اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۹
کد خبر: ۴۸۹۷
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۲۰ شهريور ۱۳۹۶ - 11 September 2017
سرهنگ دوم علی نیک‌نفس در خصوص بازی آنلاین نهنگ آبی (نهنگ سفید) گفت: بیشتر اخبار این بازی مربوط به اوایل سال و فرودین ماه است که حتی برخی از اخبار آن در رسانه‌های فارسی زبان هم منتشر شده، اما اینکه چرا بعد از گذشت 4 تا 5 ماه به یکباره این حجم از اخبار در شبکه‌های اجتماعی بازتاب داشته است، همان ترفندهای هوکس خبری می‌باشد که ناشی از شیطنت برخی از کاربران است.

هراس در میان کاربران با دامن زدن به شایعات چالش نهنگ آبی

به گزارش عصرپرس از پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا: انجام بازی‌های آنلاین این روزها فراتر از مرزهای جغرافیایی است و کاربران زیادی در سراسر جهان از هر جنس، سن، نژاد و فرهنگ جزئی از کاربران بازی‌های آنلاین شده‌اند، بازی‌هایی که گاه مناسب جنس و سن خاصی نبوده و یا از نظر فرهنگی همخوانی با جامعه کاربران ندارد. اما این بازی‌ها به قدری جذاب  و با برنامه طراحی شده‌اند که کاربران چشمان خود را بر روی تفاوت‌ها و مشکلات مختلف می‌بندند.

نکته اینجاست بسیاری از کاربران نمی‌دانند طراحان این بازی‌ها با چه هدفی این بازی‌ها را طراحی کرده‌اند. بازی‌هایی که می‌تواند دردسرهای فراوانی در پی داشته باشد. بازی‌هایی که گاه با اهداف سیاسی طراحی می‌گردد و گاه برخی افراد روان پریش طراحی آن را بر عهده داشته‌اند. 

بازی‌هایی که با هدف جمع آوری اطلاعات شخصی کاربران تا جاسوسی‌های مهم و سازمان یافته علیه کشورها ساخته شده و می شوند. نکته بسیار مهم دیگر این است که نظارت خانواده‌ها بر این بازی‌ها بسیار کم و محدود می‌باشد. 

شاید اگر خانواده‌ها با تهدیدات بازی‌های آنلاین به صورت کاملاً جدی‌تر آشنا شوند و در انتخاب بازی مناسب برای فرزندانشان حساس تر باشند از مخاطرات و عواقب بازی های نا مناسب در امان خواهند بود. این روزها در فضای مجازی و به خصوص شبکه‌های اجتماعی حرف و حدیث از یک بازی 50 مرحله‌ای آنلاین(50روزه) به نام نهنگ آبی است، بازی که باعث شده برخی از بازیکنان آن در نهایت اقدام به خودکشی کنند. هر چند در ایران هنوز آماری در خصوص خودکشی این بازی اعلام نشده است. اما حجم شایعات و موج خبری آن‌چنان در فضای مجازی زیاد شده که شاهد انتشار کلیپ‌هایی از خودکشی هستیم که ادعا دارند کاربران ایرانی این بازی هستند که خودکشی کرده‌اند. در حالیکه این امر واقعیت نداشته و تصاویر و کلیپ‌ها متعلق به مواردی دیگر در کشورهای دیگر بوده که به اشتباه به این بازی نسبت داده شده است. در این خصوص با مسئولان پلیس فتا ناجا گفت‌وگویی داشتیم تا ببینم واقعیت‌های این بازی چیست؟ آنچه در ذیل می‌خوانید ماحصل این گفت‌وگوهاست.

سرهنگ دوم علی نیک‌نفس در خصوص بازی آنلاین نهنگ آبی (نهنگ سفید) گفت: بیشتر اخبار این بازی مربوط به اوایل سال و فرودین ماه است که حتی برخی از اخبار آن در رسانه‌های فارسی زبان هم منتشر شده، اما اینکه چرا بعد از گذشت 4 تا 5 ماه به یکباره این حجم از اخبار در شبکه‌های اجتماعی بازتاب داشته است، همان ترفندهای هوکس خبری می‌باشد که ناشی از شیطنت برخی از کاربران است.

این مقام ارشد انتظامی ادامه داد: با توجه به اینکه این بازی روسی درسال 2013 رواج یافت و اولین قربانی آن در سال 2015 اقدام به خودکشی کرد، باید گفت بازی نهنگ آبی این روزها کاربران زیادی ندارد‌.

سرهنگ نیک‌نفس تاکید کرد: این هجمه رسانه‌ای در خصوص بازی نهنگ آبی در شبکه‌های اجتماعی که این روزها در بین کاربران ایرانی به راه افتاده است بیش از آن‌که به واقعیت‌ها بپردازد دامنه شایعات را توسعه داده و باعث ایجاد هراس در جامعه و خانواده‌ها شده است.

وی با بیان اینکه این بازی  شامل 50 مرحله یا 50 ماموریت می‌باشد که در هر روز باید یک ماموریت به انجام رسیده و در انتهای هر مرحله عکس سلفی از پایان مرحله برای همبازی ارسال گردد، گفت: کشیدن تصویر نهنگ بر روی دست، خودزنی، تماشای فیلم‌های ترسناک، عکس سلفی در سازه‌های بلند و مرتفع، کشیدن تصاویر و اعداد مختلف بر روی دست و .... از جمله مراحل این بازی است که کاربر بعد از انجام هر چالش باید مستندات موجود را برای طرف مقابل(هم بازی خود) ارسال نماید.

 سرهنگ نیک نفس یادآور شد: مهمترین ترفند در این بازی کسب اطلاعات شخصی و محرمانه از کاربران در طول بازی است که در روند بازی از فرد گرفته می‌شود و با دانستن این موضوعات در مراحل بعدی بازی، از کاربر خواسته‌ها متفاوت شده که کاربر بر اثر فشار و یا محو شدن در بازی مجبور به انجام می‌شود و در پایان درخواست نمایش خودکشی بازی کننده بازی است.

رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا ناجا گفت: خوشبختانه این بازی در ایران قربانی نداشته و برخی از تصاویر و فیلم‌هایی که در این زمینه وجود دارد و به این بازی در ایران منتسب، شده است صحت ندارد. این تصاویر مربوط به کشورهای دیگر و یا اقدامات دیگری است که به این بازی مرتبط نبوده و به اشتباه به کاربران ایرانی نسبت داده شده است.

وی تاکید‌کرد: هر چند این بازی هنوز در میان کاربران ایرانی رواج نیافته است، اما تب و تاب خاصی این روزها در خصوص بازی نهنگ آبی در جامعه به راه افتاده که دقت در رصدها و مراقبت ها بویژه از سوی والدین را می طلبد تا این چالش در ایران به وجود نیاید. به جرات می‌توان گفت خانواده‌ها در این میان مهمترین نقش و وظیفه را بر عهده دارند و نقش نظارتی خانواده ها بر فعالیت آنلاین فرزندان از مهمترین اقدامات والدین در این خصوص بوده که بسیار حائز اهمیت است.

سرگرد مهدی شکیب رئیس اداره پیشگیری از جرائم سایبری و کارشناس ارشد روانشناسی نیز در خصوص انتشار اخبار بازی نهنگ آبی گفت: بازی نهنگ آبی یا به زبان دیگر چالش اینترنتی نهنگ آبی با تکیه بر اهداف هدف‌مند طراحان و گردانندگان این بازی و سوءاستفاده از کودکان و نوجوانان طراحی شده و با توجه به نقطه ضعف کودکان و نوجوانان و احساس تنهایی و ترس و عدم اعتماد به نفس  و اعتماد به والدین، آنان را ترغیب به شروع و ادامه این بازی می‌نمایند.

سرگرد شکیب در توصیه به والدین محترم تاکید کرد: والدین گرامی باید نسبت به نحوه ارتباط فرزندان خود با دیگران حساس و دقیق باشند و به عنوان بهترین حامی همراه فرزندان در فضای مجازی باشند.

وی ادامه داد: قدرت نه گفتن قابلیتی است که در بسیاری از مواقع انسانها را از گرفتاری‌های گوناگون و سوء استفاده‌های احتمالی نجات می‌دهد، بنابراین باید والدین نه گفتن را به فرزندان خود بیاموزند. فرزندان باید بدانند بهترین راهنما برای آنها والدینشان می باشند و در این گونه موارد با راهنمایی و هدایت والدین خود در فضای مجازی فعالیت نمایند.

سرگرد شکیب تاکید کرد: والدین محترم باید از ابتدا مهارت‌های مهم زندگی را به فرزندان بیاموزند( مهارت‌هایی از قبیل حل مسئله، مهارت نه گفتن، نظم داشتن، مهارت دوستیابی و... ). والدین باید با روالی معین  و منطقی، انتظارات خود را از فرزندان بیان نمایند و حد و حدود و خطوط قرمز را به آنان گوشزد نمایند.

این مقام مسئول ادامه داد: والدین عزیز باید به کودک خود آموزش دهند چنین مواردی را با مسئولان مدرسه یا پدر و مادر خویش در میان بگذارند و از آنان راهنمایی بگیرند.

سرگرد شکیب ادامه داد: اگر با فرزند خود مرتب صحبت کنید و همیشه به او یادآور شوید که پشتیبان همیشگی او هستید، کودک هم یاد میگیرد مسائل و مشکلات خود را با شما در میان بگذارد و از شما کمک بگیرد.

رئیس اداره پیشگیری از جرائم سایبری پلیس فتا در انتها از هموطنان عزیز خواست در صورت مواجهه با هر گونه مورد مشکوک آن را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس Cyberpolice.ir بخش مرکز فوریت های سایبری، لینک ثبت گزارشات مردمی با ما در میان بگذارند.

نام:
ایمیل:
* نظر: