اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۸
کد خبر: ۱۴۸۵۰
تاریخ انتشار: ۱۹:۵۱ - ۰۶ شهريور ۱۳۹۸ - 28 August 2019
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین پایانی جشنواره هد هد سفید گفت: یکی از گام هایی که کتابخانه ها باید به آن توجه داشته باشند این است که باید کتابخانه ها به کارگاه خلاقیت تبدیل شود.

صالحی: کتابخانه‌ها باید کارگاه خلاقیت شود

به گزارش عصرپرس از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی عصر امروز در آیین پایانی نخستین جشنواره نشان هد هد سفید (برای محبوب ترین کتاب ها به انتخاب کودکان و نوجوانان عضو کتابخانه های عمومی کشور) با تاکید بر این مطلب افزود: یکی از موضوعاتی که در فضای کتابخانه ها به آن توجه داشتیم این بود که به سمتی حرکت کنیم که کتابخانه ها برای کودکان به صورت محل زندگی باشد.

وی در عین حال تصریح کرد: با این نگاه و رویکرد اتفاقات خوبی رخ داده ولی تا نقطه مطلوب فاصله داریم ولی با این حال قدم هایی با این رویکرد برداشته ایم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: گام اول در این مسیر این بود که هیچ کتابخانه ای بدون بخش کودک و نوجوان نداشته باشیم.

وی افزود: گام دوم این بود که تلاش کنیم بخش کودک و نوجوان در کتابخانه ها جذابیت بیشتری برای زندگی کردن داشته باشد. به این معنا که کتابخانه محلی مانند خانه بشود و جذابیت های آن را داشته باشد. طوری که وقتی کودک و نوجوان به آن مراجعه نمی کند احساس گم کردگی داشته باشد.

صالحی ادامه داد: جذاب کردن کتابخانه کار آسانی نیست اما با این نگاه مسیرهایی را طی کرده ایم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: کتابخانه نباید صرفا محل قرار دادن کتاب باشد. کتابخانه محل قفسه های زمخت کتاب نیست. باید جایی باشد که افراد در آن احساس تنفس داشته باشند.

صالحی ادامه داد: گام سوم که باید اتفاق بیفتد این است که کتابخانه تبدیل به کارگاه خلاقیت شود و فقط قرائت خانه نباشد. محیطی مانند چشمه باشد که از درون کودکان بجوشد. باید طوری باشد که کودکان در آن احساس بزرگ تر شدن داشته باشند.

وی گفت: یکی از اتفاقات و گام های دیگری که باید برداشته شود این است که کتابخانه یک طرفه نباشد. باید نقش مشارکتی و تعاملی در آن افزایش یابد که کودکان و نوجوانان نقش و حضور خود را در آن حس کنند.

صالحی با اشاره به انتشار شماره سوم کتاب هد هد سفید ادامه داد: باید کاری کنیم که خواندن تبدیل به لذت شود زیرا خواندن کتاب بدون لذت پایدار نمی ماند و توسعه نمی یابد. بنابراین کتابخانه ها باید به طرف این امر بروند و کودکان و نوجوانان هم با ایده ای خود ما را کمک کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در عین حال تصریح کرد: یکی از راه های تبدیل کتاب خواندن به لذت خواندن، کتاب خوب خواندن است. برگزاری جشنواره ها و معرفی کتاب های خوب در نشریات و ... از دیگر راه ها است.

وی با اشاره به برگزاری جشنواره هد هد سفید افزود: برگزاری این جشنواره تجربه جدیدی بود که در آن کودکان نقطه های مختلف کشور مشارکت داشتند و این مشارکت منجر به مطمئن بودن این مسیر می شود.

در بخشی از این آیین چهارمین کتاب هد هد سفید از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور رونمایی شد.

در این آیین همچنین از برگزیدگان نخستین جشنواره هد هد سفید تقدیر شد.

در ابتدای این آیین عموزاده خلیلی دبیر این جشنواره گزارشی از روند شکل گیری و برگزاری این جشنواره ارائه داد.

همچنین متن سخنرانی علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور از سوی یکی از نوجوانان حاضر در مراسم قرائت شد.

متن سخنرانی علیرضا مختارپور به شرح زیر است:

«نام آن که جان را روشنی داد

در سال‌های دورکودکی نسل من، نه کتاب‌های مناسب از نظر محتوا و تناسب با شرایط سنی کودکان و نوجوانان در انواع مختلف و متنوع موجود بود، نه نشریات متعدد قابل استفاده، تنها معدودی نشریه کودک و نوجوان آن هم با شمارگان محدود و غیرقابل دسترس در تمامی نقاط کشور. تعداد کتابخانه‌ها هم حتی به اندازه یک سوم شهرهای کشور عزیزمان نبود.

به برکت انقلاب اسلامی و در آستانه گام دوم انقلاب اسلامی کودکان و نوجوانان این سرزمین هم از نعمت کتاب‌های متعدد و متنوع در موضوعات مختلف فرهنگی، علمی، دینی که توسط ناشران اختصاصی این حوزه منتشر می‌شوند برخوردارند و هم از امکان استفاده از نشریات متعدد مربوط به این گروه سنی.

البته این نسل با پدیده‌های نوظهوری چون فضای مجازی نیز روبروست که هم فرصت‌های طلایی دسترسی به اطلاعات مفید در کمترین زمان را در اختیار قرار داده و هم تهدید مواجهه با سیل ویرانگر مطالب غیرصحیح و غیر مفید و تلف‌کننده وقت و سرمایه گرانقدر و تکرار ناشدنی کودکی و نوجوانی.

این نسل آینده‌ساز در این جهان متنوع و مالامال از پیام‌های مختلف و متنوع و متضاد تنها در صورتی می‌تواند هم از فرصت‌های طلایی عمر و امکانات جدید بهره ببرد و هم آماده ایفای نقش در شئون فرهنگی – اجتماعی آینده این کشور باشد که تمامی نهادهای مسئول فرهنگی اجتماعی در برنامه‌ریزی‌های خود توجه خاصی به این نسل و نیازهای آن داشته باشند.

یکی از مناسب‌ترین فضاهای فرهنگی در این زمینه کتابخانه‌های مختلف مدارس، مساجد و از همه مهمتر کتابخانه‌های عمومی است که می‌تواند پایگاهی مطمئن و قابل اعتماد برای رشد و شکوفایی این نسل گردد.

نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در دوره جدید با تغییر رویکرد کتابخانه‌ها به پایگاه اجتماعی فرهنگی و نیز مشارکت اعضا و کاربران در اداره و بهبود شرایط کتابخوانی و کتابخانه‌ها طرح‌های متعددی را در دستور کار خود قرار داد که طرح " هدهد سفید " یکی از این برنامه‌هاست.

در این طرح هزار کودک و نوجوان عضو فعال کتابخانه‌ها با مطالعه کتب مختلف به ارزیابی کتاب‌ها پرداخته و محبوب‌ترین نویسنده خود را در دوره‌های مختلف انتخاب و به او مدال هدهد اهداء می‌کنند.

خدای متعال را سپاس می‌گویم که اولین دوره این طرح به نتیجه رسید و شاهد اختتامیه آن هستیم. دست تمام کودکان و نوجوانان مشارکت کننده در این طرح را می‌بوسم و از درگاه خداوند عزیز برای آنان آرزوی سلامتی و سعادت دارم و از رشد و شکوفایی دوره‌های بعدی این طرح را چشم انتظارم.

 

و من الله التوفیق

علیرضا مختارپور»


نام:
ایمیل:
* نظر: