به گزارش سرویس اجتماعی عصرپرس، حجتالاسلام والمسلمین محمد مصدق در نشست خبری به مناسبت هفته قوه قضاییه اظهارداشت: در آستانه فرارسیدن هفته قوه قضاییه یاد و خاطره آیتالله شهید دکتر بهشتی و یاران ایشان را گرامی میداریم و درود میفرستیم به روح مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی، شهدای دفاع مقدس، مدافعان حرم و همه کسانی که برای نظام و استمرار آن زحمت کشیدند.
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر رویکرد اجتماعی دستگاه قضا و توجه به ارتقای رضایت مردم در مراجعه به عدلیه گفت: حرکت جهادی با درنظر گرفتن محورهای ششگانه فرمایشات مقام معظم رهبری در حکم انتصاب ریاست قوه قضاییه، سند تحول قضایی و بیانیه گام دوم انقلاب محور برنامهریزیها در دستگاه قضایی است.
وی ادامه داد: قوه قضاییه امروز با برنامه مدون و مشخص در حال حرکت است و چه برنامههای ستاد و چه صف با برنامهریزی و پشتوانه علمی اجرا میشود و در تدوین برنامههای عملیاتی قوه قضاییه موارد ششگانه فرمایشات مقام معظم رهبری در حکم انتصاب ریاست قوه قضاییه مدنظر قرار گرفته و مکلف بر توجه به مطالبات معظم به هستیم.
مصدق افزود: همچنین سند تحول قضایی که در زمان آیتالله رئیسی تدوین شده و هر روز در اجرا و ارتقای این سند در حال برنامهریزی هستیم، از دیگر محورهای مهم برای تدوین برنامههای دستگاه قضایی است.
معاون اول قوه قضاییه گفت: امسال برای نخستین بار در حوزه معاونت اول با همکاری سایر معاونتها برنامه عملیاتی تدوین و به دادگستری ها ابلاغ کردیم تا جریان امور براساس آن برنامه باشد و این برنامهها باید زمینه ارتقای رضایت مردم در مراجعه به عدلیه را فراهم کند.
معاون اول قوه قضاییه با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب، گفت: همه همکاران ما در قوه قضاییه این بیانیه را باید مکرر مطالعه کنند؛ سند عجیبی است و این سند در تاریخ ماندگار خواهد بود و آثار بسیار مهمی در پی دارد؛ ما اگر بخواهیم در هر بخشی دنبال تحول باشیم حتما باید به بیانیه گام دوم مراجعه کنیم و تحول بدون بیانیه گام دوم میسر نیست.
وی با بیان اینکه در دوره جدید تلاش می کنیم به یک قوه قضاییه اجتماعی برسیم که درد جامعه را بفهمد، اظهارداشت: ارتباط قوای سه گانه در این دوره بی نظیر است؛ هر هفته یک جلسه سران سه قوه دور هم جمع می شوند و مشکلات جامعه را بررسی می کنند. فکر میکردم که مردم اگر بدانند که سران سه قوه اینقدر برای حل مشکلات جامعه در تلاشاند، نگران نمیشوند.
مصدق اضافه کرد: امروز کشور ما در وضعیتی است که نیاز به امیدآفرینی دارد و اتاق فکر دشمن، امید مردم را هدف گرفته است و باید امید دشمن را ناامید کرد و در دستگاه قضایی در جهت ارتقای امید و رضایت مردم اهتمام دارد.
معاون اول قوه قضاییه اظهارداشت: ما برای حل معضلات مربوط به قوه قضاییه برنامهریزی کردیم اما واقعیت این است که قوه قضاییه در تولید پروندهها دخالتی ندارد هرچند براساس اصل ۱۵۶ قانون اساسی یکی از وظایف اصلی دستگاه قضایی پیشگیری از وقوع جرایم است.
وی ادامه داد: شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم تشکیل شده اما بسیار کُند است و امیدوارم با توجه بیشتر به موضوع پیشگیری از وقوع جرایم و تخلفات، پروندههای کمتر به دستگاه قضایی بیاید.
مصدق به قضازدایی برخی عناوین مجرمانه اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال، رانندگی بدون گواهینامه جرم تلقی میشود و فراوانی این پروندهها در دستگاه قضایی بسیار زیاد است که پس از تشکیل پرونده در قوه قضاییه، فرد خاطی به پرداخت جزای نقدی و الزام به اخذ گواهینامه مکلف می شود اما سوال این است که آیا نمیشود این روند را به شورای حل اختلاف یا به مراجع غیر از قوه قضاییه ارجاع داد. در این رابطه، معاونت حقوقی قوه قضاییه لایحهای با عنوان اصلاح پارهای از قوانین دادگستری، تدوین کرده است.
وی با اشاره با ضرورت مبارزه جدی با فساد به عنوان مطالبه مردمی افزود: در دوران تحول و تعالی مقوله مبارزه با فساد با قاطعیت و جدیت در حال اجراست و تاکید ریاست قوه قضاییه این است که حتما با مفسدان و اشرار باید مقابله شود اما گاهی در مورد مفاسد اقتصادی باید به مصادیق توجه کرد و کارآفرین و مفسد را باید جدا کرد.
حمایت از ایرانیان مقیم خارج برای سرمایهگذاری در کشور
معاون اول قوه قضاییه با تاکید بر حمایت دستگاه قضایی از تولید و کارآفرینان به حمایت از ایرانیان خارج از کشور برای سرمایهگذاری در کشور اشاره کرد و افزود: ایرانیانی که میخواهند در کشور خود برای بهبود وضعیت اقتصادی سرمایهگذاری کنند به نظام اعتماد کنند و ما آماده پذیرش هستیم. ایران از آن آنهاست و جز تعدادی از افراد که معاند هستند، اگر ایرانیان خارج از کشور مشکلات و چالشهایی دارند ما آمادگی داریم که مشکلاتشان را حل کنیم و به کشور خود بیایند و سرمایه گذاری کنند.
مصدق در پاسخ به سوالی درباره افزایش پروندهها در سالهای اخیر گفت: هر سال با افزایش تعداد ورودی پروندهها مواجه هستیم که برخی از این موارد مربوط به دولت است که باید با همکاری دولت نسبت به وقوع جرایم و تخلفات اقدام کنیم همچنین اقدام بعدی قوه قضاییه این است که پیشنهاد کردیم برخی عناوین مراجعه به عنوان تخلف در نظر گرفته شود و به صنف مربوطه برای حل مشکل ارجاع داده شود تا از بار دستگاه قضایی بکاهد.
تغییر قانون مجازات اخلالگران تا سه ماه دیگر در صحن علنی مجلس
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره تمدید استجازه گفت: تاکنون استجازه از مقام معظم رهبری برای برگزاری دادگاههای ویژه دو مرتبه تمدید شده است و باتوجه به اینکه قانون مجازات اخلالگران در حال تغییر است و در قانون مجازات اخلالگران که موضوع شعب استجازه در آنجا آمده، در حال اصلاح است و جلسات اصلاح و تغییر این قانون در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی برگزار و مباحث عمده نهایی شده و اصلاحات جزئی دارد که آنطور گفته شده تا سه ماه آینده به صحن علنی مجلس خواهد آمد.
وی در پاسخ به سوالی درباره حل مشکل اطاله دادرسی گفت: کاهش اطاله دادرسی در برنامه تحولی قوه قضاییه مورد تاکید قرار گرفته است و در سال جاری براساس اقداماتی که انجام شده، اکنون میانگین زمان رسیدگی به پروندهها کاهش یافته و سرعت در رسیدگی ها افزایش یافته است هرچند آمار پروندهها حاکی از افزایش رسیدگی به پروندههای معوق است و از سوی دیگر هم آمار ورودی پروندهها به دستگاه قضایی افزوده شده است.
مصدق در پاسخ به سوالی درباره کاهش هزینههای دادرسی و کاستن از هزینههای مردم گفت: مبالغی که بهعنوان هزینه دادرسی از مردم دریافت می شود، جزو درآمدهای عمومی کشور است و در قانون پیشبینی شده بنابراین این موضوع نیاز به اصلاح قوانین دارد و لایحهای در این زمینه در معاونت حقوقی قوه قضاییه تدوین شده که به دولت ارسال خواهد شد.
برگزاری ۲۵ هزار جلسه دادگاه الکترونیک در ماه
مصدق در پاسخ به سوالی درباره میزان دستیابی به اهداف سند تحول قضایی افزود: در سند تحول سه دسته برنامه اعم از کوتاه مدت و میان مدت و بلندمدت پیش بینی شده است که بیش از ۹۰ درصد برنامه های کوتاه مدت و بیش از ۷۰ درصد برنامه های میان مدت عملیاتی شده و برای برنامههای بلندمدت هم زمان داریم.
وی ادامه داد: ما در قوه قضاییه برای برنامههای بلندمدت تا پایان سال ۱۴۰۲ باید کار را انجام دهیم و در این زمینه با مجلس و دولت همکاری لازم را داریم.
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره آخرین اقدامات دستگاه قضایی برای هوشمندسازی عدلیه گفت: در سال گذشته تعداد ۲۲۵ هزار دادگاه الکترونیک برگزار شد همچنین در سال جاری به طور میانگین هر ماه تعداد ۲۵ هزار جلسه دادگاه الکترونیک برگزار شده است.
۶۹ هزار ملاقات غیرحضوری و الکترونیک
مصدق افزود: در سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۰۵ هزار جلسه دادرسی الکترونیک برای زندانیان برگزار شد و ۶۹ هزار ملاقات غیرحضوری و الکترونیک نیز برگزار شده است.
وی اضافه کرد: در سال گذشته تعداد ۲ میلیون گواهی سوءپیشینه صادر شده و از این تعداد ۳۰ درصد کاملا غیرحضوری انجام شده است.
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دستگاه قضایی در ساماندهی انبارهای سازمان اموال تملیکی گفت: دولت پای کار آمده و از متولیان در قوه مجریه قدردانی می کنم.
مصدق ادامه داد: اکنون هماهنگی کامل بین نمایندگان قوه مجریه و قضاییه وجود دارد و امروز همه انبارهای این سازمان، بررسی و بازرسی شده و انبارها در حال تبدیل شدن به انبارهای استاندارد است.
وی اظهارداشت: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز در رابطه با اموال غیرمنقولی که مصادره شده اقدامات ارزنده ای انجام داده و گزارش خوبی ارائه داده است.
بودجه قوه قضاییه بسیار پایین دیده شده و بسیار کم است
مصدق در پاسخ به سوالی درباره میزان بودجه قوه قضاییه گفت: نمی دانم چه بگویم گریه کنم یا حرف بزنم. نمی دانم با مجلس چگونه صحبت کنیم که باور کنند واقعا نیازمندیم و بودجه قوه قضاییه بسیار پایین دیده شده و بسیار کم است.
معاون اول قوه قضاییه پیشنهاد کرد، یکبار مجلس انقلابی یک حرکت جهادی انجام دهد و کف بودجه قوه قضاییه را بررسی کند و پیشنهاد کردیم با توجه به حجم انبوه اقدامات و فعالیتهای دستگاه قضایی ما مثل نصف فلان سازمان بودجه داشته باشیم و حاضریم نام ببریم.
مصدق خاطرنشان کرد: در سال گذشته طرح تسری تصویب نشد و دولت کمک کرده و ریاست قوه قضاییه دغدغه داشتند و مشکل حل شد.
وی خطاب به کارکنان دستگاه قضایی افزود: اگر شما بدانید که ریاست قوه نسبت به وضعیت معیشت چقدر اهمیت می دهد به هیچ وجه نگران این موضوع نمیشوید. در همه این موارد وی همه اقدامات لازم را انجام دادند تا مشکل حل شود و مذاکراتی با دولت داشتیم تا ببینیم وضعیت دوستان چه می شود. قوه قضاییه را با این بودجه ای که تصویب شده، نمی شود مدیریت کرد و مدیریت سخت است و دلم به حال آقای محسنی اژهای می سوزد و گاهی برخی همکاران که اقلیت هستند در برخی گروهها مطرح میکنند که ایشان دنبال مشکل نمیرود اما باید بدانید که رئیس قوه قضاییه به فکر شماست و من شاهد تلاشها و این اقدامات هستم.
شهادتفروشی مقابل دادگاه
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به سوالی با اشاره به تدوین برخی سامانههای قضایی گفت: برخی افراد مقابل دادگاهها شهادت فروشی میکنند و با دریافت پول در دادگاه له یا علیه اصحاب پرونده شهادت میدهند و این اقدام را شغل خود قرار دادند که در این رابطه سامانهای برای ثبت شهادت در پروندهها راهاندازی شده تا اعتبار سنجی شهود تدوین شود یعنی هر که در دادگاه شهادت میدهد در این سامانه ثبت شود.
معاون اول قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دستگاه قضایی برای کاهش جمعیت کیفری گفت: رویکرد این است که قضات در این راستا حرکت کنند و تا جایی که میشود به حبس رأی ندهند.
وی با اشاره به کاهش ۶ درصدی ورودی به زندانها، افزود: امروز نیاز جدی داریم که سیاست جنایی ما مشخص شود و تا کنون سیاست و رویکرد جنایی مشخصی اتخاذ نکردیم.
مصدق با طرح این پرسش که در خصوص برخی جرایم آیا نمیتوان مجازاتی جایگزین حبس صادر کرد، گفت: مجازات جایگزین حبس بیشتر مربوط به جرایم عمدی است و اکنون هفت نوع مجازات داریم اما محوریت همه اینها حبس است در حالی که طبق قانون میتوان از مجازاتهای بازدارنده دیگر به غیر از حبس نیز استفاده کرد.
معاون اول قوه قضاییه درباره اقدامات دستگاه قضایی در زمینه افزایش صلح و سازش در پروندهها گفت: موضوع صلح و سازش را با صورت جدی در برنامه خود قرار دادیم و اینکه در سال گذشته ۷۶۳ مورد از قصاص رهایی پیدا کردند امار بسیار خوبی است.
مصدق درباره احکام مجتمع ویژه مفاسد اقتصادی گفت: در یک سال اخیر یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال جزای نقدی و ۳۱۳ هزار میلیارد ریال رد مال داشتیم و در سال ۱۴۰۰ تعداد ۲۷۹ فقره پرونده به شعب ویژه اخلالگران ارجاع شده در حالی که در سال ۱۳۹۹ آمار این پروندهها ۲۰۴ فقره بوده است.
معاون اول قوه قضاییه درباره برنامههای هفته قوه قضاییه اظهارداشت: روز چهارشنبه همزمان با یکم تیر، مراسم تجدید میثاق با بنیانگذار کبیر انقلاب و شهید بهشتی برگزار می شود که در این مراسم هیئت عالیرتبه قضایی به همراه رئیس قوه قضاییه برای تجدید میثاق به حرم مطهر میروند. مصاحبه تلویزیونی رئیس قوه قضاییه نیز ساعت ۲۲ چهارشنبه شب انجام می شود.
مصدق اضافه کرد: یکی دیگر از برنامههایی که برای نخسیتین بار در این دوره انجام می شود، مراسم تکریم ریاست قوه قضاییه از خانواده مسئولان عالی قوه قضاییه است. به روسای کل دادگستری های سراسر کشور نیز تاکید میکنیم این برنامه را در استانهای خود داشته باشند. دیدار با خانواده معظم شهدا و ایثارگران دستگاه قضایی جزو برنامههای این هفته است که در روز پنجشنبه انجام میشود. سخنرانی روسای کل دادگستریها قبل از خطبه در روز جمعه انجام می شود و میز خدمات قضایی همزمان در محل نماز جمعه انجام خواهد شد.
وی توضیح داد: رئیس قوه قضاییه در این هفته با تولیدکنندگان، کارآفرینان و مدیران شرکت های دانش بنیان دیدار میکند. مسئولان عالی قضایی و اعضای شورای عالی قضایی استانها نیز از واحدهای صنعتی تولیدی و شرکت های دانش بنیان دیدار خواهند داشت. دومین نشست مشترک قوه قضاییه و مجلس نیز انجام می شود.
مصدق افزود: همایش سراسری قوه قضاییه را به مدت یک روز خواهیم داشت و در نهایت دیدار با مقام معظم رهبری جزو برنامههای در نظر گرفته شده در هفته قوه قضاییه است. افتتاح ۱۲ طرح اداری در سازمان ثبت اسناد به میزان ۱۲ هزار متر مربع، اصلاح ۱۸ ساختمان دادگستری و رونمایی از ۱۰ عنوان کتاب که محصول پژوهشگاه قوه قضاییه است و افتتاح پنجره واحد مرکز فناوری اطلاعات نیز از دیگر برنامههای هفته قوه قضاییه خواهد بود.
وی با قدردانی از زحمات اصحاب رسانه برای انتقال اخبار گفت: امیدواریم با تلاشهایتان فعالیت جهادی و شبانه روزی همکاران قضایی در سراسر کشور را بهطور ملموس جهت اطلاع مردم منعکس کنید.
مصدق با اشاره به اسامی هفته قوه قضاییه افزود: روز نخست: حمایت قضایی از تولید دانش بنیان و صیانت از حقوق عامه، دومین روز: حرکت جهادی، تحول و تعالی قضایی، سومین روز: حمایت از حقوق بشر در مقابله با تروریسم، چهارمین روز: تسهیل فرآیند رسیدگی با بهره گیری از فناوریهای نوین، پنجمین روز: پیشگیری از وقوع جرم و مقابله با بسترهای فسادزا، ششمین روز: ترویج فرهنگ صلح و سازش و اصلاح مجرمان و هفتمین روز: ولایتمداری، ایثار و خدمت به مردم نامیده شده است.