کد خبر: ۹۲۴۶
تاریخ انتشار:۳۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۰
جهانگيري در سيزدهمين كنگره جغرافيايي ايران:
صاحب نظران رشته جغرافيا بايد سهم مهمي در توسعه كشور ايفا كنند
معاون اول رييس جمهوربا بيان اينكه رشته هاي مختلف دانشگاهي هر كدام داراي نقش و سهمي در توسعه همه جانبه كشور هستند اظهار داشت: صاحب نظران رشته جغرافيا نيز بايد سهم مهمي در توسعه كشور ايفا كنند و بايد خود اين باور را داشته باشند كه علم جغرافيا فقط يك علم تئوريك نيست كه جايي در توسعه نداشته باشد بلكه علم جغرافيا امروز در دنيا از اهميت فراواني برخوردار است .

پيش نياز توسعه و عبور از بحران ها همبستگي اجتماعي است

به گزارش عصرپرس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، اسحاق جهانگيري صبح امروز (پنجشنبه) در سيزدهمين كنگره جغرافيايي ايران با گراميداشت ياد شهيد چمران، اظهار داشت: آنچه مي تواند كشور را تهديد كند افراد، گروه ها و مجموعه هايي هستند كه اعتماد و اميد مردم و سرمايه اجتماعي به عنوان مهمترين سرمايه كشور را نشانه رفته اند و مي خواهند فرسايش اجتماعي ايجاد كنند.

وي خاطرنشان ساخت: ملتي كه اميدش را از دست بدهد و نسبت به آينده خود مأيوس باشد به هيچ كاري دست نخواهد زد بنابراين وظيفه تك تك نخبگان، صاحب نظران و علماي كشور است كه از سرمايه اجتماعي حفاظت كرده و اميد و اعتماد مردم به آينده را بالا ببرند.

معاون اول رييس جمهور با بيان اينكه توسعه پايدار يك ضرورت براي كشوراست اما آنطور كه بايد به ابعاد توسعه پرداخته نشده است، به مسائل و مشكلات متعدد كلان شهرهاي كشور از جمله اصفهان و تهران اشاره و خاطر نشان كرد: امروز مسايل مربوط به بحران آب در اصفهان و يا مسايلي نظير ترافيك سنگين، سلامت مردم، مسائل زيست محيطي و حاشيه نشيني پايتخت و ساير كلان شهرها عوارض منفي به دنبال داشته و اين مسايل بخاطر آن است كه وقتي اين شهرها توسعه مي يافت به ابعاد توسعه و برنامه ريزي براي آن خوب فكر نشده است.

جهانگيري همچنين مساله مهاجرت روستاييان به سمت شهرها را يادآور شد و تصريح كرد: اين موضوع نشان مي دهد كه به همه نيازها و ابعاد زندگي مردم در روستاها پرداخته نشده و اين در حالي است كه يكي از آرمان هاي انقلاب اسلامي كه امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري همواره بر آن تاكيد داشته اند توجه به مناطق محروم است. اما پس از گذشت 40 سال از انقلاب اسلامي با وجود آنكه در تمامي برنامه ها و سياست گذاري هاي همه دولت ها و مجلس ها جهت گيري به سمت مناطق محروم بوده، اما مناطق محروم كشور هنوز به اندازه لازم ارتقاء پيدا نكرده و از مسير توسعه عقب هستند.

معاون اول رييس جمهور ادامه داد: استان ها و مناطقي از كشور كه از مسير توسعه عقب بوده اند همچنان و پس از گذشت سال ها محروم هستند و رسيدگي به اين مناطق همچنان در دستور كار دولت ها است تا محدوديت و محروميت اين مناطق را برطرف سازند.

وي اضافه كرد: يك ضعف جدي كه در اين زمينه بوده و هنوز نيز وجود دارد آن است كه بخش وسيعي از علوم كه در توسعه موثر بوده اند، يا خودشان نتوانسته اند تاثير لازم را داشته باشند و يا مسئولين كشور بعنوان تصميم گير و سياست گذار،‌ نتوانسته اند به خوبي از اين علوم در جهت توسعه كشور استفاده نمايند.

جهانگيري در ادامه با بيان اينكه زماني عنوان مي شد كه محيط زيست موضوعي لوكس به حساب مي آيد، اما امروز همه به اهميت رعايت اين مساله در توسعه كشور پي برده اند، ‌خاطر نشان كرد: از برنامه اول توسعه موضوع آمايش سرزمين مطرح بوده و اكنون كه در برنامه ششم توسعه هستيم، باز هم گفته مي شود كه اسناد آمايش سرزمين يا تدوين نشده و يا اگر هم شده آنطور كه بايد در سياست گذاري و تصميم گيري ها جاي خود را پيدا نكرده اند.

معاون اول رييس جمهور گفت: بحران هاي ناشي از عوامل طبيعي نظير چالش آب و مسائل زيست محيطي كه پيشرفت و توسعه كشور را تهديد مي كنند، در استان هايي نظير خوزستان و در شرق كشور در قالب ريزگرد و طوفان شن مانع از روند توسعه شده است و مسائل ديگري نظير بيكاري كه حل آن نيازمند سرمايه گذاري است نيز به نوعي تبديل به مسئله جدي در كشور شده اند.

وي با تاكيد بر اينكه توسعه همه جانبه و پايدار يك ضرورت جدي در كشور است و اين توسعه زماني محقق مي شود كه در تصميم گيري ها آينده نگر باشيم و تاثيرات و تبعات هر تصميم و سياست گذاري را مدنظر قرار دهيم.

جهانگيري با بيان اينكه رشته هاي مختلف دانشگاهي هر كدام داراي نقش و سهمي در توسعه همه جانبه كشور هستند اظهار داشت: صاحب نظران رشته جغرافيا نيز بايد سهم مهمي در توسعه كشور ايفا كنند و بايد خود اين باور را داشته باشند كه علم جغرافيا فقط يك علم تئوريك نيست كه جايي در توسعه نداشته باشد بلكه علم جغرافيا امروز در دنيا از اهميت فراواني برخوردار است و شاخه اي از آن در حوزه سياسي و ژئوپوليتيك به موضوعي پراهميت تبديل شده است .

معاون اول رييس جمهور افزود: از دانشگاه ها و مسئولين برنامه ريزي كشور مي خواهم در تعامل و ارتباط نزديك و صميمانه با صاحب نظران علم جغرافيا و ساير نهادهاي مدني فعال در اين حوزه باشند تا بتوانيم با كمك هم مسائل و مشكلات كشور را حل و فصل كنيم.

وي با تاكيد بر اينكه ايران از فرصت هاي فراوان و بي نظيري براي توسعه برخوردار است، خاطر نشان كرد: وقتي كه در صدد برنامه ريزي براي توسعه مناطق محروم كشور بر مي آييم مشاهده مي كنيم كه اين مناطق فرصت هاي فراواني براي پيشرفت دارند و زمينه هاي توسعه را دارا هستند. در چند سال اخير كه دولت با تاكيد مقام معظم رهبري براي توسعه سواحل مكران وارد عمل شده است شاهد نعمت هاي فراوان خدادادي مانند آب هاي آزاد و مناطق وسيع در سواحل مكران هستيم كه متاسفانه تاكنون كمترين كار توسعه اي در اين مناطق انجام نشده است.

جهانگيري افزود: خوشبختانه امروز خط انتقال گاز و انرژي به سواحل مكران رسيده است و كشورهاي مختلف علاقمند هستند كه از اين فرصت هاي فراوان ايران استفاده و در اين مناطق سرمايه گذاري كنند و در اين زمينه رقابتي ميان اين كشورها شكل گرفته است.

معاون اول رييس جمهور با بيان اينكه در كنار محدوديت ها و چالش ها، فرصت هاي بي نظيري در كشور وجود دارد كه مي توانيم با اتكا به اين فرصت ها به سمت پيشرفت و توسعه حركت كنيم، افزود: دشمنان هم با همين نگاه و با اطلاع از فرصت هايي كه در ايران وجود دارد تلاش مي كنند كه ايران را از تمركز بر اين فرصت ها و دستيابي به توسعه برحذر دارند و چوب لاي چرخ توسعه كشور قرار دهند.

وي اضافه كرد: خوشبختانه چرخ توسعه ايران در سالهاي اخير پس از يك دوره وقفه به حركت افتاده است و آمريكاييها با نهايت وقاحت سعي دارند از طريق بازگرداندن تحريم ها و اعمال فشارهاي جديد در اين مسير مانع تراشي كرده و چوب لاي چرخ پيشرفت ايران قرار دهند و هدف نهايي آنها از اين اقدامات اين است كه اجازه ندهند ايران قدرتمند با توان بالا در منطقه شكل بگيرد.

جهانگيري در ادامه سخنان خود با بيان اينكه شرايط جديدي پيش روي كشور قرار گرفته و با فشارهاي جدي روبرو هستيم، تصريح كرد: بايد متناسب با شرايط موجود به توسعه ايران بپردازيم و آنچه مي تواند توسعه ايران را پيش ببرد برخورداري كشور از نيروي انساني متخصص و تجربه شش برنامه توسعه اي در كشور است.

معاون اول رييس جمهور اضافه كرد: پيش نياز توسعه كه همه دستگاه هاي حاكميتي، سياست گذار و برنامه ريز كشور چه نهادهاي رسمي و چه نهادهاي مدني و نيز عموم مردم بايد به آن توجه داشته باشند «همبستگي اجتماعي» در همه سطوح و پرهيز از گسست در حوزه هاي مختلف است. تقويت سرمايه اجتماعي ، اميد و اعتماد به آينده امري ضروري است و با اتكاء به سرمايه اجتماعي از همه بحران ها عبور خواهيم كرد.

در اين مراسم وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح نيز ضمن تبيين و تشريح توطئه هاي آمريكا در اجراي طرح خاور ميانه جديد و برنامه ريزي براي تجزيه كشورهاي منطقه، گفت: با انسجام داخلي و همراهي ميان قواي سه گانه كشور اجازه نخواهيم داد دشمنان كار خود را پيش ببرند و طرح جنايتكارانه آنها نتيجه اي جز آبديده تر شدن ملت ايران و تعميق نفرت مردم كشور از آمريكا نخواهد داشت.

وي با بيان اينكه موضوع امنيت و توسعه موضوعي مرتبط با يكديگر است،‌تصريح كرد: در جهان امروز نمي توان به صورت جزيره اي در گوشه اي از دنيا امنيت و توسعه ايجاد كرد زيرا اين مقوله در سطح جهاني بهم پيوسته هستند.

در اين مراسم همچنين رييس انجمن جغرافيايي ايران به تشريح نظرات و ديدگاه هاي خود در حوزه جغرافيا پرداخت و گفت: جغرافيا يك بسته فني است كه مي تواند در حل چالش هاي كشور به دولت كمك كند و اميدوارم خروجي و نتيجه اين كنگره منجر به توليدات بومي و رفع مسائل كشور شود.