اخبار مهم ایران و جهان را با عصر پرس مرور نمائید      
به روز شده در: ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۸
کد خبر: ۱۰۳۶۹
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۰ - ۰۹ مهر ۱۳۹۷ - 01 October 2018
سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد:
سخنگوی وزارت بهداشت، گفت: 27/8 درصدمرگ ها مربوط به مصرف الکل است که بیشتر از بیماری های سل ، سرطان و دیابت مرگ و میر دارد. 
بیشترین مرگ میر در دنیا مربوط به مصرف مشروبات الکلی است 
به گزارش سرویس اجتماعی عصرپرس، ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری گفت: مصرف مشروبات الکلی در دنیا بیشترین مرگ و میر را نسبت به دیگر حوادث دارد.

وی افزود: در سال ۲۰۱۶ در حدود ۳ میلیون مورد مرگ در اثر مصرف الکل (۵.۳ درصد کل مرگ‌های دنیا) اتفاق افتاده است و ۱۳۲ میلیون سال زندگی از دست رفته است که شامل ۵.۱ درصد سال‌های زندگی از دست رفته دنیا بود. مرگ و میر به دلیل مصرف الکل بیش از مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مهم و شایعی چون سل، ایدز و دیابت در جهان است. در سال ۲۰۱۶، در بین مرگ‌­های منتسب به الکل، ۲۸.۷ درصد مربوط به حوادث و صدمات، ۲۱.۳ درصد مربوط به بیماری‌­های گوارشی، ۱۹ درصد مربوط به بیماری‌های قلبی - عروقی، ۱۲.۹ درصد مربوط به بیماری‌های عفونی و ۱۲.۶ درصد مربوط به سرطان بود.  در کل دنیا در سال ۲۰۱۶، ۷.۲ درصد مرگ‌های زودرس مربوط به مصرف الکل بود و ۱۳.۲ درصد مرگ‌های افراد ۲۰ الی ۴۰ ساله ناشی از مصرف الکل بود.

40 نفر فوتی در اثر مصرف الکل در کشور

حریرچی در ادامه با اشاره به مرگ و میر های اخیر در اثر مسمومیت الکلی در ایران گفت: از 16شهریور ماه سال جاری تاکنون در شهرهای کهکیلویه و بویراحمد، هرمزگان، فارس، مرکزی و خراسان شمالی 460 نفر دچارمسمومیت الکلی شده اند.

وی افزود: از این میزان 42 نفر فوت و مرگ مغزی، 177 نفر بستری، 241 نفر ترخیص شده اند که 170 نفر دچار دیالیز شده اند و 16 نفر نیز نابینا شده اند. 

وی با اشاره به نقش مصرف الکل در بروز بیماری‌های گوارشی و همچنین سرطان‌ها افزود: میان مصرف الکل و سیروز و نارسایی کبدی و التهاب لوزالمعده حاد و مزمن رابطه علیتی وجود دارد. همچنین مصرف الکل در ایجاد سرطان های لوزالمعده، دهان، حلق و حنجره، مری،   روده بزرگ، مقعد، کبد و پستان در زنان نیز نقش دارد.  مصرف الکل بویژه مصرف سنگین آن با خطر بالای بیماری‌های قلبی - عروقی همراه است.

حریرچی، سندرم الکل جنینی و دیابت را نیز از دیگر عوارض مصرف الکل بر سلامت خواند و ادامه داد: مصرف الکل در بارداری اثرات مخربی بر سلامت نوزاد و همچنین پیامدهای بارداری دارد. مصرف سنگین الکل احتمال ابتلا به دیابت را نیز تشدید می‌کند. مصرف آسیب رسان الکل سیستم ایمنی را تضعیف کرده و از این طریق خطر ابتلا به سل و ذات الریه را افزایش نیز می دهد. همچنین ارتباط قوی میان مصرف الکل و ایدز وجود دارد که از طریق تاثیر بر رفتارهای پرخطر و محافظت نشده جنسی اعمال می‌شود.

وی افزود: جراحات عمدی و غیرعمدی از دیگر تبعات مصرف الکل است؛ به طوری که بویژه مصرف سنگین آن با خطر خودکشی و خشونت ارتباط علیتی دارد. مصرف الکل همسرآزاری را نیز افزایش می دهد. با مصرف الکل، خطر آسیب به دیگران نیز وجود دارد که ممکن است عمدی باشد مثل حمله یا دیگر کشی، یا غیر عمدی باشد مانند تصادفات اتومبیل یا آسیب در محیط کار.  اثرات سمی مثل سندرم الکل جنینی و احساس ناامنی و تهدید سلامت روان اعضای خانواده از سایر مصادیق آسیب به دیگران بر اثر مصرف الکل است.

سخنگوی وزارت بهداشت درباره تشخیص‌های روانپزشکی که اغلب با اختلالات مرتبط با الکل دیده می‌شوند، گفت: سایر اختلالات مصرف مواد، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلالات خلقی و اختلالات اضطرابی از جمله اختلالات همراه مصرف الکل هستند.  میزان خودکشی در افراد مبتلا به اختلال مصرف الکل نیز بسیار بیشتر از جمعیت عمومی است.

وی درباره شیوع مصرف الکل نیز گفت: آخرین گزارش‌ها در مورد شیوع مصرف و عدم مصرف الکل در جهان حاکی از آن است که ۵۷ درصد افراد بالای ۱۵ سال یا بالغ ( ۳.۱ میلیارد نفر) در یک سال گذشته مصرف الکل نداشته‌اند. به عبارت دیگر ۴۳ درصد افراد بالای ۱۵ سال ( ۲.۳ میلیارد نفر) در جهان در یک سال گذشته حداقل یک بار مصرف الکل داشته‌اند. سرانه مصرف الکل در جمعیت بالای ۱۵ سال از ۵.۵ لیتر در سال ۲۰۰۵ به ۶.۴ لیتر در سال ۲۰۱۰ افزایش پیدا کرده است و در سال ۲۰۱۶ هنوز در سطح ۶.۴ لیتر مانده است. سرانه مصرف روزانه هم اکنون ۳۲.۸ گرم الکل خالص در روز است. بالاترین سرانه مصرف در کشورهای اروپایی است.

حریرچی ادامه داد: شیوع بالای مصرف یا الکلی قهار (بنا به تعریف مصرف  ۶۰ گرم یا بیشتر الکل خالص حداقل یک نوبت در یک ماه) در سطح دنیا از ۲۲.۶ درصد کل جمعیت جهان در سال ۲۰۰۰ به ۱۸.۲ درصد در سال ۲۰۱۶ در بین کل جمعیت کاهش یافته است. البته یک چهارم از کل الکل مصرف شده در دنیا ثبت نمی‌­شود و لذا در آمارهای رسمی نمی‌­آید و اغلب به روشی که تحت کنترل دولت‌ها نیست فروخته می‌شود.

معاون کل وزارت بهداشت درباره میزان مصرف الکل در ایران نیز گفت: مصرف الکل در ایران نسبت به کشورهای دیگر جهان نسبتا پایین است. با توجه به ملاحظات فرهنگی پرسشگری در مورد مصرف الکل در ایران همراه با محدودیت‌هایی بوده است. با توجه به آمار ۴۷ درصدی مصرف حداقل یک بار الکل در یک سال در کل دنیا برای افراد بالای ۱۵ سال، بر اساس یک مطالعه مهم در ایران ۴.۹درصد افراد بالای ۱۸ سال در یک سال سابقه مصرف حداقل یک بار الکل را داشته‌اند و در کل ۸.۸ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال در طول عمرشان سابقه مصرف الکل را ولو به میزان یک بار داشته‌اند. توجه کنیم هر چند این آمار نسبت به کشورهای دیگر جهان پایین است، ولی خود شامل تعداد قابل توجهی از افراد می‌شود.

وی ادامه داد: بر اساس یک تحقیق مهم دیگر سابقه مصرف هر گونه مشروبات الکلی در ۱۲ ماه گذشته، در۵.۷ درصد از جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله کشور گزارش شده است و این میزان در مردان بیش از ۱۰ برابر زنان بوده است. بر اساس یک مطالعه مهم دیگر در کل جمعیت، این رقم ۲.۷۹ درصد بود. به عبارت دیگر در سال مطالعه، دو میلیون و ۱۰۱هزار و ۸۱۹ نفر  در کل کشور تجربه حداقل یک بار مصرف مشروبات الکلی را داشتند. ۶۲۳هزار و ۷۸۴ نفر نیز به طور عادتی و تقریبا مستمر از مشروبات الکلی استفاده کرده‌اند. یافته‌ها  نشان می‌دهد شیوع مصرف الکل در مردان، گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ ساله، مجرد، دارای تحصیلات متوسطه یا بالاتر، افراد شاغل، ساکن شهر و دارای وضعیت اقتصادی-اجتماعی بالاتر، بیشتر دیده شده است.

وی افزود: اختلال مصرف الکل شامل سوء مصرف و وابستگی به الکل در ۰.۹۶ درصد از افراد بالای ۱۸ سال ( ۱.۸ درصد مردان و ۰.۱ درصد از زنان) گزارش شد. از این میان ۰.۶۳ درصد معیارهای اختلال وابستگی به الکل و ۰.۳۳ درصد سوءمصرف الکل داشته‌اند. در مجموع تعداد مصرف‌کنندگان الکل در ایران نسبت به کشورهای غربی پایین‌تر است، اما میزان الکل مصرفی در هر بار استفاده مصرف کنندگان، بالاتر از میزان مصرف بیشتر کشورهای غربی است. به همین دلیل است که در ایران رفتارهای پرخطر ناشی از الکل بیشتر دیده می‌شود. البته این موارد ی که گفته شد در مورد مصرف الکل غیر تقلبی است، ولی عمده مشکلات اخیر به وجود آمده در مورد مصرف الکل تقلبی و سمی است.

معاون وزیر بهداشت گفت: الکل انواع مختلفی دارد که نوع شرب آن معمولا جز عوارض مستی و عوارض طولانی‌مدت، مشکل حادی از لحاظ مسمومیت ایجاد نمی‌کند. یکی از مسائل مطرح در این روزها استفاده از الکل‌های تقلبی است. تولید مشروبات الکلی در کشورهای غربی روند خاصی دارد. در نهایت نیز الکل تولیدشده توسط کارخانه مورد نظر آزمایش می‌شود تا کیفیت آن تایید شود. در ایران الکل به‌صورت غیرقانونی از منابع غیرقابل‌اطمینان تهیه می‌شود و به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد. آلودگی‌های احتمالی در روند تهیه این مشروبات ممکن است باعث تولید الکلی غیر از الکل اتیلیک (الکل شرب) در مشروب شود.

وی ادامه داد: سردسته این الکل‌های ناخواسته، الکل متیلیک یا الکل چوب است که از مواد سلولزی موجود در مواد اولیه مشروبات الکلی مثل چوب متصل به انگور و کشمش یا هسته آنها ایجاد می‌شود. متاسفانه الکل متیلیک را نمی‌توان از روی طعم و مزه نسبت به الکل شرب تشخیص داد. این الکل بسیار خطرناک است و می‌تواند منجر به نابینایی و مرگ شود. خیلی از الکل‌های شربی که در بازار غیرقانونی ایران به شکل پلمپب شده عرضه می‌شوند، تقلبی هستند. این مشروبات در کارگاه‌های زیرزمینی تولید می‌شوند و به اسم مشروب های معروف و برند به فروش می‌رسند. درواقع، به همین دلیل است که خرید و فروش شیشه‌های الکلی در ایران بسیار رواج دارد. متاسفانه در کشور هر از چند گاهی شاهد همه‌گیری‌های ناشی از مسمومیت با الکل‌های سمی و تقلبی هستیم. مسمومیت با الکل متانول از جمله اورژانس‌هایی است که می‌تواند طی چند ساعت مصرف‌کننده را با عوارض متعددی از جمله ناتوانی‌های جسمی، نابینایی و مرگ مواجه کند.

وی افزود: متانول همان الکل چوب است که به‌عنوان حلال در بسیاری از محصولات از جمله چسب‌ها و رنگ‌ها استفاده می‌شود. این ماده در روند تولید الکل‌های غیراستاندارد از جمله مشروبات زیرزمینی نیز ایجاد می‌شود و افراد را با مصرف مقادیر بسیار کم دچار مسمومیت‌های شدید می‌کند. البته مصرف الکل اتانول یا همان الکل معمولی نیز می‌تواند در مقادیر بالا با علائم مسمومیت‌ همراه باشد، اما عوارض مسمومیت با این ماده که در کشورهای غربی تحت‌عنوان الکل شرب شناخته می‌شود، بیشتر در مقادیر غیرمتعارف اتفاق می‌افتد.

حریرچی ادامه داد: مصرف الکل متیلیک باعث ایجاد علائم شکمی، تهوع، استفراغ، اختلال بینایی و اغما می‌شود. متاسفانه خیلی از مصرف‌کنندگان این الکل‌ها دیر به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند و دچار نابینایی و حتی مرگ می‌شوند. باتوجه به اینکه مصرف‌کنندگان الکل را اغلب جوانان تشکیل می‌دهند، این عوارض می‌توانند برای یک عمر، فرد و جامعه را درگیر مشکلات خود کنند. این موضوع به میزان الکل چوب موجود در مشروب بستگی دارد، اما انتظار می‌رود علائم ناشی از این مسمومیت طی شش تا ۲۴ ساعت بعد خود را نشان دهند. درواقع، علائم ناشی از الکل متیلیک با چند ساعت تاخیر بروز پیدا می‌کنند، برخلاف علائم ناشی از الکل شرب که بعد از شش ساعت برطرف می‌شوند.

وی گفت: اگرچه مصرف الکل منع شده، اما مانند سایر مواد غیرقانونی مثل موادمخدر و محرک، بعضی از افراد آن را استفاده می‌کنند. در صورت بروز مسمومیت به دنبال مصرف الکل باید هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کرد یا با اورژانس تماس گرفت. متاسفانه خیلی از افراد به‌دلیل ترس از بازداشت یا بازخواست شدن توسط پلیس خیلی دیر به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند و جان خود را در معرض خطر قرار می‌دهند، در حالی که باید بدانند هدف کادر پزشکی فقط کمک به بیمار و نجات جان او است.  این افراد در مراکز درمانی به چشم بیمار دیده می‌شوند، نه یک مجرم. هرچقدر فرد زودتر به مرکز درمانی مراجعه کند، احتمال بروز عوارض نیز کمتر می‌شود.

حریرچی ادامه داد: نکته مهم دیگر در مواجهه با مسمومیت‌های الکلی، شناسایی منبع آلودگی و حذف آن برای جلوگیری از مسمومیت سایر افراد است. در غیراین صورت تعداد زیادی از افراد طی مدت کوتاهی مسموم می‌شوند و به بیمارستان مراجعه می‌کنند. در این وضعیت با توجه به کمبودهای احتمالی بعضی از امکانات از جمله پادزهرهای لازم، ممکن است رسیدگی به همه بیماران مشکل باشد.

وی همچنین گفت: الکل از طریق معده و دهان بسیار سریع جذب می‌شود. قاعدتا قبل از جذب آن، تظاهرات بالینی زیادی برای فرد ایجاد نمی‌شود که با مشاهده آنها اقدام به استفراغ عمدی کند. اغلب افراد زمانی متوجه مسمومیت خود می‌شوند که دیگر برای استفراغ و شستشوی معده دیر شده و باید اقدامات درمانی دیگری انجام شود. مسمومیت با الکل می‌تواند به‌صورت مزمن و تدریجی هم اتفاق افتد؛ این مساله درمورد الکل شرب مطرح نیست، اما برای الکل‌های سمی ‌امکان‌پذیر است. در واقع، اگر فرد هر روز مقداری از این الکل را مصرف کند، به‌تدریج دچار کاهش بینایی، نابینایی و... می‌شود؛ اگرچه اوایل ممکن است علامتی از خود بروز ندهد.

حریرچی افزود: مصرف همزمان الکل، موادمخدر و داروهای خواب‌آور نیز باعث تشدید اثر هر یک از آنها می‌شود و جان فرد را در معرض خطر قرار می‌دهد. متاسفانه امروزه بسیاری از افراد همزمان با الکل از داروهایی مثل ترامادول و داروهای آرام‌بخش مثل دیازپام، کلونازپام، اگزازپام، لورازپام و... استفاده می‌کنند، بدون اینکه از خطرات آن آگاه باشند

 وی تاکید کرد: اگر افراد بعد از مصرف الکل دچار علایم شکمی مانند تهوع، استفراغ و... شدند به مراکز درمانی مراجعه کنند و کادر درمانی با او به عنوان بیمار برخورد می‌کنند و وظیفه گزارش به جایی را هم ندارند. در این صورت هم به خودشان کمک می‌شود و هم ما متوجه می‌شویم که در آن شهر الکل متیلیک است و برای پیشگیری اطلاع رسانی می‌کنیم.

حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگار عصرپرس، در خصوص کمبود داروی کارپول که داروی بی حسی دندانپزشکی است بیان کرد: با افزایش تولید و ذخیره سازی مشکل داروهای خاص را بر طرف می کنیم و این دارو را پیگیری می کنم.

وی در مورد تبلیغات در خصوص داروهای تولید داخل و اثرگذاری بیشتر داروهای خارجی گفت: برخی رسانه ها در تله فعالیت تجاری شرکت های داروسازی و واردکنندگان دارو می افتند و در کشورهای دیگر نیز چنین اتفاق هایی می افتد.

سخنگوی وزارت بهداشت در بخشی از سخنانش عنوان کرد: داروی بیماران سرطانی را تامین می کنیم.

سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به خبرنگاری در مورد تولد لاکچری ۷ مهر ۹۷ و تخلف احتمالی گفت: به طور معمول سزارین دو هفته زودتر از تاریخ طبیعی متولد می شوند و یک نوع پیش دستی انجام می شود و بیشترین رشد سلسله اعصاب جنینی در هفته آخر رخ می دهد.

حریرچی تصریح کرد: نارسایی تنفسی در کودکان سزارین بیشتر است و در تاریخ های خاص تعداد سزارین در بعضی بیمارستان های خصوصی و نه اکثر آنها بیشتر می شود و این موضوع در بیمارستان های دولتی رخ نمی دهد.

وی ادامه داد: یک بیمارستان ۶ مراد ۹۶ ۱۰ سزارین داشته و ششم شهریور به ۱۰۴ سزارین رسیده است همچنین یک بیمارستان هم در همین تاریخ از ۱۱ سزارین به ۲۳۲ سزارین رسیده است.

سخنگوی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: نمی توان ثابت کرد این سزارین ها دچار تخلف پزشکی بودند و البته در اعتبار سنجی ها تاثیر دارد و ۴۹.۲ زایمان ها سزارین است.

حریرچی با تاکید بر اینکه مطلوب کل دنیا زایمان طبیعی در منزل است، افزود: اکنون در هلند و آمریکا زایمان در منزل تحت نظارت پزشک متخصص انجام می شود.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر حذف رشته دکتری طب سالمندی خاطر نشان کرد: ۲ تا چهار نفر هر سال پذیرش داشتیم و امسال بازنگری انجام دادیم و این رشته حذف نشده بلکه در کشور ما رشته ای نوپاست.

سخنگوی وزارت بهداشت در مورد داروی بیماری اس ام اس گفت: بیماری جهش ژنتیکی در هیچ جای دنیا تحت پوشش بیمه نیست و از هر ۲۰ نفر یک نفر ناقل سالم این بیماری هستند و راه پیشگیری از تولد فرزند مبتلا غربالگری و آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج است.

حریرچی با بیان اینکه قیمت دارو ۷۵۰ هزار دلار است، ادامه داد: کمیته ای برای این بیماری تشکیل داریم و با توجه به هزینه بالای دارو منطقی است که سرمایه گذاری برای تولید دارو در داخل کشور انجام دهیم.

وی با یادآوری برخی از حواشی رسانه ای برای وزیر بهداشت عنوان کرد: فیلم و سخنان وزیر بهداشت در ماه های قبل را با فاصله ماه ها بعد پخش کرده و دستاوردهای افتتاح بیمارستان در اهواز را تحت الشعاع قرار می دهند و این رفتارها آقای دکتر هاشمی و تیم ایشان را خسته نمی کند.

حریرچی در مورد مشکل زباله در گیلان و مازندران گفت: در سال ۹۳ ۱۵۸ مورد جدید سرطان در هر ۱۰۰۰ نفر بوده و میزان شیوع سرطان در کشور ما از دیگر کشورها کمتر است و در مازنداران و گیلان تعداد شیوع سرطان به ترتیب ۱۴۷ و ۱۴۱ است و این اخبار نا درست مبنی بر افزایش سرطان در گیلان و مازندران صحت ندارد.

وی در مورد استنت قلب گفت: در بیش از ۵۰ بیمارستان است که به صورت ۷ -۲۴ استنت اجرا می کنیم و در سایر بیمارستانها موارد اورژانسی انجام می شود.

سخنگوی وزارت بهداشت همچنین در خصوص آزمایش های تبلیغاتی آب با آنالیز شیمیایی گفت: تبلیغ هوشمندانه برای تخریب سلامت آب شرب فریب است و دانش آموزان دبیرستانی که شیمی خواندند هم می توانند توضیح دهند که رنگ لجنی آب با الکترود به دلیل املاح ضروری و مفیدی است که درواکنش شیمیایی تغییر رنگ می دهند.

حریرچی در خصوص آمار سالمندان گفت: بر اساس آمار سال ۹۵ سالمندان ۷ میلیون و ۴۱۴ و ۹۱ نفر هستند و پیش بینی می کنیم تا سال ۲۰۲۵ تعداد سالمندان ۱۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل بدهند.

وی همچنین با اشاره به افزایش امید به زندگی و افزایش جمعیت سالمندی گفت: به علاوه افزایش متولدین در سالهای ۵۰ تا ۷۰ خالص جمعیت سالمندان را در آینده پیش رو افزایش می دهد.

سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: کاهش تولدها نیز در نرخ جمعیت سالمندی اثرگذار است و البته افزایش جمعیت سالمندی هزینه های درمانی را بالا می برد و متوسط سرانه درمانی افراد بالای ۶۵ سال ۷۲۸ هزار تومان در سال است.  این عدد برای افراد کمتر از ۶۵ سال ۴۰۳ هزار تومان است.

حریرچی در رابطه با تاخیر پرداخت کارانه پزشکان، پیراپزشکان و پرستاران عذرخواهی کرد و افزود: نظام بیمه ای ۲۳ سال تاخیر در پرداخت دارد.

وی در رابطه با استفاده از سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی در جذب های حوزه پزشکی و درمان و رعایت عدالت گفت: این موضوع قدمت دیرینه دارد و مربوط به یکی از دو تسهیل است که شهر محل تحصیل و یا رشته تحصیلی را تغییر می دهد و نکته مهم آن مازاد بر سهمیه است و از سهمیه افراد عادی تخصیص داده نمی شود.


خبرنگار: پروین مرادی 
نام:
ایمیل:
* نظر: