشرفته توموگرافی صوتی دست یافته است.

فناوری توموگرافی صوتی کاربردهای گسترده‌ای در حوزه‌های مختلف از جمله مدیریت منابع آبی، پایش محیط‌های آبی و مطالعات علمی دارد. این سامانه‌ها قادر به اندازه‌گیری دقیق دبی جریان‌های آبی عظیم، پایش جریان‌های کشندی، اندازه‌گیری دمای متوسط آب، تحلیل غلظت و حجم رسوبات معلق و پایش لایه‌بندی حرارتی در مخازن سدها هستند.

این فناوری همچنین به‌عنوان ابزاری مؤثر در مدیریت مخازن سدها و کاهش مخاطرات زیست‌محیطی به‌ویژه در مناطق حساس شناخته می‌شود.

این دستاورد بزرگ حاصل تلاش‌های پژوهشگران موسسه تحقیقات آب و همکاری این موسسه با شرکت دانش‌بنیان سنج‌آب فناوری خلیج‌فارس است که فرآیند بومی‌سازی این فناوری را از سال ۱۳۹۷ آغاز کردند. اکنون، طراحی و تولید سامانه‌های توموگرافی صوتی به‌طور کامل در داخل کشور انجام می‌شود و ایران در کنار ایالات‌متحده و ژاپن به‌عنوان یکی از سه کشور پیشرو در این حوزه شناخته می‌شود.

فناوری توموگرافی صوتی یکی از پیشرفته‌ترین ابزارهای سنجش‌از‌ دور در محیط‌های آبی است که از دو واحد پردازشی و دو تراگذار تشکیل می‌شود. این سامانه‌ها در دو سوی رودخانه‌ها یا مقاطع آبی نصب شده و با هم‌زمان‌سازی با سامانه‌های ناوبری ماهواره‌ای GNSS، امکان ارسال و دریافت امواج صوتی را با دقتی بی‌نظیر فراهم می‌آورند.

ویژگی منحصر به‌ فرد این فناوری، آن را به ابزاری کلیدی در پایش و تحلیل داده‌های هیدرولوژیکی و محیط‌زیستی تبدیل کرده است.

در حال حاضر، تنها ۱۸ کشور توسعه‌یافته جهان به این فناوری دسترسی دارند و ایران در کنار آمریکا و ژاپن جزو کشورهای صاحب این فناوری به شمار می‌رود. این دستاورد نه‌تنها انحصار جهانی این فناوری را شکسته بلکه ایران را به یکی از کشورهای پیشرو در عرصه فناوری‌های نوین و راهبردی در جهان تبدیل کرده است.

جزئیات علمی این فناوری در مقاله‌ای که توسط پژوهشگران موسسه تحقیقات آب با همکاری موسسه فناوری کیتامی ژاپن و دانشگاه‌های صنعتی امیرکبیر و علم و صنعت ایران منتشر شده است، در مجله “تحقیقات دریایی و آب شیرین” کشور استرالیا منتشر شده است.

این مقاله نشان می‌دهد که ایران از سال ۲۰۱۸ به‌عنوان یکی از کشورهای پیشرو در این فناوری در سطح جهانی شناخته می‌شود و به‌طور فعال در عرصه پژوهش‌های مرتبط با توموگرافی صوتی نقش‌آفرینی می‌کند.