به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی عصرپرس، محمد حسین عزیزی
مدیرکل فرآورده های غذایی و آشامیدنی سازمان غذاو دارو در نشست خبری که به صورت
ویدیو کنفرانس در راستای پویش رژیم غذایی سالم ، در پاسخ به عصرپرس مبنی براینکه
نظارت بر مواد غذایی وارداتی و تولیدی در داخل کشور تا چه میزان صورت می گیرید،
گفت: نظارت کاملی بر مواد وارداتی صورت می گیرید و هیچ مواد غذایی بودن ثبت در
سامانه تی تک وارد کشور نمی شود و تا کنون در بحث مواد غذایی وارداتی هیچ تخلفی صورت
نگرفته است.
قطع قاچاق مواد غذایی با سامانه تی تک
عزیزی گفت: به زودی ثبت محصولات تولید داخل را نیز روی سامانه تی تک میبریم. این
اقدام همانند محصولات وارداتی انجام میشود و امکان ندارد هیچ محصولی خارج از این سامانه،
تولید و توزیع شود. با این اقدام، قاچاق و دست کاری و تقلب در آینده نزدیک قطع میشود.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال دیگر
عصرپرس در مورد نشانگر های رنگی تغذیه ای بر روی محصولات ، تاکید کرد: از مردم میخواهیم
که محصولات معتبر را که لوگو سازمان غذا و دارو و نشانگرها را دارند، استفاده کنند
تا مشکلی وجود نداشته باشد. زیرا محصولات شناخته شده تحت کنترل هستند و مورد آزمایش
قرار میگیرند.
وی با اشاره به آموزش نشانگر های رنگی تغدیه در پویش رژیم غذایی سالم در
کرونا، گفت: با همکاری همه مراکز مرتبط و یکی از اوپراتر های تلفن همراه پوشش گسترده
ای در این خصوص خواهیم داشت و در جهت کاهش
مصرف چربی و نمک و شکر اقدام می کنیم.
عزیزی ادامه داد: زیادهروی در مصرف نمک، شکر و روغن عاملی برای بروز بیماریها
خواهد بود بنابراین در صورتی که نمک، شکر یا روغن در ماده غذایی زیاد باشد رنگ قرمز
بر بسته بندی آن درج میشود. به این ترتیب رنگ زرد نشان دهنده خطر متوسط و رنگ سبز
نشان دهنده سالم بودن ماده غذایی است.
وی با تاکید بر لزوم کاهش مصرف کالری اظهار کرد: اضافه وزن عاملی برای تضعیف سیستم
دفاعی بدن است و با افزایش وزن احتمال ابتلا به بیماریهای دیابت، چربیخون بالا. فشارخون
بالا و حتی ابتلا به کرونا افزایش مییابد.
افزایش ۲۰ درصدی نان های صنعتی بسته بندی شده در کرونا
عزیزی در ادامه با اشاره به اینکه مصرف نانهای صنعتی و بسته بندی شده حدود ۲۰
درصد در کشور افزایش یافته است، گفت: یکی از مکانهایی که میتواند باعث شیوع ویروس
کرونا شود، نانواییها هستند. توصیه میکنیم که مردم به نوبت وارد نانوایی شده و فاصله
را رعایت کنند. مردم بهتر است نانها را داغ در سفره یا بستهای که همراه دارند بگذارند.
سپس در منزل نانها را هوا بدهند تا خنک شود و بعد بسته بندی کنند. خود نیز از ماسک
و دستکش استفاده کنند.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۸۰ هزار واحد نانواییهای سنتی در کشور وجود دارد،
گفت: اینکه هر روز بازرسان بهداشتی به این مراکز سر بزنند امکان پذیر نیست. از خود
نانواییها نیز میخواهیم که محل کار خود را ضد عفونی کرده و با رعایت پروتکلهای بهداشتی،
هرچه بیشتر از شیوع ویروس کرونا جلوگیری کنند.
مدیرکل فٰرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: رشد قیمتها در مورد
همه مواد پروتئینی و لبنیات اتفاق افتاده است. صحبتها و مکاتباتی در این زمینه انجام
شده است. با توجه به شرایط اقتصادی خاص شاید خیلی مقدور نباشد که این مشکل رفع شود.
با این حال پیگیر هستیم که از طریق مختلف بتوانیم به طبقاتی که درآمد کمتری دارند،
کمکهایی شود تا بتوانند به این مواد غذایی مفید بیشتر دسترسی داشته باشند.
تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف ویتامینها
عزیزی درباره مصرف ویتامینها ادامه داد: اگر رژیم غذایی خوب باشد و از مواد غذایی
متنوع استفاده شود، شاید افراد نیازی به مصرف ویتامین نداشته باشند. زیرا در مواد غذایی
مثل تخم مرغ و لبنیات، ویتامین D به اندازه کافی موجود است و از طریق مواد
غذایی تامین میشود. هرچند باز هم توصیه میشود برای اطمینان بیشتر، مصرف ویتامین D به صورت مکمل
و به شکل هفتگی یا ماهانه برای تقویت سیستم ایمنی بدن انجام شود.
وی ادامه داد: البته غنی سازی نان با ویتامین D نیز در دستور
کار قرار دارد. زیرا یکی از مشکلات جامعه ما کمبود این ویتامین است.
اعلام تخلفات از طریق سامانه ۱۹۰
وی اظهار کرد: مردم میتوانند از طریق سامانه ۱۹۰ تخلفات را به وزارت بهداشت و
سازمان غذا و دارو گزارش بدهند. قطعا این گزارشها پیگیری میشود.
دست کاری تاریخ انقضای محصولات غذایی
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو درباره دست کاری تاریخ
انقضای محصولات غذایی گفت: تاریخ محصولات غذایی اشتباه نیست و ممکن است دست کاری شده
باشد. مواد غذایی مختلف تاریخ تولید و انقضا دارند که روی بسته درج میشود. اگر تاریخ
انقضا دست کاری شده باشد، مصرف کننده میتواند این موضوع را متوجه شود. این موارد قطعا
در فروشگاههای بزرگ عرضه نمیشود و در کنار خیابان یا فروشگاههای غیرمتعبر به فروش
میرود.
عزیزی افزود: تخلف بیشتر در مورد تولید داخل و اکثر آنها تولیدات متفرقه اتفاق
میافتد که خیلی نام و نشان و مجوز لازم را ندارند. با توجه به شرایط اقتصادی ممکن
است عدهای تاریخ انقضا را تغییر داده یا بسته بندی را عوض کنند. این موارد به محض
گزارش، با مراکز عرضه کننده برخورد میشود. همچنین اسامی این شرکتها و محصولات نیز
اعلام میشود.
وی در ادامه افزود: در راستای تولیدات داخلی و متفرقه نام نشان و مجوز ندارند
تاریخ انقضا گزارشات مردمی است مراکز پلمپ محصولات هم جمع آوری می شود و سایت
سازمان اسامی اعلام می شود مردم درخواست داریم که محصولات معتبر تهیه کنند و
شناخته شده است استفاده کنند
عزیزی با اشاره به اینکه درحال حاضر پروتکل های کرونا را تهیه و به شرکتهای تولید
ابلاغ کرده ایم ،گفت: لیست کالاهای اسیب رسان اعلام می شود صداوسیما همکاری خوبی
را دارند و ادعاهای نادرست با تعامل اصلاح کرده و غذا های آسیب رسان حذف شود.
مدیرکل فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو اظهار کرد: به دنبال این
هستیم که هر محصولی که ادعای نادرست داشته باشد، تذکر بگیرد. البته بسیاری از این موارد
اصلاح شده و تبلیغ آنها متوقف شده است. به هر حال اختیار سازمان غذا و دارو در این
زمینه محدود است و باید مشکلات تولید کنندگان و صدا وسیما را در نظر بگیریم.
وی در پاسخ به سوال دیگر عصرپرس مبنی بر استفاده مواد غذایی ارزان قیمت با
امنیت غذایی بالا تاکید کرد: قیمت دلیل بر سالم بودن غذا نیست بلکه ممکن است با
استفاده از مواد پرکالری ارزان قیمت سالمترین غذا را تهیه کرد، بنابراین توجه به
مواد غذایی مصرفی و تحرک بدنی لازم می توان بدنی سالم داشت.
لزوم شناسنامهدار کردن مزارع و باغات کشاورزی
عزیزی درباره شناسنامهدار کردن محصولات دامی و کشاورزی در راستای پایش سموم در
این محصولات و ردیابی آنها گفت: شناسنامهدار کردن این محصولات به سازمان غذا و دارو
مرتبط نیست بلکه وزارت جهاد و کشاورزی باید مزارع و باغات را شناسنامهدار کند. ما
سالهاست که پایش سموم را در محصولات خام کشاورزی در انواع سبزیجات و صیفیجات میسنجیم که هزینه بسیار بسیار سنگینی دارد.
وی افزود: قرار بود که همزمان با ما وزارت جهاد و کشاورزی مزارع و باغات را شناسنامه
دار کند که تاکنون هشت سال از این موضوع گذشته و هنوز اقدامی در این راستا انجام نشده
است. خوشبختانه طی چند ماه اخیر با وزارت جهاد کشاورزی تعامل و اعلام کردیم که حداقل
مزارع و باغات بزرگی را که تولید عمدهای دارند، شناسنامهدار کنند تا وقتی در میادین
نمونه میگیریم و سموم یا نیترات محصول بالاست بتوانیم آن را ردیابی و در جهت اصلاح
اقدام کنیم. مسئولان جهاد کشاورزی نیز قول دادند که همکاری بیشتری در این زمینه داشته
باشند. این موضوع میتواند به تامین سلامت جامعه کمک کند.